Premierul Emil Boc e asaltat in ultimele zile cu petitii publice pentru sustinerea lui Marius Oprea (PNL) la sefia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Revista 22 si Observator Cultural au publicat apeluri in sprijinul sau iar in presa au aparut scrisori de sustinere semnate, intre altii, de Laszlo Tokes sau de istoricul francez Stephane Curtois. Oprea a declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul vrea sa-l schimbe din functie pentru "a aronda politic institutul" si ca politologul Vladimir Tismaneanu i-ar fi cerut sa-l puna presedinte de onoare al Institutului, dar ca l-a numit la inceputul saptamanii pe fostul disident anticomunist Dorin Tudoran.

  • UPDATE Cristian Preda: Marius Oprea nu e decat o portavoce liberala. Ura lui fata de Basescu creaza o falie in investigarea comunismului.

Institutul pentru Condamnarea Crimelor Comunismului a fost infiintat in decembrie 2005 de Guvernul Tariceanu, la scurt timp dupa ce presedintia anuntase intentia de a infiinta Comisia pentru Condamnarea Comunismului. Parea o noua competitie intre rivalii de atunci - premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu - pe o noua tema: condamnarea comunismului.

Ideea condamnarii comunismului aparuse inca din 2005, intr-un interviu acordat de Traian Basescu Revistei 22. Seful statului a infiintat comisia prezidentiala la inceputul lui 2006, numindu-l presedinte pe Vladmir Tismaneanu. La data de 18 decembrie 2006, Traian Basescu a citit raportul comisiei in Parlament, acesta fiind considerat momentul oficial al condamnarii comunismului in Romania. Detalii aici.

In paralel, Institutul condus de Marius Oprea a incercat sa demonstreze ca se implica in condamnarea practica a comunismului: a introdus mai multe actiuni in justitie impotriva unor fosti ofiteri de Securitate si a declansat o serie de operatiuini de dezhumare a victimelor Securitatii, dublate de plangeri penale. Detalii aici

In noiembrie 2009, Guvernul Boc a comasat Institutul pentru Condamnarea Comunismului din Romania (ICCR) cu Institutul pentru Memoria Exilului Romanesc. Fiind vorba de o institutie noua, Guvernul Boc ar urma sa numeasca un presedinte nou sau sa-l reconfirme in functie pe Marius Oprea (PNL).

Marius Oprea (PNL) a publicat in 2008 in revista Observator Cultural, in serial, mai multe articole biografice dedicate sefului statului, cu detalii despre trecutul sau la Anvers, afacerile cu inghetata de la inceputul anilor 90 etc, anuntand ca va publica in 2009 cartea Ascensiunea lui Traian Basescu. A renuntat s-o faca dupa ce PDL a castigat alegerile parlamentare si a format Guvern cu PSD, motivand ca a renuntat pentru a nu se interpreta ca se implica in campania electorala. Cartea n-a mai aparut nici astazi la Editura Polirom.

Oprea: Ce am facut noi urmeaza sa treaca in parohia Presedintiei

Marius Oprea a declarat pentru HotNews.ro ca are semnale ca va fi schimbat din functie, fiind membru PNL: "As inclina sa cred ca se incearca o confiscare politica a muncii pe care am facut-o noi la institut. Ce am facut noi sa treaca in parohia institutiei prezidentiale."

Potrivit unor surse, in martie 2009, in timpul Guvernului Boc, lui Marius Oprea i s-ar fi propus unificarea Comisiei Prezidentiale cu IICCR? Oprea urma sa ramana presedintele institutiei rezultate din unificare, iar Vladimir Tismaneanu presedintele Consiliului Stiintific. "A tergiversat unificarea din motive lesne de inteles. A asteptat sa vada cine castiga alegerile", au declarat pentru HotNews.ro surse din Institut.

Europarlamentul PDL, Cristian Preda, fost consilier prezidential, a confirmat pentru HotNews.ro ca lui Marius Oprea i s-a propus un proiect comun cu Vladimir Tismaneanu in 2009, dar ca seful ICCR l-a refuzat: "El nu e decat o portavoce liberala. Ura lui fata de Basescu creaza o falie in investigarea comunismului. "O spun cu prietenie fata de el. Anul trecut, Marius Oprea a fost sustinut, a fost aparat in conditiile in care multi voiau sa-l destituie. Dar a fost aparat in numele acestui proiect de investigare a comunismului care sa nu fie traversat de o falie politica. El fusese numit de liberali si n-a fost destituit pentru ca ar fi liberal. In numele acestui proiect a fost sustinut. Or nu e in regula, faptul ca acum face aceasta mobilizare politica. Vladimir Tismaneanu nu este un no name. Tismaneanu este parte a canonului care defineste acest perimetru intelectual al investigarii comunismului. Marius Oprea, dupa ce a spus ca va intra in acesta echipa care produce obiectele intelectuale ale critici comunismului. a blocat totul".

Premierul Emil Boc n-a luat inca o decizie, iar Vladimir Tismaneanu n-a putut fi contactat pentru comentarii. Iata cele mai importante declaratii facute de Marius Oprea pentru HotNews.ro

  • "Semnalul l-am tras eu primul, pentru ca am si eu urechi de auzit. De mai multa vreme, Vladmir Tismaneanu mi-a tot spus sa-l pun presedinte de onoare si eu nu l-am pus. Sa creez doua noi departamente in care sa aduc cercetatori. Nu am bani. Sunt de acord cu toate, dar sa-mi mareasca schema. Dar am probleme, nu-mi ajung bani de salarii pe tot anul."
  •  "La inceputul saptamanii, l-am numit presedinte de onoare pe Dorin Tudoran, cunoscutul disident, care a acceptat. Ca sa zic asa, s-a ocupat. Acuma, noul presedinte ar trebui sa-l dea jos pe Dorin Tudoran, ceea ce-i cam greu. Conducerea executiva este aceiasi: Lucia Hossu Longin,  Dinu Zamfirescu si Stajarel Olaru.
  • "Decizia este una strict politica. Nu mi se poate imputa management defectuos. In 29 ianuarie, a aparut o pagina intreaga in Le Monde despre mine si activitatea ICCR. Pai, nici un presedinte al Romaniei n-a avut o pagina intreaga in Le Monde. As inclina sa cred ca se incearca o confiscare politica a muncii pe care am facut-o noi la institut. Ce am facut noi sa treaca in parohia institutiei prezidentiale. Daca plecam din PNL si ma inscriam in PDL probabil ca nu ma schimbau. Daca e o decizie politica, sa si-o asume politic."
  •  "Daca nu reactionam dur si nu existau atatea reactii de aparare, eram deja schimbat la ora asta. Eu nu sunt ciobanul din miorita, nu astept sa-mi taie astia capul si apoi sa plang de emotie. Practic, institutul este creatia mea. (...) Sa zicem ca ma lipsesc de functia de presedinte. Bun, stii care e viitotorul meu? Ma duc la somaj. Eu n-am alt job, part time, firma sau nu stiu ce. Vanatorul de securisti ajunge somer. Adica numai pentru ca eu am alta optiune politica decat guvernantii, trebuie sa fiu dat de pamant? Doar pentru ca sunt simplu membru PNL? Cum zicea chiar Tismaneanu: Stalinism pentru eternitate.
  • "In situatia data, voi incerca sa fac un fond raising si sa fac un Institut nou, care sa continue munca inceputa. Foarte probabil ca tipul asta de condamnare a comunismului deranjeaza. Nu sunt la faza condamnarii teoretice. Se doreste cantonarea Institutului in cercetare, nu in condamnarea practica a comunismului. Noi gasim securisti, le publicam numele, ii actionam in justitie. Poate inclusiv proiectul de lege care zace la guvern prin care ceream taierea pensiilor securistilor sa fi contribuit la coalizarea unui larg numar de inamici a activitatii noastre."