(UPDATE ora 17:15) Congresul PSD, in cadrul caruia se asteapta sa fie aleasa o noua conducere a partidului, va avea loc pe data de 20 februarie. Decizia a fost luata in sedinta Consiliului National de joi al partidului. Programarea Congresului in luna februarie este un avantaj pentru actualul presedinte al partidului, Mircea Geoana, care si-a dorit sa grabeasca organizarea acestuia. Adrian Nastase, care va candida si el la prima functie in partid, isi dorea amanarea Congresului pana in luna martie.

Sedinta Consiliului National al PSD a inceput in jurul pranzului. "Va fi un Consiliu util. Decizia privind data Congresului este una mult prea importanta pentru noi ca s-o lasam la cheremul unor mici jocuri de culise", a afirmat joi liderul social-democrat Mircea Geoana, inaintea sedintei, potrivit Mediafax.

UPDATE (ora 16:25): Discursul lui Ion Iliescu: "Ne aflam intr-un moment foarte important pentru evolutia partidului nostru. PSD s-a nascut ca un partid al Revolutiei. PSD este un partid care a promovat reforme in Romania, in general cu bune rezultate. Bilantul nostru, in esenta, a fost un bilant pozitiv, cu toate ca am facut si greseli. Unii incearca sa ne demonizeze ca urmasi ai PCR-ului, desi noi suntem legati de Revolutie, iar fosti membri ai PCR se gasesc in toate partidele nascute dupa Revolutie."

"Trebuie sa decidem ce fel de partid vrem sa fim: un partid care sa guverneze Romania sau un partid care sa fie vesnic in opozitie. Trebuie sa alegem si sa spunem explicit. PSD trebuie sa fie un partid activ, dinamic, permanent cuplat la realitati. Intrarea la guvernare alaturi de PDL a fost o eroare. Dupa 2004 am irosit mult timp in lupte intestine si jocuri de culise. Intreaga stanga europeana trece astazi printr-o perioada de declin. Am dovedit ca nu avem nimic in comun cu fostul regim comunist. Ceea ce se preconizeaza in Romania este reducerea Parlamentului - institutia de baza a democratiei - si concentrarea puterilor in mainile presedintelui", a adaugat Ion Iliescu.

"PSD are 15 sau 17 vicepresedinti. La ce ne trebuie acesti 17 vicepresedinti? Noua ne trebuie un numar de vicepresedinti - 5,7,8 - care sa coordoneze niste activitati", a mai spus Ion Iliescu.

UPDATE (ora 14:15): Discursul lui Miron Mitrea a tensionat atmosfera in sala de sedinta: "Folosirea lui Vanghelie ca purtator de cuvant national al partidului ne face rau" si "Sorin Oprescu a fost dat afara din partid din cauza ca a indraznit sa candideze impotriva lui Mircea Geoana la sefia partidului. Cand au fost alegerile pentru Primaria Capitalei, si-a dorit sa vina sa candideze din partea noastra si a fost refuzat. Asa s-a ajuns sa nu mai avem in partid pe unul dintre cei mai valorosi politicieni ai nostri" - sunt doua acuza lansate de acesta.

UPDATE (ora 13:52): Discursul lui Cristian Diaconescu: "Suntem un partid mare, pentru ca asa l-am mostenit de la Ion Iliescu. Mandatul pe care trebuie sa ni-l asumam este revenirea la putere. Realitatea Romaniei se confrunta cu o problema: Dreapta este atot-stapanitoare. PDL a parcelat tara, a impartit-o pe interese, a aruncat mii se oameni afara din slujbe. Pana si PNL se erijeaza in seful opozitiei, noi parand sa nu mai aparem pe nicaieri. Aceasta este datoria pe care o avem nu doar pentru noi, ci pentru intreaga democratie a acestui stat. Daca stanga va disparea, tara noastra va intra intr-un derapaj democratic."

UPDATE (ora 13:30): Surse social-democrate sustin ca Adrian Nastase si apropiatii sai vor incerca, in sedinta de astazi a Consiliului National, sa amane pana in luna martie organizarea Congresului extraordinar, miza fiind aceea de a-si impune, pana atunci, modificarile pe care le doresc la statutul partidului.

UPDATE (ora 13:22): Adrian Nastase si-a anuntat oficial, in sedinta Consiliului National, candidatura la conducerea PSD: "In ultimii ani, am pierdut de 5 ori alegerile. Obiectivul meu este sa redevenim cel mai puternic partid din Romania. Nu am o miza personala, in sensul ca nu-mi mai doresc sa mai fiu prim-ministru (s-a spus ca am fost cel mai bun prim-ministru) si nu-mi doresc sa mai candidez la alegerile prezidentiale. Peste 5 ani lumea se va schimba si trebuie sa ne gandim de pe acum la aceste evolutii si sa pregatim o echipa de oameni tineri, dar competenti, pe care sa-i asezm in block-start-urile pentru aceasta competitie."

"Noi am ramas cu formula de partid comunist sau partid corupt pentru ca unora dintre noi le-a convenit acest lucru. Suferim de niste acuzatii care nu s-au dovedit. Traian Basescu nu a avut probleme sa se inconjoare cu Berceanu, Udrea sau Videanu", a adaugat Adrian Nastase. "Il felicit pe Mircea Geoana pentru efortul depus, il respect pe Ion Iliescu pentru ceea ce a facut pentru PSD", a mai spus fostul lider al PSD.

UPDATE (ora 12:55): Liderul social-democrat Mircea Geoana a surprins, anuntand, in discursul sustinut la Consiliului National, ca a fost pe punctul de a-si depune demisia de la conducerea PSD, la scurt timp dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale. El spune ca i-a marturist acest lucru, intr-o discutie, lui Liviu Dragnea. El a tinut si sa isi ceara scuze pentru vizita facuta omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, in plina campanie electorala, insa spune ca "Nu este corect sa punem intreg esecul electoral pe spatele unui om. Sunt principalul responsabil, insa nu este corect si colegial acest lucru".

  • Atmosfera tensionata la sedinta

Consiliul National PSD a debutat intr-o atmosfera tensionata. Presedintele PSD Arges, Constantin Nicolescu, fidel taberei lui Mircea Geoana, a propus, in debutul sedintei Consiliul National, un sondaj privind actuala situatie din partid sub forma de chestionar pe care delegatii sa-l completeze si sa noteze care sunt cei mai buni candidati la sefia PSD. Nicolaescu dorea ca acest chestionar sa fie discutat la nivelul conferintelor judetene ale filielelor PSD.

"Propunem, un chestionar sondaj, cu cel putin 3-5 nume care sa faca obiectul conferintelor in organizatiile judetene si acolo tot un sondaj privind un sondaj pentru cunoasterea mai buna a partidului. Pentru a evita orice tip de suspiciune privind alegerea conducerii partidului", a cerut Nicolescu.

Propunerea nu a fost primita cu mare entuziasm de catre delegatii din sala, vicepresedintii PSD Aura Vasile si Marian Oprisan declarand-o nestatutara.

"In aceasta sala nu sunt membrii doar ai Consiliului National, ci si invitati, si delegati. Suntem pe o pista falsa. Nu mai putem hotari in numele membrilor de partid. Nu putem supune la vot un lucru care nu este statutar", a comentat Aura Vasile.

Un al doilea moment tensionat a fost discursul lui Viorel Hrebenciuc. Presedintele Consiliul National, Adrian Nastase, l-a invitat pe Viorel Hrebenciuc la tribuna sa prezinte raportul privind analiza alegerilor prezidentile.

Hrebenciuc, vizibil iritat, a declarat de la tribuna: "Domnul presedinte, v-am anuntat inaintea sedintei ca interventia mea nu este necesara si ca vom distribui raportul ca fiecare delgat sa-l citeasca. Raportul este extrem de sec si nu vreau sa influentez starea colegilor. Nu fac comentarii personale. Imi rezerv dreptul de a raspunde la intrebari. Fiecare dintre colegi stie care au fost rezultatele obtinute in judete."

In continuare, Hrebenciuc a facut apel la calm: "Atmosfera este destul de incarcata, dupa cum s-a vazut. Nu cred ca azi avem nevoie de sânge in partid. Conflictele din perioada 2004-2009 trebuie sa inceteze. Nu este timpul orgoliilor in PSD. Nu trebuie sa facem propaganda la televizor injurand partidul, trebuie o discutie barbateasca in interiorul partidului, ca intre colegi, nu ca intre dusmani".

Declaratiile dinaintea Consiliului National

  • "Azi vom avea clarificari cu privire la candidaturi si la anumite pozitionari. O sa fie mici vocalize, mici precampanii electorale, eu nu vad Consiliul National ca o modalitate de a face precampanie electorala, ci ca pe un for statutar", a declarat Mircea Geoana, inaintea Consiliului.
  • Intrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca Miron Mitrea face precampanie, afisand doua bannere si distribuind un program in sala Consiliului National, Geoana a apreciat ca: "Fiecare cu stilul sau. Eu sunt presedinte, am obligatia de a impune un ton serios si echilibrat acestei dezbateri, asa cum sunt convins ca va face si Adrian Nastase, presedintele Consiliului National".
  • La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Ilisecu, si-a indemnat colegii: "Sper ca si aici sa nu ne concentram pe chestiuni marginale. Vad ca toata lumea e pasionata numai de candidaturi. Totdeauna, ma rog, factorul uman, candidatii, concentreaza atentia. E important, dar mai important e sa vedem ce vrem, daca avem capacitatea sa facem o analiza pe fond a ceea ce am facut pana acum, sa tragem concluziile necesare, sa definim bine situatia in care ne aflam si liniile directoare spre care mergem si atunci spre aceasta baza care vor fi oamenii cei mai capabili sa o faca si cum o facem - intr-un cadru colegial, adunand fortele si folosind intregral capacitatea umana de care dispune partidul sau promovam misculatiile, miscarile subterane, competitia intre grupuri, grupuri de interese. Asta e ucigatoare pentru un partid, mai ales social-democrat".
  • Ion Iliescu a mai adaugat ca "misiunea de baza a acestui Consiliu este convocarea Congresului, ordinea de zi, principalele linii directoare, inclusiv discutiile care sunt in momentul de fata, care sa ajute si conventiile judetene care urmeaza si aleg delegatiile pentru Congres, pentru ca sa devina congresul un forum de dezbatere reala".
  • Cristian Diaconescu si-a reconfirmat, joi, inaintea sedintei Consiliului National, intentia de a candida la sefia partidului, la scurt timp dupa ce Miron Mitrea afirmase ca "Intentia mea si a lui Diaconescu privind un tandem exista, ramane sa vedem ierarhia".
  • Primarul Constantei, Radu Mazare, nu s-a decis inca daca va candida la sefia PSD, dupa ce, in ultimele saptamani, anuntase ca nu exclude acest lucru: "Nu ma pot gandi in liniste in Brazilia, sus pe car, acolo cand defilez o ora jumatate. Am tot timpul sa ma gandesc. Dar nu mai veniti la mine. Cand o sa ma vedeti militar si cu bereta rosie, si cu patru soldati-soldate in spate, la tribuna, inseamna ca voi candida, deocamdata nu sunt militar. N-am bereta rosie pentru ca nu m-am hotarat inca".
  • "Tara asta merge in cap, asta e clar, si trebuie cineva sa o ia si sa o puna pe drumul cel bun. Ala care e cu sange e cel care poate sa faca lucrul asta si caruia nu ii este frica. De exemplu, mie nu imi e frica", a adaugat liderul PSD Constanta.