Surse din interiorul PNL au declarat pentru Hotnews.ro ca Ludovic Orban ar fi sondat terenul in partid, printre liderii de filiale, fiind interesat de mentinerea functiei de prim vicepresedinte, fapt care l-a deranjat pe Crin Antonescu. Aceleasi surse sustin ca dupa ce Antonescu a declarat ca s-ar putea sa nu-l mai coopteze pe Orban in echipa, cel din urma analizeaza serios daca va candida pentru sefia PNL la Congresul din martie.

Sursele citate sustin ca Ludovic Orban a fost deranjat de decizia lui Antonescu de a sustine eliminarea functiei de prim-vicepresedinte."Dupa ce l-a sustinut si promovat pe Crin Antonescu pentru presedintia partidului, acum i se da cu tifla. Orban nu a stat cu mainile in san si a discutat cu liderii de organizatii pentru a-si mentine functia. Pretextul a fost creat pentru a rupe prietenia, si Antonescu l-a palmuit public pe Orban", au declarat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca Antonescu mizeaza pe faptul ca Orban nu are un proiect politic coerent cu care sa se prezinte in fata delegatilor de la Congres. "Faptul ca Orban are aceleasi idei cu Antonescu si este un sustinator vehement al ideii de a nu intra la guvernare cu PD-L il face din start pierzator pe ultimul. Deocamdata nu are cu ce oferta sa vina in fata liberalilor" au declarat sursele citate.

Amenintarile lui Antonescu

Pe de alta parte, Antonescu a marsat, amenintand liberalii ca ar putea chiar sa nu mai candideze daca nu i se accepta votul in echipa."Nu candidez dacă nu am susţinerea partidului pentru această linie - voi pleda pentru această conjunctură şi, în această situaţie, pentru sistemul de moţiuni şi de echipe la conducerea partidului" a declarat Antonescu la Realitatea TV.

In replica, Orban a refuzat sa spuna daca va candida sau nu la sefia PNL, dar a declarat ca sustine competitia libera si nu votul pe echipe. "Liberalismul înseamnă în primul rând o competiţie liberă, fair-play, între indivizi. Atât în societate, cât şi în interiorul PNL, ar trebui să însemne acelaşi lucru. Valorile individuale trebuie să iasă la suprafaţă prin legitimitatea pe care le-o conferă votul individual exprimat de fiecare delegat la Congres. Eu cred în valorile liberalismului şi consider că aceste idei şi valori trebuie aplicate şi în organizarea internă a PNL".

Cu sau fara Orban in echipa?

Sursele citate sustin ca, in perioada urmatoare, Orban va analiza sansele reale privind o eventuala candidatura a sa prin tatonarea liderilor de filiale. De altfel, prim-vicepresedintele PNL a declarat ca adeziunile "pentru sefia PNL se depun oficial cu 48 de ore înainte de ora de începere a Congresului si de abia atunci se vor cunoaste candidatii"

Crin Antonescu a declarat luni seara, la Realitatea Tv, ca este posibil ca Ludovic Orban sa nu faca parte din echipa cu care se va prezenta la congresul din martie. "E posibil ca domnul Ludovic Orban să nu fie în această echipă pentru că între mine şi domnia sa, în acest moment cel puţin, există o divergenţă în legătură cu acest mod de alegere.(....)Dacă drumurile noastre se despart, se despart, în orice caz rămânem în partid, indiferent cine are câştig de cauză şi într-un sens mai larg, rămânem în echipă"