Unul dintre candidatii la sefia PSD, Adrian Nastase, ii curteaza pe liberali pentru o colaborare "confederativa", la nivel parlamentar. In proiectul sau politic postat, miercuri, pe blogul personal, Nastase vorbeste despre realizarea unei opozitii unite si crearea unui parteneriat intre PSD si PNL la nivel parlamentar. Ideea a fost foarte bine primita de liberali, presedintele PNL, Crin Antonescu, declarand ca este necesara aceasta colaborare pentru a apara statul de "Traian Basescu si haita sa". Si Ludovic Orban este de acord cu acest parteneriat insa nu doreste semnarea unei aliante la tribunal.

Nastase propune o "formula ne-ideologica" de colaborare a partidelor din opozitie, respectiv PSD/PC si PNL, intr-o varianta "confederativa", cu mecanisme de dialog si de coordonare parlamentara.

  • "PNL, pe de alta parte, este atat un competitor al nostru, in activitatea din opozitie, un competitor ideologic clar, dar trebuie sa ne fie si un partener. Ca atare, propun realizarea unei „opozitii unite” cu PNL in toate proiectele care privesc apararea statului de drept si, pe de alta parte, diferentierea de PNL pe tematica de tip economic si social.
  • Consider insa ca o formula, ne-ideologica, de colaborare a partidelor din opozitie, PSD/PC si PNL, intr-o varianta „confederativa”, cu mecanisme de dialog si de coordonare parlamentara, ar fi utila".

De asemenea, Nastase considera ca PNL este o provocare subtila si de lunga durata si asta pentru ca liberalii sunt principala forta a opozitiei. In opinia lui Nastase, Crin Antonescu este un lider care trezeste simpatia cetatenilor.

  • "Un alt tip de provocare, ceva mai subtil si de lunga durata, este cea venita din partea PNL, care se profileaza tot mai puternic drept principala forta a opozitiei, preluand inclusiv teme din portofoliul nostru politic, cum este aceea referitoare la mentinerea unui anumit nivel al punctului de pensie. Crin Antonescu este un lider care trezeste simpatia cetatenilor si care a inceput sa joace la o miza mare".

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, pentru agentia Mediafax, ca este normala o colaborare parlamentara pentru apararea lucrurilor puse in pericol de Traian Basescu si "haita" sa.

  • "Eu sunt de acord. Am spus si eu ca in mod natural atunci cand este vorba despre apararea statului de drept, apararea proceselor democratice, despre apararea tuturor lucrurilor care sunt puse in pericol de Traian Basescu si haita sa, si noi, si PSD, si PC, si sper eu nu numai forte politice si parlamentare, e normal sa actionam coerent, si sunt absolut de acord cu ideea asta".

Antonescu a tinut insa sa precizeze ca PNL si PSD pot sa actioneze impreuna dar asta nu inseamna ca vor semna o alianta politica in acest sens.

Si prim vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, citat de agentia Mediafax, ca liberalii vor sustine colaborarea cu PSD plecand de la valorile, principiile si convingerile liberale, fara ca aceasta colaborare sa fie institutionalizata in vreun fel.

  • "In masura in care vor exista elemente de interes general pentru societate, in mod evident ca vom sustine, dar fara a institutionaliza in vreun fel, aceasta colaborare si plecand numai de la valorile, principiile si convingerile noastre liberale si de la necesitatea punerii in practica a programului liberal ".

Presedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a adresat pe 28 ianuarie o scrisoare deschisa liderilor celor doua partide de opozitie prin care ii invita la constituirea unei Aliante Social Liberale. Voiculescu scria ca "o opozitie unita este singurul proiect care poate fi o alternativa credibila la actualul regim si poate stopa dezertarile si chiar disolutia partidelor".

PSD si PNL au semnat pe 25 noiembrie o alianta preelectorala care prevedea sustinerea candidaturii liderului PSD pentru turul doi al prezidentialelor si numirea lui Klaus Johannis ca premier sunt principalele angajamente ale acestui acord. Cu mult fast la Palatul Parlamentului, presedintii PSD si PNL au oficializat acordul. La vremea respectiva, de la ceremonie a lipsit Adrian Nastase.

La mai putin de o luna, dupa rezultatele alegerilor prezidentiale, acordul a fost rupt, presedintele PNL, Crin Antonescu anuntand ca alianta cu PSD se incheie si ca "unirea eforturilor cu acest partid se va face cand va fi necesara".