Deputatii au adoptat, marti, un proiect de lege care prevede interzicerea comercializarii, punerii in vanzare, distribuirii si livrarii produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, informeaza Mediafax. Proiectul, initiat de un grup de deputati, stabileste ca punerea in vanzare, distribuirea si livrarea unor astfel de produse sunt interzise si se pedepsesc cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

Deputatul independent Tudor Ciuhodaru (fost PSD), unul dintre initiatorii proiectului, a precizat, in plen, ca aceasta propunere legislativa interzice comercializarea produselor etnobotanice, iar Ministerul Sanatatii poate modifica, prin ordin de ministru, lista produselor interzise.

Secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul Valentin Iliescu a precizat ca initiativa legislativa a deputatilor se suprapune cu intentia Guvernului de a adopta, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta pe aceasta tema.

Guvernul a depus de multa vreme notificari la Uniunea Europeana pentru un punct de vedere asupra acestui subiect, dar pentru ca nu a primit inca niciun raspuns primul-ministru a decis adoptarea unei ordonante de urgenta, a adaugat Iliescu.

Deputatul Sever Voinescu a precizat ca PDL sustine initiativa legislativa, dar asteapta si ordonanta de urgenta a Guvernului, el pledand pentru o anumita "coerenta" intre actiunile Legislativului si Executivului.

Cristian Dumitrescu (PSD) a spus ca Parlamentul "nu este la concurenta" cu Guvernul si a apreciat ca fiind "profund daunator pentru parlamentarism" sa fie asteptata emiterea unei ordonante de urgenta. "Nu suntem la concurenta cu Guvernul, nu suntem la un concurs, ci intr-o procedura parlamentara", a opinat deputatul PSD, aratand ca Executivul trebuie sa fie informat de proiectul adoptat de Parlament si "sa nu mai faca dubla legiferare".

Acelasi lucru l-a sustinut si liberalul Eugen Nicolaescu, care a apreciat ca Parlamentul trebuie sa-si faca datoria si sa legifereze, iar Guvernul sa execute. "Guvernul sa lase Legislativul sa-si faca datoria si sa se ocupe de aplicarea corecta a acestei legi", a mai spus Nicolaescu.

Deputatii au adoptat acest proiect de lege, care vizeaza completarea Legii 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, cu 226 voturi "pentru", unul "impotriva" si 3 abtineri.

Propunerea legislativa, initiata de catre deputatii PSD Ileana Cristina Dumitrache, Cristian Dumitrescu, Florin Iordache, Costica Macaleti, Mugurel Surupaceanu si Tudor Ciuhodaru (independent) a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.