PSD a avut un plan, la fel ca in 2007, si a raspandit zvonul ca Traian Basescu ar fi bolanv pentru a-l utiliza in referendumul de suspendare, a declarat consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI, realizata de Dan Tapalaga. ”Ar fi folosit sa ai o asemenea poveste. Ar fi folosit din punct de vedere electoral, pentru ca ar fi fost o campanie electorala pentru referendumul de suspendare: oricum e bolnav, o fi el un presedinte bun, dar hai sa-l trimitem acasa sa se mai odihneasca ca are probleme grave”, sustine Lazaroiu. El mai spune ca ”a existat un plan de intoxicare alimentat prin retelele PSD” si ca oamenii din spatele lui Mircea Geoana au incercat sa prezinte la Congres scenariul ca PSD poate veni la putere mai repede de trei ani.

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni

  • Despre investigatiile facute sambata de Traian Basescu la Spitalul Militar: E o comisie formata din mai multi medici, 13 medici pe specialitati diferite, si care se ocupa de aceasta investigatie. Am vazut ca au aparut tot felul de zvonuri, ca de fapt au fost investigatii numai pentru colon, nu, a fost un control general. Comisia lucreaza acum la acest raport, deci nu avea cum sa faca raportul ieri sau azi, cata vreme nu a terminat acest raport.
  • In Romania nu exista prin lege o obligatie a presedintelui de a face publice concluziile raportului de analiza. Trebuie spus ca exista o decizie CSAT din 2006 care obliga presedintele sa faca periodic acest control al starii de sanatate. Nu e prima data cand a facut asta, acum sambata. 

  • Am vazut ca a aparut asa, in ultima luna, o ingrijorare la nivelul omului simplu. Am vorbit cu multi oameni, fara legatura intre ei, din zone diferite ale tarii, care imi spuneau, domnule, se aude ca presedintele ar fi grav bolnav. Pe media nu a fost decat o declaratie a lui Vadim Tudor. Eu nu cred ca l-a luat cineva in serios, ca Vadim Tudor spune asta de 20 de ani. Cu fiecare presedinte care a fost la Cotroceni, tot timpul spune, si despre Ion Iliescu a spus la fel: e bolnav, e grav bolnav, e pe moarte etc.
  • Si asta m-a facut sa cred ca a existat o campanie politica la firul ierbii. Si informatiile duc in acest sens. Nu e un lucru pe care nu poti sa-l afli, nici nu ai nevoie de servicii sau altceva ca sa afli, pentru ca atunci cand se pune in miscare o retea de partid care raspandeste astfel de zvonuri e usor de aflat. Oamenii se stiu intre ei la nivel local, poti sa-ti dai seama care e sursa si daca exista un program de intoxicare. Si a existat un astfel de program de intoxicare.
  • A fost alimentata prin retelele PSD. N-a inceput acum o saptamana sau doua, ci abia acum si-a facut efectul, difuzarea a fost foarte larga. A inceput chiar in campania electorala, undeva prin noiembrie. Sigur ca, in campania electorala, adversarii incearca sa proiecteze o lumina nefavorabila asupra celuilalt candidat, dupa campania electorala asta m-a mirat si pe mine. Asta m-a facut sa ma gandesc ca exista un plan mai amplu, chiar dupa ce presedintele a castigat alegerile, si anume o noua suspendare.
  • Ar fi folosit sa ai o asemenea poveste. Ar fi folosit din punct de vedere electoral, pentru ca ar fi fost o campanie electorala pentru referendumul de suspendare: oricum e bolnav, o fi el un presedinte bun, dar hai sa-l trimitem acasa sa se mai odihneasca ca are probleme grave samd. Cred ca in zona asta s-a actionat, pentru ca mi-e greu sa cred ca, dupa ce a castigat alegerile, reteua asta a functionat in continuare.
  • Presedintele a spus ieri am facut analizele, sunt perfect sanatos. Purtatorul de cuvant a spus acelasi lucru. In continuare am vazut pe bloguri, chiar la televiziuni semne de intrebare. N-a fost un raspuns transant, si totusi de ce nu se publica buletinele de analiza? Sa presupunem ca s-ar publica, nu buletinele de analiza, ca astea nu se pot publica, dar sa zicem concluziile raportului referitoare la starea de sanatate a presedintelui. Va imaginati ca nu vor fi jurnalisti sau bloggeri care sa spuna asta e usor de aranjat, e facuta la Spitalul Militar Central, medicii de acolo sunt obedienti si fac ce li se cere etc. Daca exista interesul de a pune sub semnul intrebarii sanatatea presedintelui, va exista intotdeauna un scepticism alimentat in presa sau chiar in aceste retele de partid care sa justifice zvonurile legate de o sanatate precara a presedintelui.
  • E clar ca staff-ul de campanie, probabil dl Hrebenciuc, care conducea staff-ul s-a ocupat de acest lucru. Nu stiu ce s-a intamplat mai tarziu, in ce fel s-au coordonat, dar cert e ca au continuat si dupa ce presedintele a fost reconfirmat in functie. Din punctul lor de vedere, suspendarea inseamna doar venirea la putere a PSD-ului. Acest plan trebuie sa serveasca PSD-ului sa ia functia de prim-ministru. Sigur, ca ei pot veni la putere in 2012, prin alegeri, daca se vor misca bine ca partid de opozitie pot face asa. Dar exista o anumita nerabdare a activului de partid, nu numai in PSD ci si in PNL, care ar prefera sa nu astepte trei ani ca sa vina la putere ci, mai putin, daca se poate un an.
  • Or, asta e un plan: sa demiti guvernul, sa-l suspenzi pe presedinte, n-ai nevoie de argumente, ca nici in 2007 n-au existat argumente pe Constitutie, dupa cum ne amintim. Iar in perioada interimatului de 30 de zile in care vine presedintele Senatului, acesta urmeaza sa numeasca un candidat la functia de premier. (…) Eu sincer suspectez ca dl Ponta nu-i atat de atasat de un asemenea scenariu, si ma bazez pe faptul ca in 2007 n-a fost de acord, si a avut declaratii repetate pe aceasta tema.
  • Nu neaparat Mircea Geoana, ci oamenii din spatele lui, au incercat sa ofere, probabil, chiar la acest Congres, un scenariu prin care PSD-ul sa ajunga mai repede de 3 ani la guvernare. Va depinde foarte mult de cum se vor reaseza raporturile de forte in PSD. (…) Va depinde foarte mult de sustinerea pe care o va avea in Parlament actualul Guvern. Inainte de suspendare, ar trebui sa cada Guvernul, ca sa poti sa eliberezi un loc pe care sa-l ocupi ulterior printr-un abuz. Cata vreme Guvernul va avea o majoritate in Parlament, cred ca planul va fi greu de pus in aplicare.
  • Presedintele e un om energic, dinamic, ca si pana acum. Va spun ca o persoana care il vede regulat pe presedinte ca nu e nici un fel de schimbare, e acelasi om pe care-l stim, nu cred ca poate fi vorba de vreo boala.