Protestul lui Ion Iliescu si al lui Liviu Dragnea privind votul in echipe atrage din ce in ce mai multi lideri de organizatii iar Mircea Geoana risca sa piarda sustinerea acestora. Dupa ce a pierdut intr-o singura zi sustinerea a patru filiale importante (Teleroman, Bistrita Nasaud, Timis si Gorj), Mircea Geoana si apropiatii sai au fost nevoiti sa schimbe procedura de vot la congres. Practic, Geoana a acceptat miercuri o solutie de compromis si a anuntat ca votul pentru echipa de conducere va fi pe lista deschisa. Adversarii sai fac insa presiuni asupra organizatiilor ca si aceasta solutie de compromis sa fie respinsa, la congres.

Geoana si apropiatii sai au convocat miercuri la Senat o sedinta de urgenta pentru a transa problema pe modificarile la statut si pentru a anunta oficial echipa sustinatorilor sai.

Propunerea impusa de Geoana in Comitetul Executiv si anume votul pe echipe a devenit piatra de moara care il trage in jos si il vaduveste de sustinerea organizatiilor. Semnalul dat de Iliescu s-a raspandit in toata tara si organizatiile nu mai accepta votul in echipa.

Astfel, Liviu Dragnea si Gheorghe Nichita i-au cerut lui Geoana sa renunte la votul pe echipe si sa mearga pe varianta ca presedintele si vicepresedintele sa fie alesi de congres, iar restul conducerii sa fie validata in Consiliul National.

Surse social-democrate sustin ca propunerea celor doi a starnit protestul sefiilor de organizatii din Oltenia si Transilvania, care doresc mentinerea votului pe liste. Ion Toma si Constantin Nita au gasit solutia de compromis, propunand ca votul pe liste sa fie deschis: mai exact, pentru functiile de prim-vicepresedinte, secretar general, vicepresedinti si membri ai BPN isi pot depune candidatura mai multi candidati pe acelasi post.

Dragnea si Nichita ies din echipa lui Geoana

Propunerea nu a fost acceptata de Liviu Dragnea si Gheorghe Nichita, care au pledat in continuare pe alegerea echipei de conducere in Consiliul National. De altfel, Dragnea, iritat, a plecat la jumatatea sedintei.

"I-am solicitat liderului partidului, Mircea Geoana, sa nuanteze propunerea candidaturilor pe liste la Congres. Lucru pe care probabil o sa il faca. S-a facut o mare confuzie intre ideea de echipa si lista inchisa. In momentul in care pronunti lista inchisa, inseamna ca pui o bariera in partid, ceea ce este foarte periculos.

Trebuie explicat foarte bine ce inseamna echipa de conducere si sa se dea posibilitatea fiecarui delegat la Congres sa opteze pentru cine vrea, pentru a nu fi tensionat Congresul. Fiecare sa poata sa voteze pe cine crede de cuviinta, nu un bloc inchis", a declarat Dragnea.

Sursele HotNews.ro sustin ca Dragnea nu este interesat sa-l mai sustina pe Mircea Geoana iar propunerea votului deschis pe liste nu-i surade, pentru ca mai multi candidati pe postul de secretar general al PSD ii scad sansele de a obtine postul.

Dragnea ar fi fost ofertat de Victor Ponta pentru functia de prim-vicepresedinte. O alta varianta aparuta la bursa zvonurilor este ca secretarul general ar putea candida direct pentru sefia PSD.

Si Gheorghe Nichita si-a mentinut pozitia si a declarat presei ca pledeaza pentru alegerea echipei de conducere de catre Consiliul National.

"Astazi o spun foarte raspicat: ca mi se pare corect ca in Congres sa alegem presedintele – si cred ca asa va fi pana la urma, pentru ca vom supune Congresului modificarea Statutului – iar vicepresedintii, secretarul general, prim-vicepresedintele sa fie alesi in Consiliul National. Presedintele trebuie ales in Congres pentru ca ii da autoritatea necesara si in aceeasi zi sau la o zi distanta se poate face Consiliu National, in care cei care s-au inscris in cursa pentru secretar general sa fie alesi, pentru prim-vicepresedinte si vicepresedinti, la fel", a declarat Nichita.

Sursele HotNews.ro sustin ca organizatiile din Moldova sunt tentate sa-l sustina pe Victor Ponta si asta dupa ce Viorel Hrebenciuc a reintrat in joc. Conform surselor citate, Hrebenciuc i-ar fi promis lui Adrian Nastase ca negociaza cu delegatii pentru a da un vot negativ in favoarea lui Geoana. Dupa Viorel Moldovean, liderul de la Bistrita Nasaud care a parasit tabara lui Geoana, Gheorghe Nichita pare sa incline si el spre Ponta.

Geoana s-a transformat in partizan al competitiei deschise

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a cedat si a acceptat ca lista sa fie deschisa, pentru a evita pierderea sustinatorilor.

"Sunt partizanul unei competitii pe liste deschise, partizanul unei competitii a unei echipe pe lista deschisa, care sa isi manifeste preferinta pentru una din functiile din partid. Vreau sa asiguram si o anumita coerenta a echipei de conducere. Este nevoie de democratie, dar si de mai multa coerenta, disciplina si fermitate la conducerea partidului", a declarat liderul PSD.

Mircea Geoana a explicat ca fiecare delegat va putea sa opteze pentru vicepresedintii pe care ii doreste si crede de cuviinta ca vor face treaba buna in noul post.

"Nu cred ca o competitie de acest gen trebuie sa aiba invingatori sau invinsi in sensul absolut pentru ca noi suntem alternativa la PD-L. Trebuie sa incercam sa gasim un ton echilibrat si sa avem o atitudine atractiva si coerenta. Eu am mers si o sa merg pe principiul: niciodata nu abandona ideea unitatii partidului. Mi-am facut din asta un scop, o misiune", a mai spus presedintele PSD.

Adversarii principali ai actualei conduceri, Adrian Nastase si Ion Iliescu, fac presiuni imense si agita spirtele in PSD pe modificarile la statut. Tandemul si sustinatorii acestuia spera ca la congres sa fie eliminat definitiv votul pe liste inchise sau deschise.

Vanghelie il injura pe Geoana. Presedintele PSD cere scuze

Chiar in timpul sedintei social-democratilor a aparut pe blogul ziaristului Victor Ciutacu o inregistrare audio in care Marian Vanghelie il injura pe Mircea Geoana, dar, in acelasi timp, explica de ce il sustine pe actualul presedinte al partidului.

"Niste lepre nenorocite. Tu crezi ca-s indragostit de Geoana? Ce-i, gagica? Da-l in p... mea, ca are o gramada de defecte! Da' e vorba de cum te uiti tu in oglinda dimineata, intelegi?", spune Vanghelie.

Marian Vanghelie a explicat ulterior sensul inregistrarii audio, afirmand ca nu a fost decat o gluma.

"Cea privitoare la presedinte era o gluma, era in spiritul unei glume tocmai sau sub pretextul sa nu banuiasca cineva ca eu sunt de dimineata pana seara cu gandul la Mircea Geoana. Caracterul meu nu se schimba. Mircea Geoana stie ca sunt un tip ferm, cand vreau un lucru vreau, cand nu vreau, nu vreau.

Nu sunt legat ombilical de Mircea Geoana. Am spus ca il votez pentru ca dimineata cand ma scol sa nu imi fie rusine sa ma uit la mine. Pentru ca erau altii lipiti de Mircea Geoana in campanie ca timbrul pe scrisoare si a doua zi i-au cerut demisia", a declarat presedintele PSD Bucuresti, citat de Mediafax.

In replica, Mircea Geoana i-a solicitat lui Vanghelie scuze "sa isi ceara scuze neintarziat tuturor colegilor pe care i-a jignit"

Limbajul lui Marian Vanghelie este absolut intolerabil. Cred ca domnul Vanghelie ar trebui sa isi ceara scuze neintarziat la adresa tuturor colegilor pe care i-a jignit, este vorba de colegi pana la urma. Este momentul ca si domnul Vanghelie sa inteleaga ca harnicia si loialitatea si voturile pe care nimeni nu i le contesta ca le aduce trebuie sa fie imbinate cu o anumita atitudine pentru a putea intr-adevar sa te prezinti ca un lider autentic la nivel national (...) acest gen de limbaj trebuie sa inceteze complet daca doreste sa aiba sansa de a deveni un lider cu adevarat respectat la nivel national", a declarat Geoana.