Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, transmite Mediafax. Potrivit informatiilor, seful guvernului a decis ca nou creatul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc sa fie condus de Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir.

Marius Oprea a fost eliberat din functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania. La randul sau, Dinu Zamfirescu a fost eliberat din functia de presedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc.

Boc a decis ca functia de presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc ((IICCMER) sa fie ocupata de politologul Ioan Stanomir. In acelasi timp, Vladimir Tismaneanu va prelua functia de presedinte al Consiliului stiintific al IICCMER.

Printr-o hotarare de Guvern din 25 noiembrie 2009, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc, fiind creat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, aflat sub subordinea premierului.

Mai multe ONG-uri au protestat fata de decizia Guvernului de comasare.

Guvernul a decis ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc va fi condus de un presedinte executiv, iar rezultatele obtinute in activitate vor fi evaluate de un consiliu stiintific constituit din 14 membri, personalitati ale lumii academice.

Presedintele executiv are un mandat de cinci ani. El este numit si eliberat din functie prin decizie a premierului.