Partidul Democrat Liberal ar putea depune un proiect de lege pentru revizuirea Constitutiei, afirma, la RFI, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care acuza PSD si PNL de lasitate, in conditiile in care cele doua partide se opun infiintarii comisiei parlamentare pentru modificarea legii fundamentale. Ea nu exclude o varianta a Constitutiei in care premierul ar putea fi demis de presedintele tarii.

Ea a afirmat ca Romania trebuie sa ramana o republica semi-prezidentiala.

"Vom avea o discutie in interiorul PDL, exista si varianta depunerii unui proiect legislativ, prin care sa ne asumam sa mergem pana la capat alaturi de parlamentarii care doresc sa-si reprezinte intr-adevar circumscriptiile electorale, oamenii care pana la urma voteaza pentru ei si sa incercam sa ajungem in plenul Parlamentului cu acest proiect, pentru ca in momentul de fata PSD si PNL s-au prevalat de o majoritate care de altfel nu mai reprezinta plenul Parlamentului", spune democrat-liberala.

"Teama mea este legata de parlamentarii PSD si PNL. Eu nu pot sa calific actiunea lor decat ca o actiune lasa. Deja nu ma mai mira, pentru ca unii, cand i-a fost greu tarii, au fugit de la guvernare, altora le-a fost frica sa intre la guvernare", continua ea.

Roberta Anastase si-ar dori ca Romania sa ramana republica semi-prezidentiala. "Eu merg pe principiul mentinerii republicii semi-prezidentiale, asa cum este ea in momentul de fata, dar cu o clarificare a anumitor situatii potentiale conflictuale, care pot duce la destabilizari. N-am intentia nici sa dau mai multa putere Parlamentului, nu-mi doresc nici mai multa putere pentru presedinte. Cred ca este firesc sa existe un echilibru intre puterile statului, clarificand raportul dintre ele", explica ea.

Presedintele Camerei Deputatilor propune ca parlamentarii sa-si poata pierde mandatul mai usor: "Cred ca este cazul ca parlamentarul, asa cum este el ales de cetateni, in momentul in care actiunile lui din Parlament nu mai reprezinta interesele cetatenilor sa poata fi revocat, sa-si piarda mandatul prin referendum".

Intrebata daca si-ar dori ca presedintele tarii sa-l poata demite pe premier, Roberta Anastase nu a exclus o discutie in acest sens: "Poate fi luata in discutie si o astfel de varianta, evident, cu consultarea Camerelor sau cel putin a presedintilor Camerelor".