Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marti, ca Legea privind Statutul minoritatilor nationale ar trebui sa fie adoptata de Parlament in aceasta sesiune parlamentara, potrivit unei conventii in cadrul coalitiei de guvernare.

"Am convenit ca in sesiunea aceasta ar trebui sa treaca legea. Daca se ia in considerare ca ani de zile am discutat aceasta lege, ani de zile a stat dupa aceea e foarte firesc sa incercam sa finalizam legea sesiunea aceasta", a afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Mentionand ca legea nu este stufoasa, nu are "sute si sute de articole", Marko a apreciat ca aceasta poate fi adoptata daca exista vointa politica.

"In principiu, ne-am inteles sa luam proiectul existent in Parlament, care a fost rezultatul unui compromis, sa luam in considerare opinia Comisiei de la Venetia, care, la vremea respectiva, a facut o analiza, un raport asupra acestui proiect", a mai spus presedintele UDMR.

Liderul PDL, premierul Emil Boc a cerut, marti, deputatilor sa finalizeze procedurile legislative la Statutul minoritatilor nationale, blocat in dezbatere parlamentara de aproape trei ani, aratand ca actul normativ este unul foarte important pentru o societate democratica.