Deputatul liberal Tudor Chiuariu propune desfiintarea functiei de presedinte al tarii. Intr-un proiect de revizuire a Constitutiei, fostul ministru al Justitiei sustine ca seful statului nu poate fi arbitru, iar experienta relatiei dintre presedinte si prim-ministru a fost de conflict sau de subordonare servila, informeaza Mediafax.

"Presedintele nu poate fi arbitru, fiindca nu e independent de partide. Functia de presedinte e paralizata de propriul dualism: sef al Executivului si sef al statului", se arata in proiectul de revizuire a Constitutiei. Tudor Chiuariu sustine ca atributiile sefului statului impun o impartialitate pe care niciun presedinte nu a manifestat-o, pentru ca la finalul mandatului devine dependent de partidul din care a provenit si de care are nevoie pentru a fi reales.

"Experienta relatiei dintre Presedinte si primul-ministru a stat in cei 20 de ani sub semnul regulii tertium non datur: conflict sau subordonare servila. Cand Presedintele nu e in conflict cu primul-ministru (Basescu-Tariceanu), e Primul-ministru in conflict cu Presedintele (Nastase-Iliescu sau Radu Vasile-Constantinescu). Asta cand Primul-ministru nu e un fel de prelungire a Presedintelui (Basescu-Boc), caz care ilustreaza cel mai bine inutilitatea mentinerii ambelor functii. Daca primul-ministru executa ce ii dicteaza presedintele, ce rost mai are sa avem doua functii distincte?", intreaba Tudor Chiuariu.

Fostul ministru propune ca prerogativele functiei de sef al statului sa fie preluate dupa cum urmeaza: cele executive, in domeniul politicii externe, securitatii nationale si ordinii publice, de catre primul-ministru, care va fi presedintele CSAT; cele privind reexaminarea legilor, numirea in functii publice (cu exceptia magistratilor, care vor fi numiti in functie de presedintele ICCJ, respectiv procurorul general), decorarea si gratierea, de catre primul-ministru; cele referitoare la procedura de desemnare a primului-ministru, de catre presedintele Curtii Constitutionale.

Proiectul realizat de liberalul Tudor Chiuariu, "Constitutia Libertatii", a fost lansat miercuri in dezbatere publica si va fi discutat in Biroul Politic, Delegatia Permanenta si in Congresul Partidului National Liberal.