Sedinta Consiliul National a fost marcata de atacuri pe fata la adresa lui Mircea Geoana. Adversarii actualului presedinte l-au atacat pe fata sau voalat, in frunte cu Ion Iliescu. Nastase si-a anuntat candidatura si s-a contrat cu Hrebenciuc. Inversunarea contracandidatilor a fost provocata si de schimbarea delegatilor de la Ilfov cu oameni fideli actualei conduceri. Scandalul a izbucnit intre Florentin Pandele si Marian Vanghelie. Chiar la finalul sedintei, cei doi s-au balacarit ca la usa cortului acuzand-se reciproc.

Inca de la primul discurs, PSD parea un cazan sub presiune. Se vehicula ca Adrian Nastase ar vrea sa amane data Congresului stabilita deja pentru 20 februarie, pentru ca ar dori mai mult timp pentru a negocia sustinerea sa cu liderii de filiale.

Primul discurs a starnit proteste. Presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu, fidel taberei lui Mircea Geoana, a urcat la tribuna si a propus un sondaj-chestionar privind actuala situatie din partid si nominalizarea candidatilor cu sanse la sefia PSD. Propunerea nu a fost primita cu mare entuziasm de catre delegatii din sala. Vicepresedintii PSD Aura Vasile si Marian Oprisan au declarat-o nestatutara.

Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc
Foto: Agerpres
Hrebenciuc s-a intepat cu Nastase

Primul conflict a fost stins de unul mai mare: analiza rezultatelor alegerilor. Adrian Nastase l-a invitat pe Viorel Hrebenciuc la tribuna sa prezinte analiza. Vizibil iritat, Hrebenciuc a declarat de la tribuna:

"Domnule presedinte, v-am anuntat inaintea sedintei ca interventia mea nu este necesara si ca vom distribui raportul ca fiecare delgat sa-l citeasca. Raportul este extrem de sec si nu vreau sa influentez starea colegilor. Nu fac comentarii personale. Imi rezerv dreptul de a raspunde la intrebari. Fiecare dintre colegi stie care au fost rezultatele obtinute in judete"

Hrebenciuc si-a continuat discursul facand pe pacificatorul. "Atmosfera este destul de incarcata, dupa cum s-a vazut. Nu cred ca azi avem nevoie de sange in partid. Conflictele din perioada 2004-2009 trebuie sa inceteze. Nu este timpul orgoliilor in PSD. Nu trebuie sa facem propaganda la televizor injurand partidul, trebuie o discutie barbateasca in interiorul partidului, ca intre colegi, nu ca intre dusmani".

Scuze pentru vizita la Geoana

agerpres_4061016
Mircea Geoana
Foto: Agerpress

Presedintele PSD, Mircea Geoana si-a cerut scuze oficial pentru vizita facuta lui Sorin Ovidiu Vantu inaintea confruntarii cu Traian Basescu. Geoana a spus ca a intentionat sa demisioneze din functia de presedinte PSD, dar s-a razgandit. El a subliniat ca nu este corect ca intreg esecul electoral sa-i fie imputat, ci trebuie asumat si de "conducere si chiar de cei din teritoriu".

"Mi-ar fi fost si mie mai usor, dupa alegerile prezidentiale, sa dirijez energia negativa si frustrarea catre cei care au pierdut alegerile in teritoriu. Mi-ar fi fost usor sa spun de ce nu s-au castigat mai multe voturi la Constanta, mi-ar fi fost usor sa merg cu manie catre cei care stateau langa mine in campanie si care acum incearca sa ma faca tap ispasitor", a exemplificat Geoana.

Geoana a explicat ca trebuit sa duca razboaie pe mai multe fronturi si a reprosat lipsa sustinerii interne pentru candidatura la presedintie. "A trebuit sa duc in acesti ani un razboi pe prea multe fronturi, unul intern, cu contestari, asteptand pana in ultima clipa sa vina sprijin si confirmare pentru candidatura mea", a adaugat el.

Adrian Nastase
Adrian Nastase
Foto: Agerpres
Nastase catre delegati: Va iubesc pe toti

Imediat la tribuna a urmat Adrian Nastase. A avut un discurs echilibrat, in care a curtat delegatii si presedintii filialelor. Dupa ce a anuntat oficial ca va candida la sefia PSD, Nastase a precizat ca nu vizeaza un post nici de premier nici de sef al statului.

"Sunt de 20 de ani in acest partid si ma simt responsabil pentru directia acestuia. Partidul in opozitie trebuie sa fie unit, capabil sa apere pe oricare membru de partid. (...) Avem nevoie de o democratie reala, nu de una realizata prin telecomanda. Eu doresc un PSD ca un Doberman care sa apere democratia si sa protejeze colegii alergati prin teritoriu. PSD in opozitie trebuie sa fie unit, capabil sa isi apere liderii. (...) Va iubesc pe toti, chiar daca nu ma veti vota."

Diaconescu a cerut sa fie taiat de pe lista pro-Basescu

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu
Foto: Agerpres

Tandemul Diaconescu-Mitrea nu a fost oficilizat la sedinta Consiliului National asa cum se astepta, in schimb cei doi au facut echipa prin atacurile concentrate la adresa presedintelui PSD.

Diaconescu a dat tonul, deranjat ca intr-un document intern elaborat de actuala conducere a PSD se sugera ca acesta impreuna cu Miron Mitrea si Marian Sarbu "se gudura pe langa Traian Basescu".

"Inainte de discurs, as avea o chestiune procedurala. In documentul din mapa intitulat Tezele pentru reconstructia ideologica a PSDť, scrie ca lumea trebuie sa stie in ce fel se raporteaza PSD la actuala guvernare: gudurandu-se pe coridioarele acesteia, sperand ca Traian Basescu il va solicita pe Miron Mitrea la Transporturi, fie pe Cristian Diaconescu la Externe, asa cum a facut recent cu Marian Sarbu la Munca. Domnule presedinte, am rugamintea sa eliminati aceasta tendentiozitate, fie sa adaugati pe cei care se gudura astazi pe langa Traian Basescu si pe langa Palatul Victoria", a conchis liderul PSD.

Miron Mitrea
Miron Mitrea
Foto: Agerpres
Atacurile lui Mitrea si Severin la Geoana

Miron Mitrea a fost mult mai dur in discursul sau vis-a-vis de paragraful citat si de Diaconescu. Senatorul PSD a tunat si fulgerat la adresa actualei conduceri.

"Nu accept sa fiu omul nimanui si nu accept sa fiu jignit in acest fel de nimeni, de oameni care nu au dat dovada de nici un gest de demnitate. Nu ar trebuie sa uite ca intr-un moment in care mi-era greu, Parlamentul Romaniei mi-a dat imunitate. M-am intors din concediu si mi-am dat demisia pentru ca stiam ca prin acest gest am sa ajut colegii din teritoriu pentru a le da argumente sa lupte intr-un moment greu. Am fost sfatuit atunci sa nu-mi dau demisia", a amintit Mitrea.

"Imi pare rau Cristi ca ai spus ca cei care pierd alegerile ar trebui sa-si dea demisia. Si Mircea Geoana a spus asta si iata ca nu si-o da. Spune ca nu este o tema personala sa ajunga presedintele partidului. Pentru mine este o provocare personala, am motive personale sa ajung la sefia PSD si nu cred ca printr-un tangou linistit ajungem acolo", a comentat Mitrea.

Tonul rastit al lui Mitrea a dat apa la moara contestatarilor lui Geoana. Europarlamentarul PSD Adrian Severin si-a ironizat seful de partid: "Draga Mircea, vizita la Sorin Ovidiu Vantu nu este lucrul cel mai grav, ci faptul ca nu este explicata. PSD nu poate merge cu incredere pentru o noua candidatura a dumneavoastra."

Iliescu a infierat “practica intalnirilor pe la restaurante”

Ion Iliescu
Ion Iliescu
Foto: Agerpres

Si Ion Iliescu s-a inscris in grupul criticilor la adresa lui Mircea Geoana. Presedintele de onoare a criticat tintit catre actuala conducere a PSD vorbind despre intalnirile informale si "promovarile pe interese de grup si de gasti".

"Sa se termine cu practica asta a intalnirilor pe la restaurante, in afara statutului, sa intram intr-un stadiu de functionare statutara a structurilor de partid. Asemenea practici nu incurajeaza spiritul de colegialitate, de incredere reciproca, care trebuie sa existe intr-un partid de stanga, in care oamenii trebuie sa fie animati de aspiratii comune, nu de orgolii personale pentru functii efemere.

Sa eliminam promovarea oamenilor pe interese de grup, de gasca, in functie de forta sau sustinerea financiara, pe nepotism. Un partid are nevoie de resurse financiare, nu poate sa nu aiba in randurile sale oameni cu mijloace financiare, dar nu sa ii promovam pe baza de clientelism, iar acestia sa ne dicteze politica de cadre din partid".

Discursul lui Iliescu a fost aplaudat la scena deschisa de catre delgatii care s-au ridicat in picioare in semn de respect si aprobare.

Mircea Geoana si Andi Gaiu
Mircea Geoana si Andi Gaiu
Foto: Agerpres
Tabara lui Geoana "lucreaza" la delegati

In timpul sedintei Consiliul National, delegatii si-au exprimat nemultumirile insa sub protectia anonimatului: "Ce cauta Vanghelie la prezidiu? Nici macar nu este vicepresedinte. Si ne mai miram ca PSD are o imagine proasta. Daca defilam tot timpul cu "nea Marean" si promovam asa cum zice si presedintele Ion Iliescu "pe interese" oameni, e normal sa avem un scor de 30%", a comentat un social-democrat.

Liderii de organizatii s-au aratat destul de reticenti in a-si exprima pozitia si tabara pe care ar sustine-o la viitorul Congres. Cei nemultumiti de actuala conducere se tem ca, la Congres, reprezentantii filialelor vor fi inlocuiti cu fidelii lui Mircea Geoana.

Surse social democrate au delcarat pentru Hotnews.ro ca "actuala conducere intentioneaza sa inlocuiasca delegatii de drept ai organizatiilor locale cu oameni fideli lui Mircea Geoana. Practic, liderii judeteni apropiati de Geoana vor inlocui reprezentantii cu drept de vot la Congres cu oameni fideli actualei conduceri. Daca nu o fac liderii de organizatii, o fac vicepresedintii PSD responsabili de regiunea respectiva. Prin aceasta procedura, Geoana isi asigura voturile necesare pentru a fi reales la sefia PSD", au explicat sursele citate.

Aceleasi surse sustin ca presedintele PSD are promisiunea a 20 lideri de filiala ca il vor sustine la Congres. Mai mult, cei 20 de presedinti de filiala vor incerca sa inlocuiasca delegatii de organizatii cu oamenii fideli actualului presedinte la congres.

Cei aproximativ 1000 de delegati prezenti la Consiliul National au validat convocarea Congresului Extraordinar al PSD pe 20 februarie. Congresul va avea pe ordinea de zi modificarea Statutului si alegerea conducerii. La solicitarea presedintelui Mircea Geoana, in sedinta Consiliului National s-a stabilit convocarea unei noi sedinte a Comitetului Executiv pentru a elabora regulementul si programul congresului.

Pandele si Vanghelie au facut circ la final

Florentin Pandele si Marian Vanghelie
Florentin Pandele si Marian Vanghelie
Foto: Agerpres

Sedinta Consiliului National s-a incheiat cu scandal. Protagonistii circului de final au fost doi primari controversati: Florentin Pandele si Marian Vanghelie. Primarul din Voluntari a fost nemultumit de schimbarea unor colegi din filiala PSD Ilfov din delegatia care trebuia sa vina la Consiliul National. Pandele sustine ca liderul PSD Bucuresti a fost cel care a inlocuit delegatii acuzandu-l pe acesta ca incearca sa fraudeze alegerile de la viitorul congres prin impunerea propriilor oameni de incredere.

"Stiti ce am hotarat astazi? Unde o sa candideze Vanghelie, acolo o sa candidez si eu. Unde merge el, acolo merg si eu. Chiar si daca miza va fi sefia unei pubele. Daca Marian Vanghelie candideaza la un WC public, acolo candidez. Pandele merge dupa Vanghelie. (...)La Ilfov s-au facut aranjamente. Au fost schimbati colegi din Consiliul National. Si stiti de ce? Pentru ca nu votau pe cine trebuie", a sustinut Pandele.

Din sala delegatii PSD Bucuresti i-au reprosat lui Pandele ca a facut blat la alegerile parlamnetare si a sustinut candidatura Elenei Udrea."Te-am gasit cu Udrea in sediu" a strigat un delegat din sala catre Pandele.

"In momentul in care m-am dus in organizatia Ilfov, erau geci cu Elena Udrea. Am avut probleme cu o serie de colegi acolo care erau cu Elena Udrea si Gabriel Oprea", a replicat nervos Marian Vanghelie de la tribuna. Adrian Nastase a pus capat conflictului. „Voi candida si eu la presedintia organizatiei Ilfov, pentru ca vad ca e cea mai importanta".

Marian Vanghelie a continuat meciul cu Pandele facand declaratii presei: "Pandele cand a candidat, contracandidatul sau era propriul sofer. De aceea a luat 90% la alegerile pentru primarie. Am tacut pentru ca nu am crezut ca sunt esentiale. M-am facut ca nu inteleg tocmai pentru ca doream ca lucrurile sa mearga inainte. Intrebati-i pe cei de la PSD Ilfov. Eu nici nu trag pe nas si, cand beau vin, pun un pic de apa minerala".