Un membru PSD a postat pe forumul HotNews.ro observatiile sale despre atmosfera si incurcaturile din sediul de pe Kisseleff:

Tensiunea in care este organizat congresul extraordinar al PSD este aproape palpabila in sediul partidului din Soseaua Kisseleff. Tinerele si tinerii din anticamera secretarului general se straduie din rasputeri sa faca fata volumului imens de solicitari, mai ales ca pana joi la ora 16 le revenea si ingrata sarcina de a primi dosarele de candidatura. Nu prea-i ajuta nici Liviu Dragnea, care mai iese din birou zbierand “Ce-i brambureala asta? Asta-i secretariat general? V-am spus ca se primesc candidaturile individual, lasati listele!”. Or, nu mai departe de lunea trecuta se adoptase cu majoritate covarsitoare de voturi in Comitetul Executiv National hotararea sa se candideze exclusiv pe liste. Doar interventia de o rara precizie si duritate a lui Ion Iliescu a putut sa strice jocuri care pareau betonate pentru vecie: “si de ma voi retrage, pre multi am sa popesc eu…”, pare a suna o parafraza adecvata momentului.

O alta problema spinoasa: cei care-si depun candidaturile pentru functii de conducere trebuie sa fie delegati la congres sau nu e neaparat necesar? Statutul nu precizeaza: “Candidaturile au la bază propunerile de candidaţi desemnaţi în conferinţele organizaţiilor judeţene, în cea a municipiului Bucureşti, direct în Congres sau autopropunere” – Art. 79 (3). Pana dupa Comitetul Executiv de vineri, tinerii din secretariat se scarpina dupa ceafa si evita sa faca vreo interpretare, in cel mai prudent spirit politic.

Dinspre Adrian Nastase se aude in continuare zanganit de arme, desi oficial nu mai candideaza. Multi membri ai Consiliului National al PSD nu au fost desemnati drept delegati la congres, desi statutul este cum nu se poate mai clar in aceasta privinta: „Congresul extraordinar al PSD este compus din membrii Consiliului Naţional al PSD şi delegaţi aleşi de către conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe baza normei de reprezentare stabilite de Comitetul Executiv Naţional”. Nastase anunta ca va trimite o lista intreaga; in calitate de presedinte al Consiliului National, are tot dreptul sa ceara respectarea cartei fundamentale a prtidului, aflata inca in vigoare. Nu va accepta niciun compromis, insistand ca toti membrii activi ai Consiliului National care au fost exclusi de pe liste sa participe nu doar ca invitati, ci cu drept de vot. Dragnea pare cu totul depasit de problema, desi se apara cu jumatate de gura, pretinzand ca tot Comitetul Executiv daduse mana libera organizatiilor judetene sa faca listele de delegati la congres. Doar ca ultimele evolutii, atat de agitate, din randurile social-democratilor par a repune in drepturi statutul partidului, macar pe-aici, pe colo, prin partile esentiale...

Chiar daca congresul bate la usa, se vede ca lucrurile sunt departe a fi transate. Comitetul Executiv de vineri are o gramada de chestiuni arzatoare la ordinea zilei. Meciul dintre echipele „Geoana” si „Restul partidului” devine un „om la om pe tot terenul” si nu mai pare a avea un castigator sigur, ci arata mai degraba drept un meci de 1, X, 2. De ce si X, adica scor egal? Sa fim seriosi, doar America e tara tuturor posibilitatilor, Romania e locul unde totul e posibil...

Comentati pe Forum