Presedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca nu mai candideaza la presedintia partidului: "Voi face 80 de ani si asta nu e gluma. La 75 de ani acceptasem ideea dar niste nesabuiti au crezut ca fac reforma indepartandu-l pe Iliescu de la conducerea partidului".

El s-a referit astfel la Congresul in care a pierdut conducerea PSD in fata lui Mircea Geoana.

"Eu nu mai pot sa ma angajez asa cum o faceam pana acum", a afirmat Iliescu, adaugand ca si in urma cu cinci ani s-a "oferit" doar pentru doi ani de zile.

"S-au gasit atunci niste oameni nastrusnici care au crezut ca innoirea partidului inseamna debarasarea de Iliescu. Acum nu mai pot sa ma angajez nici macar pentru noua luni".

El a precizat ca ideea legata de schimbarea generatiilor este un lucru natural si nimeni nu trebuie sa creada ca "a descoperit America" vorbind despre acest lucru.

"Vrei nu vrei, asta e. Aveam 60 de ani in '90, am 80 acum. Ce sa-i faci, asta este viata", a comentat presedintele fondator al PSD.

Ion Iliescu a reafirmat ca a respins ideea votului pe liste inchise - "atacul in haita" - deoarece o astfel de competitie ar fi putut duce spargerea partidului: "Era o idee nastrusnica si nedemocratica".

"Sa iasa fiecare si sa se lupte pentru el. Sa iasa cei mai buni pentru fiecare functie si cei mai buni alesi sa formeze o echipa pentru ca toti sunt membri ai aceluiasi partid", a explicat el.

Fostul sef de stat a precizat ca nu va iesi din partid: "Nu ma indepartez indiferent de ce conducere va fi aleasa. Pe mine nu ma incanta titlurile formale. Eu raman ceea ce sunt si deschis catre toti".

"Din pacate, totul este facut la mare repezeala", a comentat Iliescu modul in care a fost organizat Congresul care va alege conducerea PSD.