Cum a ajuns Mircia Gutau, primarul din Ramnicu Valcea condamnat pentru coruptie, sa fie propus cetatean de onoare al orasului pe care l-a condus, cu toate ca este condamnat la 3 ani si jumatate de inchisoare pentru luare de mita. Cum il judeca valcenii? Ce spun despre el denuntatorul sau, opozitia si liderii PDL care il sustin?

  • Desi a fost ales primar a doua oara din primul tur cu 72% din voturi,  valcenii sunt impartiti intre cei care l-au iertat pentru ca a incalcat legea si cei care il condamna pentru fapta sa si nu vad cu ochi buni numirea sa ca cetatean de onoare.
  • Denuntatorul lui Gutau, un om de afaceri din oras, spune ca in urma cu sase ani si-a indrumat oamenii sa il voteze pe primarul pe care dupa cativa ani tot el l-a denuntat procurorilor DNA.
  • Pesedistii din Ramnicu Valcea, sustin ca primarul Gutau si-a impus gasca de afaceristi in oras; inainte ca acesta sa devina primar municipalitatea era condusa de un pesedist.
  • In schimb, colegii din PDL il asteapta sa revina la primarie. Ambele tabere se gandesc insa la alegeri.
  • Jurnalistul care a pornit campania "Gutau-cetatean de onoare" il considera pe primar nevinovat si vede in el un erou-martir al orasului. Un alt jurnalist spune ca primarul a corupt intreaga administratie si ca este exponentul unui grup de interese local.Vezi mai jos un videoreportaj HotNews.ro

Mircia Gutau este propus pentru distinctia de cetatean de onoare al orasului pe care l-a condus si in care politistii l-au arestat in urma unei condamnari pentru coruptie intr-un dosar instrumentat de DNA.

Ce spun valcenii

E o absurditate sa il faci cetatean de onoare. A gresit, este condamnat sa isi ispaseasca pedeapsa. Acum vin cei de la partid sa ne convinga. Nu e normal mai ales ca justitia l-a condamnat”, spune Paul Condrad.

E cel mai bun gospodar al orasului. Merita sa fie cetatean de onoare chiar daca a fost condamnat pentru coruptie”, spune Sebastian, un alt valcean.

Da, a facut si pentru oras dar eu cred ca a facut si pentru el si familia lui. Cetean de onoare al orasului? Nu cred ca e normal, nu a dat dovada de onoare”, spune Amalia.

“Merita, e un primar de nota 10. Eu cred ca poate a fost o inscenare ce i s-a intamplat”, spune George, taximetrist din Valcea.

Oamenii de afaceri din Valcea: "sef de grup de interese" sau "mana amputata a valcenilor"

Denuntatorul lui Mircia Gutau, omul de afaceri valcean Constantin Popescu, sustine ca lacomia primarului PDL nu avea margini. Popescu recunoaste ca l-a sprijinit pe Mircia Gutau in campania electorala din 2004. “Le-am spus oamenilor ca avem nevoie de un primar tanar care sa dezvolte orasul”, spune el. Dupa sase ani, afaceristul valcean il vede altfel pe primarul Gutau. “S-a urmarit prin orice investitie interesul personal, al familie si al grupului de firme care storc robinetul banilor publici din Primarie”, spune Constantin Popescu. Intr-un interviu pentru hotnews.ro el povesteste ca toti oamenii de afaceri din oras ii dadeau spaga primarului. Popescu mai spune si ca dupa ce a participat la flagrant si dupa ce DNA i-a deschis dosarul a fost amenintat de mai multe ori.

Emil Boc si Mircia Gutau
Emil Boc si Mircia Gutau
Foto: HotNews.ro
Dar nu toti oamenii de afaceri din oras sunt de aceeasi parere. Nicolae Sofianu, actionarul majoritar al grupului de firme Sofianu plasat pe locul 125 in topul Forbes cu o avere de peste 50 de milioane de euro, are doar cuvinte de lauda pentru Mircia Gutau. “A-l lua pe Mircia Gutau din cadrul colectivitatii este ca si cum ai amputa o mana sau un picior. Eu nu cred ca este un om corupt. Ca om de afaceri nu am fost conditionat, dar am fost ajutat. El a contribuit la galeria mea de arta”, spune Sofianu.

Cat despre relatia cu mediul de afaceri si acuzele de coruptie pentru care primarul face puscarie, Sofianu a explicat ca Mircia Gutau a "impus o anumita ordine" si ca "legea era lege pentru fiecare". Omul de afaceri valcean recunoaste insa ca a fost ajutat de primar si chiar se lauda ca a obtinut de la Gutau un teren pe care a construit un centru de conferinte cu o galerie de arta si cu hotel inclus. Si el il vrea pe Gutau cetatean de onoare al orasului.

Omul care a schimbat fata orasului vs. omul ca si-a adus gasca la primarie

Liderii locali ai PDL spera ca primarul sa scape din puscarie si sa revina. Cei din PSD se pregatesc pentru alegeri si rezultatul de la prezidentialele din decembrie 2009 (cel mai mare procent din judet) le da sperante. Jurnalistii locali spun ca cele doua partide au vehiculat cateva nume de politicieni care ar urma sa candideze. Printre cei vehiculati sunt Romeo Radulescu (PDL), actualul viceprimar si primar interimar, iar de la PSD Remus Grigorescu, fost prefect de Valcea si profesor universitar.

De la reprezentantul PSD am aflat ca, dupa ce a castigat alegerile in 2004, Mircia Gutau a venit la primarie si a adus cu el si “o noua gasca de afaceristi”, ca primarul a facut cate ceva prin oras dar ca nu e legal ca el sa fie numit cetatean de onoare. In schimb, reprezentantul PDL, Romeo Radulescu, spune, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca primarul si colegul sau de partid este nevinovat si ca acesta a schimbat fata orasului. Radulescu afirma ca nu vede nici o incompatibilitate intre distinctia de cetatean de onoare si cea de primar condamnat pentru coruptie.

Vezi aici doua interviuri in oglinda ale jurnalistilor din Valcea

Am incercat sa developam poza cazului Gutau si prin ochii jurnalistilor din Ramnicu Valcea unde functioneaza peste 20 de institutii media, ziare, televiziuni si posturi de radio. Si presa este polarizata intre cei care sunt pro-Gutau si cei care il critica.

  • Gheorghe Smeoreanu, realizatorul TV al televiziunii VTV, spun ca in oras s-a creat “un cult Mircia Gutau”. Smeoreanu este cel care, intr-o emisiune, a demarat campania de strangere de semnaturi pentru ca Gutau sa fie desemnat cetatean de onoare. Realizatorul Tv spune ca el nu a facut decat sa cristalizeze dorinta a mii de valceni si ca intreaga campania nu are nici o legatura cu faptul ca televiziunea la care lucreaza este detinuta de sotia unui om de afeceri, membru PDL. Potrivit arhivelor CNA, VTV este detinuta de compania Infoservice SRL al carei actionar majoritar este Maria Tudor, sotia omului de afaceri Ion Tudor care a candidat la alegerile parlamentare din 2008 din partea PDL in colegiul Horezu din judetul Valcea. “Nu imi stiti cariera de jurnalist dar pe mine nu m-a cumparat nimeni”, spune Gheorghe Smeoreanu. Realizatorul Tv mai spune ca el este convins ca Mircia Gutau nu este vinovat si ca valcenii il percep drept o “victima care evolueaza spre stadiul de erou sau martir”.
  • Bogdan Alex Popescu, jurnalist la www.impactreal.ro, ii creioneaza lui Gutau un portret total diferit. “Dupa ce a venit Mircia Gutau la Primarie viata economica s-a centralizat in jurul unui grup de societati care executa toate contractele din municipiu. Intr-un raport al Curtii de Conturi se arata ca toate contractele erau date prin incredintare directa fara licitatie”, povesteste jurnalistul. El spune si ca toata campania de sustinere a lui Gutau este nefireasca, de vreme ce este realizata de un post de televiziune detinut de un membru PDL. Jurnalistul povesteste si cum colegii sai de breasla din oras au fost platiti de primar sau de sotia lui. Cat despre averea lui Gutau, atat valcenii intervievati de HotNews.ro cat si jurnalistul Bogdan Popescu vorbesc de cateva proprietati si masini de lux care nu se pot justifica din salariul de primar. “Averea lui Mircia Gutau este foarte mare si nejustificata. Din sursele noastre stim ca are pe o strada doua case si posibil sa o fi cumparat pe a treia. Stim ca a avut un bloc unde prin coincidenta patronul unei societati a cumparat un apartament, patron care a cumparat de la municipalitate cu 3,3 euro intr-o zona unde pretul era in realitate de 80 de euro”, mai povesteste Bogdan Popescu. Jurnalistul il descrie pe Mircia Gutau ca pe o veriga a unui grup de interese local.

Premierul Emil Boc, presedintele PDL, a declarat pentru HotNews.ro ca Mircia Gutau va fi exclus din partid dupa ce sentinta magistratilor va fi comunicata oficial. “Stiu doar ca Mircia Gutau este un om apreciat in Valcea. A fost ales la al doilea mandat cu 72%. E un om performant, un manager al orasului care a demonstrat in raport cu valcenii. M-a mahnit aceasta decizie cat ar fi de dura ea trebuie respectata”, a declarat Boc. Vezi mai jos declaratia completa a premierului Emil Boc.

  • Ca Mircia Gutau sa ajunga cetatean de onoare propunerea trebuie sa fie votata de consiliul local din Ramnicu Valcea unde PDL are