PSD, PDL si PNL vorbesc de reforma, dar in realitate se vrea mentinerea lucrurilor asa cum sunt acum, afirma, la RFI, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu. In opinia sa, doar efectele crizei ar putea submina solidaritatea actualei coalitii.

"Paradoxal, in toate cele trei formatiuni exista o inclinatie a liderilor, a activistilor de frunte, o inclinatie spre status quo. Ma mira ca se vorbeste mult si cred ca mai mult presa vorbeste, si vorbeste pe buna dreptate, de o schimbare, de reforma. Cu toate astea, dincolo de acest discurs public legat de reforma si modernizare, simt si vad, discutand cu oameni, o anumita inclinatie spre a mentine lucrurile asa cum sunt acum", explica el.

Consilierul prezidential crede ca, daca la PDL lucrurile "ar fi de inteles, pentru ca ei au castigat mai multe runde de alegeri si acum sunt la guvernare", aceasta atitudine este "curioasa" la celelalte doua partide, ambele suferind esecuri majore.

Sebastian Lazaroiu precizeaza ca "se pune o problema serioasa de redefinire a doctrinei politice, a principiilor si valorilor" la cele trei mari partide ale Romaniei, in conditiile in care "nu mai este deloc suficient sa clamezi ca esti partid de centru-stanga sau de centru-dreapta si prin asta sa atragi anumite segmente de alegatori".

In opinia sa, singurul lucru care ar putea sa submineze solidaritatea actualei coalitii de guvernamat este dat de "efectele crizei si efectele reformelor care vor fi facute in acest an".