Deputatii au luat, luni, o pauza de consultari de zece minute, dupa ce social-democratii si liberalii au parasit sala de plen, in semn de protest fata de introducerea pe ordinea de zi a legii privind statutul functionarilor publici, relateaza Agerpres. Opozitia acuza numirile politice in deconcentrate.

UPDATE Deputatii au adoptat, luni, pe articole, legea privind statutul functionarilor publici, dupa ce si-au reluat dezbaterile in urma pauzei de consultari pe acest subiect. Proiectul de lege a fost adoptat pe articole prin ridicare de mana si nu cu cartele de vot, liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, facand o solicitare in acest sens pe motiv ca exista probleme la sistemul de vot.

Membrii Biroului permanent al Camerei Deputatilor au discutat, luni, in contradictoriu pe marginea introducerii pe ordinea de zi a legii privind statutul functionarului public, reprezentantii PNL si PSD sustinand ca presedintele Comisiei de administratie, Sulfina Barbu, a incalcat Regulamentul convocand o sedinta pe acest subiect.

Pauza de consultari a fost solicitata de liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, pentru a incerca sa-i convinga pe liberali si social-democrati sa revina in sala de plen.

Introducerea pe ordinea de zi a acestui punct a fost propusa de democrat-liberalul Ioan Oltean, iar dupa dezbateri de aproximativ o ora pe marginea acestui subiect propunerea a fost adoptata cu 105 voturi favorabile, doua impotriva si doua abtineri, desi liberalii si social-democratii au aratat ca raportul Comisiei de administratie pe marginea Legii 188 nu a fost intocmit legal din punct de vedere procedural.

Dupa vot, parlamentarii PNL si PSD au anuntat ca parasesc sala de plen. "Pentru ca va bateti joc de Parlament si nu stiti sa conduceti lucrarile Camerei Deputatilor, noi nu participam la aceasta smecherie", i-a spus viceliderul grupului PNL Eugen Nicolaescu presedintelui Camerei, Roberta Anastase.

Ponta: Guvernul tine propria clientela in functiile din deconcentrate

Liderul PSD Victor Ponta a acuzat Executivul ca si-ar mentine propria clientela politica in functiile din institutiile deconcentrate si nu numeste functionari publici, asa cum prevede legea.

"Ne batem pentru legea privind functionarii publici, pentru ca este vorba de un abuz evident al Guvernului Boc. Au trecut cele 45 de zile de cand ordonanta a fost declarata neconstitutionala. Guvernul Boc tine in acest moment la toate functiile din deconcentrate pentru propria clientela politica, in mod ilegal, si nu numeste functionari publici, asa cum i-ar cere legea. De altfel, doamna Anastase a incercat astazi sa acopere ilegalitatea Guvernului Boc printr-o alta ilegalitate, dar din fericire colegii mei au fost atenti si nu se va intampla lucrul acesta", a declarat luni Victor Ponta, dupa ce a participat la sedinta grupului deputatilor PSD.