Negocieri, lupte pentru functii, jocuri de culise, presiune, haos si rasturnari de situatie - a fost tabloul saptamanii dinainte de Congresul PSD din 20 februrarie.

La inceputul saptamanii, Mircea Geoana parea ca are controlul asupra organizatiilor judetene si parea sa aiba sanse mari sa fie reconfirmat in functie.

Cu cateva ore inaintea Congresului, situatia s-a schimbat radical. Chiar daca Adrian Nastase a renuntat sa mai candideze la sefia PSD, Geoana pare sa fi pierdut treptat toate atuurile.

Victor Ponta a preluat stafeta si a reusit sa stranga in jurul sau sustinatori puternici. Social democratii asteapta ca alegerile interne de sambata sa aduca schimbarea conducerii PSD.

Conducerea PSD (CEX) s-a reunit din nou vineri si a decis ca echipa de conducere sa fie aleasa conform actualului statut mai exact prin vot individual, si nu pe liste, asa cum dorea presedintele partidului, Mircea Geoana. De asemenea, adversarii lui Geoana au reusit sa elimine si propunerea privind infiintarea functiei de prim-vicepresedinte.

Astfel, delegaţii la Congres vor alege prin vot direct preşedintele, secretarul general şi 15 vicepreşedinţi. În cazul în care nu va exista un candidat la posturile de preşedinte şi de secretar general, care să întrunească jumătate plus unu din voturile delegaţilor, se va organiza un al doilea tur între primii doi clasaţi.

Inainte de sedinta CEX, Mircea Geoana si-a convocat sustinatorii intr-o sedinta la biroul sau de la Senat. Potrivit unor surse din interiorul PSD, Geoana le-ar fi propus liderilor de organizatii amanarea congresului pe motiv ca nu exista timp suficient pentru dezbaterile la statut. Propunerea a fost respinsa de catre toti liderii de organizatii.

Oficial, Geoana a negat ca ar fi facut o astfel de propunere, declarand ca este o intoxicare făcută în mod profesionist "de unii" din interiorul partidului.

"Congresul este mâine, va avea loc şi vor avea loc alegeri. Am avut o şedinţă de pregătire a congresului de mâine. Vreau să infirm zvonurile apărute în presă legate de o amânare a congresului. Apreciez că se lucrează cu intoxicare într-o manieră oarecum profesionistă", a spus Mircea Geoană la finalul şedinţei din biroul său de la Senat.

In schimb, vicepresedintele PSD, Ion Stan, a recunoscut că la şedinţa liderilor de partid a existat o propunere de amânare a alegerilor interne pentru funcţiile de conducere.

"A fost o propunere, nu de amânare a Congresului, ci de amânare a alegerii echipei de conducere. A rămas să se discute toate aceste variante tehnice, precum şi procedura de alegere a noii echipe, la Comitetul Executiv. Dacă doreşte persoana respectivă, ar trebui să recunoască faptul că a făcut această propunere", a declarat Stan.

Nastase si Iliescu il sustin pe Ponta

Iliescu si Nastase il lasa deoparte pe Geoana
Iliescu si Nastase il lasa deoparte
pe Geoana / Foto: Agerpres
Surse din interiroul PSD au declarat pentru Hotnews.ro ca Victor Ponta este cotat cu sanse mari pentru a obtine functia de presedinte PSD. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc sunt, potrivit surselor citate, sustinatorii lui Victor Ponta. De asemenea, Adrian Nastase a declarat public ca il sustine la sefia PSD.

"Pledez pentru schimbarea de generatie la PSD si il sustin pe Victor Ponta. El poate să fie o soluţie pentru a marca o schimare. Are defecte, dar are şi multe calităţi. Poate să reprezinte un simbol al unei voinţe de schimbare, la asta mă gândesc. Are vâna necesară pentru a porni un proces de schimbare de imagine".

Aceleasi surse sustin ca Adrian Nasatse nu va candida la nicio functie in PSD si ar prefera sa-si pastreze fotoliul de presedinte al Consiliul National PSD.

Dragnea ar putea sa piarda functia de secretar

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, va avea doi contracandidati la Congres pentru funcţia pe care o deţine în prezent: presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu si presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit surselor Hotnews.ro, Nicolescu este cotat cu sanse bune pentru a prelua functia de secretar general al PSD.

Cum s-a derulat ultima saptamana in PSD:

Mircea Geoana
Mircea Geoana / Foto: Agerpres
Luni, 15 februarie.

Geoana castiga pe toata linia

  • In sedinta Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoana a reusit sa-si impuna punctul de vedere obtinand votul liderilor de filiale pentru toate propunerile sale: organizarea Congresului la Romexpo, practic in curtea lui Marian Vanghelie, numarul de delegati la fiecare organizatie in parte in varianta dorita si alegerea pe lista a echipei de conducere a PSD.
  • Adrian Nastase a anuntat ca isi retrage candidatura la sefia PSD. Nemultumit ca Geoana a reusit sa-si impuna toate propunerile, Nastase a realizat ca nu are sanse sa preia sefia PSD si si-a retras candidatura. "Am hotarat sa nu mai candidez pentru ca nu doresc sa fiu un figurant intr-un scenariu care este si prost scris si, dupa parerea mea, duce la niste solutii gresite... Nu am de gand sa legitimez prin participarea mea la aceasta competitie o competitie in care nu cred. Dati-mi un singur argument pentru care ar trebui sa joc in piesa asta! Am mult prea mare pretuire pentru mine insumi, asa cum spunea si domnul Iliescu, si din acest motiv nu doresc sa particip la aceasta chestiune", a declarat Nastase.
  • La finalul sedintei CEX , Victor Ponta isi anunta candidatura pentru sefia PSD. "Avand in vedere ca Adrian Nastase s-a retras, cred ca PSD are nevoie de o alternativa. Voi candida la functia de presedinte. Nu luasem in calcul aceasta candidatura, dar acum, dupa retragerea lui Nastase, acest lucru este necesar. Eu am credinta ca nimic nu e pregatit dinainte, ca fiecare om va veni la Congres cu propriul gand si ca oamenii aceia au nevoie de o alternativa", a declarat Ponta.
  • Tot la sedinta CEX apar  doua noi candidaturi la sefia PSD: primarul Constantei, Radu Mazare si un lider local, Ioan Domonco. Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu  a depus dosarul cu candidatura lui Radu Mazare.
  • Cel de-al doilea candidat surpriza este, asa cum l-a descris Ion Iliescu, "un baiat tanar, Ioan Domonco". Presedintele de onoare al PSD vorbea in utimul timp despre  posibilitatea aparitiei unor "candidaturi-surpriza" pentru acest post. Surse social democrate sustin ca Domonco este doar o strategie a grupului Nastase-Iliescu-Mitrea de a impiedica acceptarea propunerii votului pe echipe. Ioan Domonco are 51 de ani, este profesor in Dorohoi si membru PSD din 2002.
  • Inca de luni, Mircea Geoana il curteaza pe Cristian Diaconescu pentru a-l coopta in echipa sa.Pe surse apare informatia ca Geoana i-ar fi promis lui Diaconescu functia de prim-vicepreseidnte al  PSD. Geoana declara intr-o emisiunea la Antena 3 ca  a vorbit cu Diaconescu pentru a face parte din echipa sa si acesta a acceptat.
  • Si Liviu Dragnea, actualul secretar general, pare a fi acceptat propunerea lui Geoana de a intra in echipa sa.

Victor Ponta
Victor Ponta / Foto: Agerpres
Marti, 16 februarie.

Demonstratia de forta a lui Geoana.

Intra in scena Victor Ponta

  • Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a anuntat ca se retrage din toate functiile detinute la partid nemultumit de decizia CEX privind votul pe echipe.
  • Anuntul lui Iliescu creeaza valuri in interiorul partidului, social democratii si liderii din teritoriu se tem de scindarea PSD.
  • Liderul PSD, Teleorman,Liviu Dragnea, sustinator al taberei Geoana anunta ca si-a schimbat optiunea si sustine eliminarea candidaturilor pe echipe.
  • Liviu Dragnea: "Ideea candidaturilor pe echipe nu se mai poate sustine, intrucat exista riscul major ca partidul sa se divizeze, apreciind ca aceasta idee trebuie eliminata. Mie mi se pare foarte de luat in serios atitudinea domnului Iliescu.
  • Din discutiile pe care le-am avut dupa Comitetul Executiv cu alti colegi, eu cred ca riscul este major ca partidul sa se divizeze si nu cred ca se mai poate sustine ideea de a candida pe liste inchise. Cred ca ideea de echipa trebuie eliminata. Este extrem de riscant. Este riscant, chiar daca s-au pus pe masa si argumente pentru. Riscul este foarte mare".
  • Ilie Sarbu, sustinator al taberei Geoana  anunta ca se retrage ca sa-i faca loc ginerelui Victor Ponta: "In momentul in care in cursa aceasta s-a inscris si Victor Ponta este firesc sa plec din echipa lui Mircea Geoana si sa ma alatur lui Ponta, dar nu pe lista echipei de conducere. Deci nu voi candida pentru o functie de vicepresedinte sau asa ceva. Mai mult, nu voi candida nici pentru un nou mandat la Timis. Daca Victor Ponta va castiga, este timpul si in Timis pentru o echipa noua", a declarat Sarbu.
  • Victor Ponta incepe sa castige sustinerea filialelor in detrimentul lui Geoana. Astfel Bistrita Nasaud, Teleormanul, Gorjul si Timisul il parasesc pe Geoana si il sustin pe Ponta.
  • Ion Iliescu si Adrian Nastase incep negocierile cu liderii de organizatii.
  • Mitrea anunta ca nu-si retrage candidatura si sustine ca si-a facut echipa Radu Mazare, Marian Sarbu si Adrian Severin.
  • Vicepresedintele PSD, Rodica Nassar anunta ca Diaconescu isi retrage candidatura pentru functia de presedinte al partidului si va candida la functia de prim-vicepresedinte al partidului.


Marian Vanghelie
Marian Vanghelie / Foto: Agerpres
Miercuri, 17 februarie.

Incep tradarile in echipa lui Mircea Geoana.

Injuraturile lui Vanghelie

  • Mircea Geoana si apropiatii sai  convoaca pentru miercuri la Senat o sedinta de urgenta pentru a transa problema pe modificarile la statut si pentru a oficializa echipa sustinatorilor sai. Protestul lui Iliescu s-a raspandit in toata tara si organizatiile nu mai accepta votul in echipa.
  • Liviu Dragnea si presedintele PSD Iasi, Gheorghe Nichita, i-au cerut lui Geoana sa renunte la votul pe echipe si sa mearga pe varianta ca presedintele si vicepresedintele sa fie alesi de Congres, iar restul conducerii sa fie validata in Consiliul National.
  • Presedintele PSD, Mircea Geoana nu a acceptat propunerea celor doi lideri de filiala, dar a facut totusi un compromis acceptand ca lista sa fie deschisa, pentru a evita pierderea sustinatorilor.
  • "Sunt partizanul unei competitii pe liste deschise, partizanul unei competitii a unei echipe pe lista deschisa, care sa isi manifeste preferinta pentru una din functiile din partid. Vreau sa asiguram si o anumita coerenta a echipei de conducere. Este nevoie de democratie, dar si de mai multa coerenta, disciplina si fermitate la conducerea partidului", a declarat liderul PSD.
  • Dragnea si Nichita parasesc  echipa lui Geoana."Astazi o spun foarte raspicat: ca mi se pare corect ca in Congres sa alegem presedintele – si cred ca asa va fi pana la urma, pentru ca vom supune Congresului modificarea Statutului – iar vicepresedintii, secretarul general, prim-vicepresedintele sa fie alesi in Consiliul National. Presedintele trebuie ales in Congres pentru ca ii da autoritatea necesara si in aceeasi zi sau la o zi distanta se poate face Consiliul National, in care cei care s-au inscris in cursa pentru secretar general sa fie alesi, pentru prim-vicepresedinte si vicepresedinti, la fel", a declarat Nichita.
  • Tot in cursul zilei de miercuri apare o inregistrare cu Vanghelie care il injura pe Geoana. Chiar in timpul sedintei social-democratilor, a aparut pe blogul ziaristului Victor Ciutacu o inregistrare audio in care Marian Vanghelie il injura pe Mircea Geoana, dar explica de ce il sustine pe actualul presedinte al partidului.
  • "Niste lepre nenorocite. Tu crezi ca-s indragostit de Geoana? Ce-i, gagica? Da-l in p... mea, ca are o gramada de defecte! Da' e vorba de cum te uiti tu in oglinda dimineata, intelegi?", spune Vanghelie.
  • Marian Vanghelie a explicat ulterior sensul inregistrarii audio, afirmand ca nu a fost decat o gluma. "Cea privitoare la presedinte era o gluma, era in spiritul unei glume tocmai sub pretextul sa nu banuiasca cineva ca eu sunt de dimineata pana seara cu gandul la Mircea Geoana. Caracterul meu nu se schimba. Mircea Geoana stie ca sunt un tip ferm, cand vreau un lucru vreau, cand nu vreau, nu vreau".
  • In replica, Mircea Geoana i-a solicitat lui Vanghelie scuze "sa isi ceara scuze neintarziat tuturor colegilor pe care i-a jignit". In semn de protest, Geoana nu s-a mai dus la sedinta PSD Bucuresti care s-a desfasurat miercuri seara.
  • Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat, miercuri seara, la iesirea din sala in care s-a organizat Conferinta PSD Bucuresti, ca nu renunta la candidatura pentru sefia partidului. Diaconescu a contrazis-o pe Rodica Nassar, care in urma cu o zi anuntase ca Diaconescu nu mai candideaza la sefia PSD

Adrian Nastase
Adrian Nastase / Foto: Agerpres
Joi, 18 februarie.

Negocieri de taina cu Ion Iliescu

  • Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca ar putea lua o decizie in privinta reinscrierii in cursa pentru sefia PSD dupa ce vede cum va arata Statutul partidului. Nastase sustine ca discutiile din urmatoarele doua zile "sunt extrem de importante".
  • "Decizia mea a fost legata de felul in care se organizeaza acest Congres. Lucrurile nu sunt inca perfect stabilite.(...) Ma vor convinge numai in masura in care eu voi fi convins ca regulile pentru participare la conducerea partidului vor fi corecte. Spre exemplu, in niciun caz nu ma va convinge o modificare a Statutului in sensul ca alegerile se vor face pe liste. Daca se va merge pe o astfel de varianta, in mod categoric nimeni nu ma va putea convinge sa particip la un astfel de exercitiu care nu ar insemna decat trasarea unei frontiere interne in partid".
  • Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a afirmat că, dacă la Congres îşi va anunţa candidatura şi Adrian Năstase, nu se va retrage din cursă. "Îmi păstrez pentru domnul Adrian Năstase respectul şi corectitudinea pe care le-am avut întotdeauna. Domnul  Năstase este vânător şi ştie că, atunci când apeşi pe trăgaci şi pleacă glonţul, nu mai poţi să îl aduci înapoi. Eu candidez la funcţia de preşedinte al partidului şi doresc să beneficiez şi de experienţa domnului Năstase şi a domnului Ion Iliescu".
  • Se depun candidaturile oficiale pentru sefia PSD. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, anunta ca depunerea candidaturilor pentru funcţiile de conducere în partid se face individual, nu pe liste, aşa cum prevede actualul Statut. Practic, Dragnea a refuzat sa accepte candidaturi in echipa, asa cum dorea Mircea Geoana.
  • Cristian Diaconescu
    Cristian Diaconescu / Foto: Agerpres
    Cristian Diaconescu isi depune candidatura impreuna cu o lista care continea echipa sa. Dragnea i-a respins lista pe care o propunea Diaconescu. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca a acceptat doar candidatura lui Cristian Diaconescu pentru functia de presedinte al PSD si a respins toate celelalte candidaturi.
  • Nicolae Banicoiu si Valeriu Dragnea, aflati pe lista lui Diaconescu, neaga ca s-ar afla in echipa acestuia. Banicioiu a declarat ca nu figureaza si nu va candida pentru functia de vicepresedinte pe lista lui Cristian Diaconescu, iar Valeriu Zgonea a spus ca deocamdata nu a acceptat propunerea de a fi in echipa sa.
  • Initial, termenul limita de depunere a candidaturilor la presedintia PSD a expira joi, la ora 16:00. Nu este exclus insa ca Adrian Nastase sa revina in cursa, dupa ce a dat de inteles ca retragerea sa a fost "o forma de protest.
  • Nastase contesta termenul de depunere a candidaturilor. Presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat, Adrian Nastase, contesta termenul de depunere a candidaturilor la presedintia partidului - joi, ora 16:00, acesta fiind, in opinia sa, nestatutar.
  • Viorel Hrebenciuc in vizita la Ion Iliescu
    Hrebenciuc in vizita la Ion Iliescu
    Foto: Ziarul
    Vizite de taina in strada Atena unde Ion Iliescu are biroul. Viorel Hrebenciuc l-a vizitat pe Ion Iliescu. Presedintele de onoare al PSD a recunoscut ca a fost vizitat de Hrebenciuc. La bursa zvonurile s-a vorbit ca Hrebenciuc il sustine pe Victor Ponta la sefia PSD.
  • Adrian Nastase si Miron Mitrea i-au propus lui Ion Iliescu sa conduca PSD pentru urmatoarele 9 luni, potrivit cotidianului Gandul. Iliescu ar fi declinat oferta.
  • Se regrupeaza adversarii lui Geoana. Nastase si sustinatorii acestuia  il sprijina pe Victor Ponta la sefia PSD.
 
Candidatii la sefia PSD

  • Mircea Geoana
  • Victor Ponta
  • Miron Mitrea
  • Cristian Diaconescu
  • Radu Mazare
  • Alexandru Andrei (fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu)
  • Alistar Dorela (membru al organizaţiei PSD sector 1)
  • Domonco Ioan (primar Dorohoi)
  • Victor Moraru  (primar Amara)