”La nivelul PDL-ului am vazut aceasta gandire pe termen scurt. Daca asta inseamna, adica un proiect politic pe cinci - zece ani, atunci sunt de acord cu Sever Voinescu, ca partidul are nevoie de aceasta gandire pe termen lung, si nu de azi pe maine, cum guvernam, cum tinem guvernul inca sase luni”, a declarat consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. Lazaroiu a explicat ce intelege prin termenul basescianism, utilizat recent de deputatul PDL Sever Voinescu: ”Presedintele intotdeauana a gandit lucrurile pe cinci sau zece ani inainte.”

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni

  • Mie nu-mi place, nu-mi suna deloc bine termenul. Nu mi-e deloc clar la ce s-a referit, chiar n-am avut timp sa-l sun sa-l intreb. Pot sa interpretez in doua moduri: fie se refera la faptul ca partidul trebuie sa sustina obiectivele presedintelui. Majoritatea covarsitoare sustine aceste proiecte. E posibil sa se fi referit Sever la faptul ca acest partid, spre deosebire de presedinte, n-a devzoltat niste institutii care sa gandeasca pe termen lung. Ceea ce totdeauna presedintele a facut. (…) 

  • Toate aceste mecanisme de recrutare de noi membri, de politica de resurse umane, mecanismele de luare a deciziilor, deci sunt institutiile prin care un partid isi desfasoara activitea. Aceste insitutii trebuie construite in asa fel incat sa gandeasca destinul partidului pe termen lung, si nu doar de azi pe maine.
  • Presedintele intotdeauna a gandit lucrurile pe cinci sau zece ani inainte. La nivelul PDL-ului am vazut aceasta gandire pe termen scurt. Daca asta inseamna, adica un proiect politic pe cinci - zece ani, atunci sunt de acord cu Sever Voinescu, ca partidul are nevoie de aceasta gandire pe termen lung, si nu de azi pe maine, cum guvernam, cum tinem guvernul inca sase luni. Daca se refera la proiectele presedintelui, exista o majoritate covarsitoare in PDL care le sustine. 
  • PDL are multe lucruri de clarificat. Problemele apar la baza partidului. Partidul, nu e nici o rusine, asta s-a intamplat, a trecut de la stanga la dreapta, de la Internationala Socialista la PPE, si intr-un timp scurt, asta s-a intamplat. La nivelul activului de partid, la baza, va trebui sa existe aceasta asimilare a valorilor popularilor. Eu suspectez ca multi membri simpli ai PDL-ului care provind din fostul PD sunt mai apropiati de stanga in acest moment, pentru ca nu s-au confruntat cu setul acesta de valori, pentru ca nu le-a spus nimeni, domnule, ce inseamna de fapt ca noi suntem populari?

Deputatul democrat-liberal Sever Voinescu a declarat, marti, 23 februarie, ca in PDL ar trebui sa fie 'ceva mai mult' din proiectul Traian Basescu in ceea ce priveste actiunile si ideile politice, relateaza Agerpres. Intr-o conferinta sustinuta marti la Institutul de Studii Populare, Voinescu a afirmat ca a fost surprins sa constate, odata cu venirea sa in PDL, atras, ca multi altii, de proiectul Traian Basescu, ca in partid nu exista totusi 'suficient basescianism', sustinand ca 's-ar cere ceva mai mult'. Detalii aici

Sebastian Lazaroiu: Probabil va fi destul de greu ca PNL sa vina curand la guvernare

  • Principalul lucru in 2010 ar fi sa se inceapa procesul de revizuire a Constitutiei. Pentru ca numai daca incepe acest proces, poti sa pui in aplicare rezultatele referendumului din noiembrie 2009.

  • Nu cred ca PSD va mai fi invitat sa participe la guvernare. Avem o majoritate care functioneaza, asa cum e.
  • Invitatia pentru PNL a ramas deschisa. Ea a fost facuta si in 2008 si in 2009. Acolo sunt clar doua curente. Sunt oameni din PNL care isi doresc asta, si anume domnul Catarama. Daca ne uitam pe discursul lui Ludovic Orban de astazi vedem ca si el si-a nuantat pozitia. Azi a spus: PNL-ul poate ajunge mai devreme de 2012 la guvernare. Si atunci, in functie de dorinta acestui partid, invitatia a ramas deschisa. Daca majoritatea va functiona, probabil ca va fi destul de greu ca PNL sa vina curand la guvernare.

  • Daca va castiga Crin Antonescu, nu e nici un dubiu. Deci, nu se pune problema unei guvernari cu PDL-ul. Daca va castiga Catarama, putin probabil, atunci cu siguranta ca partidul isi va dori sa vina la guvernare. Stim ca e un scenariu foarte putin probabil. Daca va castiga Ludovic Orban, la fel, probabil ca va exista o perioada mai indelungata de tatonari. Am vazut ca Ludovic Orban a spus astazi ca PNL trebuie sa ajunga mai repede de 2012 la guvernare.

Cred ca la PNL are sanse mari sa fie reconfirmat Crin Antonescu.