Conservatorii isi aleg duminica noua conducere, in cadrul Congresului formatiunii, dupa ce fostul lider al partidului, Daniela Popa, a demisionat, optand pentru un post in Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Peste 1.400 de delegati sunt asteptati la Congresul care va avea loc la Palatul Parlamentului, in cadrul caruia este asteptata validarea unei noi echipe de conducere, dar si a modificarilor Statutului, cea mai mare noutate fiind introducerea functiei de prim-vicepresedinte, anunta Agerpres.

In cursa pentru sefia conservatorilor s-au inscris pana acum doi candidati: Daniel Constantin - fostul sef APIA si Petru Marginean - liderul PC Hunedoara, potrivit purtatorului de cuvant al formatiunii, Bogdan Ciuca. Codrut Seres va candida pentru un nou mandat de secretar general.

Congresul PC va alege si noii vicepresedinti, dar si componenta Consiliului National, urmând a fi stabilit si calendarul de actiuni pentru perioada urmatoare.

Secretarul general al PC, Codrut Seres, a anuntat ca, la Congres, se va vota si introducerea functiei de prim-vicepresedinte al formatiunii, post pentru care va candida primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone. El spune ca pentru fotoliile de vicepresedinti s-au inscris deputatul Bogdan Ciuca, liderul PC Galati, Eugen Durbaca, liderul PC Arad, Lia Ardelean, fostul deputat Corneliu Ciontu, Bogdan Diaconu, Ion Dinita, Maria Grappini, Liliana Minca, Irinel Popescu, Vlad Hogea, Ioan Cindrea, Ivan Jinaru, Catalin Bologa, Constantin Avram, Petru Margineanu, Dan Mihai, Horia Morariu, Gheorghe Obregia, Rodica Pata si Gheorghe Tuluc. Numarul mini de vicepresedinti prevazuti in Statutul partidului este de sapte.

Conservatorii vor lua in discutie si subiectul aliantei cu social-democratii, care, spune purtatorul de cuvant Bogdan Ciuca, "nu este in pericol".

Ultimul Congres al PC a avut loc pe 27 ianuarie 2008, cand Daniela Popa a fost aleasa prima femeie lider al unui partid politic din România. Ea i-a avut, atunci, drept contracandidati, pe fostul lider al PC Prahova, Florin Anghel si pe actualul europarlamentar Sabin Cutas.