Asa numitul grup al independentilor ar urma sa se transforme in partid iar liderul grupului, Gabriel Oprea afirma ca proaspatul demisionar din PSD, Cristian Diaconescu, va avea o functie importanta in noua formatiune. Astfel, fostul ministru ar putea pune bazele unui nou partid politic alaturi de Serban Mihailescu, zis Miki Spaga si Culita Tarata. Intre timp independentii marseaza pe racolari miza acestora fiind depasirea grupului UDMR. PD-L nu este strain de aceasta strategie.

Liderul grupului independentilor Gabriel Oprea a declarat pentru agentia Agerpres, că fostul social-democrat Cristian Diaconescu va avea o funcţie de conducere în viitoarea construcţie politică.

'S-a înscris în grupul independenţilor şi, în viitoarea construcţie politică, va avea un rol important. Împărtăşim acelaşi sistem de valori şi este un om cu o importantă expertiză profesională şi cu o imagine foarte bună. Va avea o funcţie de conducere în viitoarea construcţie politică', a declarat Oprea.

Diaconescu a declarat la Realitatea TV ca dupa ce a demisionat trebuia sa se afilieze unui grup parlamentar.

"Asocierea la un grup e obligatorie, odată ce părăseşti un grup. Vă rog să nu faceţi speculaţii în legătură cu opţiunile mele viitoare, în legătură cu aranjamente sau anumite poziţionări, care chiar nu îşi au locul în acest moment. Nu poţi rămâne ca stânca Gibraltarului odată ce ai părăsit un grup politic".

Numele partidului: Uniunea Nationala pentru Progres

Uniunea pentru Progres sau Uniunea Nationala pentru Romania sunt variantele la care se gandeste Gabriel Oprea pentru a numi partidul de stanga pe care vrea sa-l infinteze. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca noul partid ar putea fi inregistrat la tribunal in primavara, cel mai tarziu in luna aprilie.

"Cel mai probabil, saptamana viitoare se va intruni un comitet de initiativa care sa puna bazele statutului si programului viitorului partid. Totodata se va stabili exact si numele formatiunii politice", sustin sursele citate.

  • La cateva ore dupa retragerea lui Cristian Diaconescu si deputatul PSD de Maramureş, Cătălin Cherecheş a anuntat ca s-a inscris  în grupul parlamentarilor independenţi, potrivit agentiei Mediafax. "De-a lungul timpului, în PSD am avut şi bucurii şi dezamăgiri, dar, de astăzi, începem un drum nou, alături de oameni serioşi, verticali, morali şi în primul rând, buni români. Este o onoare pentru mine să fac acest pas alături de Cristian Diaconescu şi sunt convins că împreună cu Gabriel Oprea, Cristi Diaconescu şi ceilalaţi colegi pe care îi cunosc, voi putea să realiez proiecte pentru băimărenii mei, pentru maramureşenii mei şi pentru toţi românii. Voi pune umărul la construcţia unei formaţiuni politice adevărată, de centru-stânga, având la bază înteresul naţional, pentru echilibru, pentru depăşirea crizei economice şi pentru o bună guvernare", a declarat Chereches.

In Parlament, se vorbeste de mai bine de o luna despre migrari importante de la PSD si PNL catre grupul independentilor. Potrivit surselor parlamentare, Gabriel Oprea ar astepta ca acestia sa adere la proiectul sau politic. "Aproximativ 25 de parlamentari sunt asteptati sa adere la grupul independentilor, parlamentari din PSD si PNL nemultumiti de conducerile lor" au declarat sursele citate.

Senatorul independent Liviu Campanu a declarat pentru Antena 3 ca în prezent colegii săi de grup poartă discuţii cu alţi parlamentari.

"Ştiu foarte mulţi din colegii mei poartă discuţii cu prieteni sau alţi parlamentari cu care au proiecte comune pentru a încerca să găsească soluţii pentru a le duce la bun sfârşit. În prezent, numărăm 27 de parlamentari. Personal, consider că grupul nostru nu ar trebui să includă mai mult de 40 parlamentari pentru a crea structură politică flexibilă, care să-şi păstreze actuala capacitate de reacţie şi control", a explicat Câmpanu.

UDMR ar putea fi inlocuit de independentii lui Oprea

Potrivit surselor citate, miza mobilizarii generale a independentilor este inlocuirea UDMR-ului din actul de guvernare . Practic, independentii si-au propus sa depaseasca numarul parlamentarilor UDMR pentru a ramane la guvernare cu drepturi depline. Oprea ar intentiona chiar sa inlocuiasca UDMR in Guvern. Daca numarul parlamentarilor independenti depaseste 40 de membri, Oprea ar putea renegocia functiile cu PD-L.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca democrat liberalii ii sprijina pe independenti in modificarea regulamentului. Propunerea independentilor este ca deputatii sau senatorii care detin functii in comisii sau in conducerea Parlamentului sa le pastreze chiar daca parasesc partidul din care fac parte. O astfel de prevedere ar favoriza parlamentarii care parasesc partidele din care provin si, implicit grupul independentilor.

Discutiile la comisia de regulament de la Camera deputatilor au inceput iar modificari s-au facut pe sub mana de la articolul 1 pana la articolul 30 fara ca parlamentarii PSD si PNL sa fie prezenti.

Sursele citate sustin ca democrat-liberalii cunosc planul independentilor si il aproba tacit. Conducerea PD-L este direct interesata de miscarile independentilor si asta pentru ca relatia cu UDMR merge din ce in ce mai prost. Democrat liberalii sunt nemultumiti de conditiile si solicitarile pe functii ale UDMR-ului si sunt direct interesati sa scape de acestia chiar din Guvern, daca ar avea o alternativa si o majoritate in Parlament. In plus, opiniile UDMR privind modificarile la Constitutie si impartirea administrativ teritoriala a Romaniei au creat disensiuni in interiorul Coalitiei.

In prezent grupul independentilor de la Camera Deputatilor si Senat are 27 de membri, 17 deputati si 10 senatori.

Independentii din Parlament:

Camera Deputatilor

1 Gabriel Oprea (ex-PSD)

2. Eugen Nicolicea (ex-PSD)

3. Ioan Tabugan (ex - PNL)

4. Ghoerghe Zoicas (ex - PSD)

5. Dan Bordeianu (ex - PNL)

6. Vasile Soporan (ex-PSD)

7. Necuali Rebenciuc (ex - PNL)

8. Mircea Irimescu (ex - PNL)

9. Nicolescu Tita (ex - PSD)

10. Razvan Turea (ex - PSD)

11. Emil Bostan (ex - PNL)

12 Tudor Ciuhodaru (ex - PSD)

13. Valeriu Steriu (ex - PSD)

14 Ioan Damian

15. Culita Tarata (ex-PSD)

16.Ioan Muntean (ex - PSD)

17. Dorin Chereches (ex-PSD)

Senat

1 Anghel Iordanescu (ex-PSD)

2. Liviu Campanu (ex - PNL)

3. Ovidiu Marcutianu (ex - PNL)

4. Cezar Magureanu (ex - PNL)

5. Laurentiu Chirvasuta (ex - PSD)

6. Sorin Chivu (ex - PSD)

7. Vasile Nedelcu (ex - PNL)

8. Corneliu Grosu (ex - PSD)

9. Serban Mihailescu (ex - PSD)

10. Cristian Diaconescu (ex - PSD)

Potrivit legii, infiintarea unui nou partid politic este validata de catre tribunal. Practic initiatorii unui astfel de demers trebuie sa detina cel putin 25.000 de semnaturi - adeziuni din minim 18 judete ale tarii ca sa se poata inregistra legal la tribunal.