Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

  Valeriu Stoica: Ideile Monicai Macovei despre integritate sunt indispensabile pentru dezvoltarea institutionala a PDL

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 31 ianuarie 2010, 20:55 Actualitate | Politic


Valeriu Stoica
Foto: HotNews.ro
Garda veche din PD-L pare sa se fi impus in fata reformistilor in urma discutiilor din partid care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Poiana Brasov. Ce sustinere are gruparea Preda-Macovei in interiorul PD-L? Vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica, a raspuns  la intrebarile cititorilor HotNews.ro.


Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu orele 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.
 • Intalnirea s-a incheiat

Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Octavian Antonie

  Domnule Valeriu Stoica,

  S-a propus recent schimbarea numelui Partidului Democrat-Liberal in Partidul Popular si adoptarea doctrinei populare. Nu va temeti ca astfel curentul liberal din PD-L va disparea si singura alternativa a simpatizantilor liberali va ramane PNL-ul?

  De asemenea, cred ca singura optiune ca PD-L sa nu fie in 2012 in situatia PSD din 2004 este reformare profunda a partidului si promovarea unor persoane inovatoare la conducerea lui. Exista intr-adevar vointa in partid pentru realizarea acestor 2 obiective?

  Va multumesc,

  Octavian (Oxford, Marea Britanie)

  • Valeriu Stoica

   Sunt mai multe propuneri in legatura cu numele si sigla PDL, una este aceea pe care o evocati, cu precizarea ca ar trebui adoptat si semnul PPE, care este inima. Propunerea a fost facuta de Sorin Frunzaverde. Eu sunt de acord cu aceasta propunere, dar exista un impediment juridic care trebuie sa fie analizat. Sunt si alte partide care au aceasta denumire. Este nevoie sa gasim o solutie care sa fie in acord cu legea partidelor politice. Exista insa si alte propuneri: sa se pastreze numele actual si sa se schimbe doar sigla. In oricare varianta, nu se pune problema abandonarii ideilor liberale din programul nostru politic. Doctrina populara este o matca in care sunt integrate toate curentele dreptei: crestin democratia, liberalismul clasic, conservatorismul si centrismul democrat. Aceasta doctrina a fost adoptata de partidul nostru in 2007 si este inscrisa in programul politic. Nu se pune deci problema unei schimbari de doctrina, ci numai, eventual, a unei schimbari privind numele si sigla partidului.

   Am avut o dezbatere ampla, foarte serioasa si aplicata la Poiana Brasov sambata trecuta. Sunt toate premisele pentru o dezvoltare institutionala corecta in PDL. Comisia care a fost formata cu aceasta ocazie va colecta toate ideile si propunerile atat sub aspect doctrinar, cat si sub aspect institutional. Chiar si cei care nu sunt membri de partid pot sa trimita ideile si propunerile lor.

 • Întrebarea nr. 2 Tractorist

  Domnule Stoica,

  Are partidul Dumneavoastra vreo oferta pentru intelectuali?
  Va intreb acest lucru, fiindca in ultima vreme membri marcanti ai PDL apar numai la o singura televiziune poreclita televiziunea poporului si se adreseaza numai unei anumite paturi sociale din care oamenii care au mai mult de 10 clase sunt exclusi.
  Cum vreti sa tineti intelectualii (medici, profesori, ingineri) in tara?

  • Valeriu Stoica

   Daca urmariti dezbaterile Institutului de Studii Populare nu ati mai avea nici un dubiu in aceasta privinta. Prin intermediul ISP am reusit sa solidarizam intelectualii care au o optiune ferma de dreapta si care si-au manifestat public aceasta optiuni, fie prin cartile scrise, fie prin interventiile in cadrul unor dezbateri mediatizate, fie prin aderarea la PDL. Cred ca va sunt cunoscute numele Sever Voinescu, Traian Ungureanu, Monica Macovei, Cristian Preda, ca sa numesc numai cativa dintre cei care au facut acest pas. In plus, alaturi de ISP sunt numerosi intelectuali care, desi nu sunt inregimentati politic, au facut dovada fidelitatii fata de valorile dreptei. Am in vedere o dreapta moderna, europeana, desprinsa de inertiile si cliseele dreptei interbelice.

 • Întrebarea nr. 3 Lucky

  Ideea ca PDL sa-si schimbe denumirea in ceva apropiat de Partidul Popular European din care face parte, ocazie cu care sa fie mai bine definita si filozofia partidului, este o idee ce nu trebuie ratata prin intarzieri ce ar permite altor partide preluarea acestei initiative.
  1. Pentru a continua momentul favorabil creat de recentul succes in alegerile prezidentiale, este PDL hotarat sa treaca la o faza net superioara in organizarea partidului pe principii noi care sa asigure separarea functiilor politice de cele legate de actul de guvernare, sa zicem prin crearea unui asa numit "Turn de Fildes" destinat filozofilor partidului, intr-o perioada de timp relativ scurta?
  Ce se intentioneaza a se intreprinde pentru crearea transparentei procesului de luare a hotararilor partidului legate de nominarile fie ale membrilor guvernului fie ale candidatilor parlamentari si care vor fi criteriile de selectie?
  2. Avand in vedere evidenta alunecare a PNL catre stanga esicherului politic, pe de o parte iar pe de alta trecerea unei periode suficiente de timp ce a fost poate necesara pentru clarificarea aprtanentelor liberale dupa plecarea grupului dvs din PNL, considerati inca utila mentinerea elementtelor de identificare liberale in eventuala noua titulatira a PDL? Daca da, de ce?

  • Valeriu Stoica

   Din pacate, exista deja partide care au in numele lor termenul popular. Va trebui sa gasim o formula juridica pentru a invinge aceasta dificultate. Daca cititi ultimul capitol din programul politic adoptat de PDL la 15 dec 2007, veti gasi acolo toate principiile pentru dezvoltarea institutionala a partidului. Nu am avut inca timp sa aplicam aceste principii in mod sistematic, intrucat am avut de infruntat patru campanii electorale. Chiar de la inceputul acestui an, conducerea PDL a trecut insa la aplicarea acestor principii. Am declansat in partid o dezbatere ampla pe aceasta tema. Conferinta Nationala care va avea loc in acest an va aproba directiile principale pentru aplicarea acestor principii in dezvoltarea noastra institutionala. O directie este crearea unui sistem transparent de comunicare interna, care sa asigure legatura dintre membri simpli si conducerea partidului la nivel national si la nivel local, si a unui sistem de comunicare externa, care sa apropie partidul de alegatori si sa preia sugestiile, propunerile acestora.

   Am raspuns chestiunii privind numele PDL. Indiferent daca se va pastra denumirea actuala sau se va adopta denumirea de partid popular, componenta liberala va ramane prezenta intrucat doctrina populara este o sinteza intre principiile crestin-democratiei, liberalismului clasic, conservatorismului si centrismului democratic. Important este aceste valori si principii sa se regaseasca in politicile publice si in deciziile de guvernare.

 • Întrebarea nr. 4 cittizen

  Cu cei precum Gutau, la Valcea? Cu manifestatii de strada organizate de PDL si cu emisiuni la VTV, televiziune a unui mogul PDL, pentru sustinerea unui infractor dovedit si condamnat definitiv?!? PD-L Valcea a propus ca infractorul Gutau sa fie facut cetatean de onoare, a anuntat public ca nu il exclude din PDL impotriva statutului!!! (art. 27, al.2, lit. C) si strange semnaturi pentru gratierea lui de catre Basescu, fost presedinte PDL si presedinte al Romaniei, sustinut de PDL. Boc spune vineri ca il exclude pe viata, iar deputatul PDL Samoil Vilcu anunta pe mediafax ca il pastreaza in partid... Asa va reformati?!?

  • Valeriu Stoica

   Pozitia partidului a fost exprimata de Emil Boc. PDL respecta legea. Manifestarile emotionale de la Valcea sunt insa explicabile. Nu ma pronunt in legatura cu vinovatia sau nevinovatia d-lui Gutau, justitia a facut-o deja si PDL nu contesta deciziile justitiei. Cunosc insa activitatea politica si administrativa a domnului Gutau si nu pot sa ignor toata munca pe care el a depus-o la Valcea ca administrator si ca om politic. Din aceasta perspectiva trebuie sa intelegeti reactiile emotionale ale colegilor de partid de la Valcea. Reactiile lucide sunt necesare, insa, in orice situatie, iar Emil Boc a exprimat punctul de vedere rational in aceasta chestiune.

 • Întrebarea nr. 5 dorul

  Buna ziua!

  1. Care credeti ca sunt sansele intelectualilor, oamenilor din societatea civila si fostilor PLD-isti de a opri partidul din a se centraliza si moguliza. Vizati o "alianta" interna intre aceste grupuri care au obiective similare si mult mai "curate" decat stabii actuali? Poate alaturi de cei din administratia locala, care erau adevarata forta a PD-ului?

  2. Ce sansa credeti ca mai are liberalismul autohton daca PDL e castigat de cinici (deci doctrina interesului personal), iar PNL se indreapta spre social-liberalism?

  Multumesc

  • Valeriu Stoica

   1. In PDL exista cadrul institutional pentru dialog in legatura cu dezvoltarea institutionala. Eu nu folosesc termenul reforma, intrucat fundamentele programatice adoptate de PDL la 15 decembrie 2007 sunt corecte. Ele si-au dovedit fiabilitatea. Important este ca aceste fundamente programatice sa se reflecte in deciziile pe care le vom lua pentru modificarea statutului la urmatoarea Conferinta Nationala. Sunt optimist, intrucat dezbaterea care a inceput in partid la inceputului acestui an pe aceasta tema este foarte serioasa, cuprinde un numar tot mai mare de membri ai partidului, lideri si membri simpli. Liberalismul clasic s-a conturat in ultimul timp ca o directie programatica a PDL, alaturi de crestin democratie, de conservatorism si de centrismul democrat. Este dreptul PNL de a adopta social-liberalismul.
    Deplasarea PNL catre centru stanga este un fapt implinit. Prin strategia si prin deciziile luate in ultimii patru-cinci ani, PNL a devenit un partid de centru sau chiar de centru-stanga. Aceasta situatie este confirmata de afiliera PNL la Partidul Liberal European, care este de asemenea un partid de centru-stanga.
   Cat priveste doctrina interesului personal, fara a contesta anumite manifestari ale acestia chiar si in partidul nostru, cred ca ea este reprezentativa mai ales pentru PSD si PNL. Nu trebuie sa ramanem insa indiferenti la orice manifestare a unei asemenea doctrine in partidul nostru. Exista resurse interne foarte puternice, incepand cu presedintele partidului, Emil Boc, care vor face in viitor corectiile necesare.

 • Întrebarea nr. 6 Andrei

  1. Ce se mai aude despre curentul liberal din PD-L?
  Mai exista? Cum se manifesta?

  2. Comisii de specialitate. In PL-D existau comisii de specialitate. Se pare ca aceasta fuziune a fost o inghitire in PD a celor de la PL-D. Comisiile erau un lucru bun. Din abc-ul politicii ar trebui sa se stie ca fuziunea celor doua (PD + PL-D) trebuie sa dea un rezultat mai mare decat suma luata separat, si nu ma refer la voturi, ci la valoare. Se pare ca celor din PD le lipseste din acest abc ...

  • Valeriu Stoica

   Exista. S-a manifestat foarte serios in dezbaterea care a avut loc la Poiana Brasov. In PDL sunt liberali nu numai cei care provind din fostul PLD ci si multi care provin din fostul PD. Important este ca nu numai liberalii ci si crestin-democratii, conservatorii si centristii democrati din PDL dau substanta identitatii noastre de dreapta. Suntem astfel complementari cu PPE. Chiar astazi am avut o discutie in comisia de doctrina si statut, constitutia in vederea pregatirii Conferintei Nationale din acest an. Intre temele pe care le-am identificat pentru a fi supuse dezbaterii in perioada urmatoare este si tema comisiilor de specialitate. Am convingerea ca ele vor figura in structura institutionala a PDL, care va fi adoptata la Conventia Nationala. Vreau insa sa retineti ca, in momentul de fata, in PDL nu exista nici un fel de separatie intre cei care au provenit din PLD si cei care au provenit din PD. In cei doi ani care au trecut de la fuziune s-a produs o integrare a tuturor in noul partid care se cheama PDL. Este cel mai unit partid in momentul de fata de pe scena politica. Cat timp functionam dupa principiul pluralism de opinii si de curente doctrinare in etapa dezbaterii si dupa principiul unitatii de decizie si de actiune dupa ce dezbaterile au fost incheiate, vom ramane in continuare un partid unit. Dincolo de speculatiile presei, dincolo de ceea ce scrie Cristian Preda pe blogul lui, in partid exista cadrul institional pentru o dezbatere profunda privind dezvoltarea institutionala a partidului nostru.

 • Întrebarea nr. 7 Gheorghe Neagovici

  Domnule Stoica,aș vrea să știu dacă Dvs.considerați că Monica Macovei,Cristian Preda și Sever Voinescu au vreo șansă țn încercarea lor,bine intenționată, de a schimba în bine partidul.Aș dori un raspuns tranșant.Vă mulțumesc.

  • Valeriu Stoica

   Raspunsul transant este ca schimbarea in bine a partidului este urmarita nu numai de cei trei, ci de toti militantii PDL de la nivel local si de la nivel national care au inteles ca un partid mare presupune nu numai un scor electoral mare, ci si structuri puternice, valori si principii consolidate atat in politicile publice si actele de guvernare, cat si in constiinta electoratului nostru. Va rog sa nu confundati dezbaterea care are loc in PDL in acest moment in cadru institutional cu ecourile din presa ale acestei dezbateri. Va asigur ca dezbaterea interna este mult mai ampla si mai profunda, uneori chiar mai corecta, decat ecourile ei din presa.

 • Întrebarea nr. 8 florin

  Buna Ziua
  Considerati ca daca PD-L nu se va reforma va putea cistiga urmatoarele alegeri parlamentare?
  De asemenea, va putea desemna un candiat credibil la urmatoarele alegeri prezidentiale ?
  Mulumesc

  • Valeriu Stoica

   Evident ca daca PDL nu asigura premizele pentru o ampla dezvoltare institutionala in perioada urmatoare, nu va putea castiga alegerile parlamentare din 2012 si alegerile prezidentiale din 2014. Am discutat la Poiana Brasov toate aceste chestiuni. Din punctul meu de vedere, PDL are patru obiective strategice in perioada care urmeaza. Doua dintre ele au fost asumate in cele patru campanii electorale din anii 2008 si 2009:
   a) restituirea sensului normal de functionare a autoritatilor publice.
   b) reconstructia institutionala a statului roman, astfel incat punctul a) sa poata fi realizat. Aceste doua obiective nu vor putea fi atinse insa intr-o perioada scurta, pana la urmatoarele alegeri. Avem nevoie de o perioada mai lunga.
   c) Ca urmare, al treilea obiectiv strategic este sa castigam alegerile locale si partiale din 2012, precum si alegerile europene si prezidentiale din 2014.
   d) Al patrulea obiectiv strategic este buna guvernare. Daca romanii nu vor simti ca se schimba ceva in bine pentru ei in aceasta guvernare, vor fi compromise primele trei obiective strategice.

 • Întrebarea nr. 9 Alexandru

  1
  Prin firma pe care o detin platesc catre stat sub diferite forme circa 5 milioane ron anual. Nu fac afaceri cu statul.Ce partid credeti ca gestioneaza cel mai bine bugetul de stat?

  • Valeriu Stoica

   Va inteleg necazul. Si eu platesc impozite catre stat poate chiar mai mari decat platiti dvs. Cred ca este nevoie de o alianta a contribuabililor. In loc de asta, avem o alianta a celor care stau cu mana intinsa la bugetul de stat. Prosperitatea in Romania depinde de cei care platesc bani la bugetul de stat. Este dreptul nostru, al contribuabililor sa cerem ca bugetul de stat sa fie utilizat in interes national, pentru obiective nationale, iar nu pentru interese unor grupuri care capuseaza bugetul. PDL isi propune nu numai sa schimbe filozofia alcaturii bugetului de stat, ci si sa asigure executia bugetara in interesul cetateanului si, in primul rand, in interesul celor care contribuie la bugetul de stat. Aceasta este o chestiune vitala, de care depinde credibilitatea PDL la sfarsitul acestei perioade de guvernare.

 • Întrebarea nr. 10 bogdan vladimir

  stimate domnule valeriu stoica - v-ati afirmat in politica, la inceputul anilor '90, ca lider al grupului pentru "reforma morala" a partidului national liberal. 1 / reforma s-a produs, sau nu s-a produs?
  2 / daca s-a produs, o considerati ca fiind un succes, sau un esec?
  2 bis/ daca nu s-a produs, va asumati esecul?
  3/ cum ne puteti convinge ca reformarea (probabil morala, sau ma insel?) a pd-l va da roade mai respectabile?
  va multumesc pentru raspuns, cu speranta ca acesta va fi substantial si nu circumsrantial.

  • Valeriu Stoica

   Din pacate, in PNL reforma a fost compromisa in anii 2005 - 2009. Mai mult, PNL a pierdut batalia strategica. Daca va referiti insa la reforma clasei poltiice, ea va fi cu adevarat posibila in momentul in care vom adopta un sistemul electoral majoritar bazat pe un singur tur sau pe doua tururi de scrutin. Pentru toate esecurile clasei politice din Romania sunt si eu responsabil, chiar daca de 7 ani nu mi-am mai asumat nici o functie publica. Nu va pot convinge decat in momentul in care veti simti rezultatele.

 • Întrebarea nr. 11 DOOM

  1. de ce va-ti retras din viata politica?
  2. politica de cadre in partid vi se pare normala atit timp cit se vede ca unele legi sunt facute de oameni fara o minima pregatire?
  3. cum se poate urca pe scara ierarhica a partidului presupunind ca nu exista o baza materiala care sa-ti permita acest lucru?
  4. de ce sunt sprijiniti oameni de la alte partide sa ramina in functii, cel putin la nivel de ministere, din lipsa de specialisti?

  • Valeriu Stoica

   Nu m-am retras niciodata din viata politica. M-am retras din functiile publice. Din 2003 si pana in prezent nu am mai acceptat nici o functie de demnitate publica, nici in Parlament, nici in administratie. Am ramas insa in toata aceasta perioada om politic, fie ca membru simplu in PNL, fie ca, dupa a doua mea excludere din acest partid care s-a produs in 2006, lider al PLD si apoi al PDL. Cred ca nici un cetatean nu se poate retrage cu adevarat din viata politica, indiferent daca face sau nu parte dintr-un partid. Chiar cei care nu merg la vot, fac politica. Absenteismul este o politica, e drept ca cea mai proasta dintre toate cele cu putinta.
   2. Aveti dreptate. Este nevoie de criterii de competenta si de onestitate, pentru promovarea oamenilor politici, fie ca e vorba de parlamentari, fie ca e vorba de cei din Guvern si din administratie. Discutam in acest moment in PDL de institutirea unui set de principii privind gestiunea carierei politice. Sper ca dupa Conferinta Nationala care va avea loc in acest an, vom avea o noua politica privind resursele umane. Nu este usor, nu trebuie sa uitati ca, din pacate, in mai toate organizatiile din Romania, nu numai in cele politice, nu exista o gestiune corecta a resurselor umane. Sper ca noi, romanii, vom avea in viitor o noua cultura organizationala, care sa permita selectarea si promovarea valorilor pe temeiul competentei si al onestitatii. Cand vom avea in PDL o asemenea cultura organizationala, vom fi cu adevarat un partid european. Tot atunci, vom fi in masura sa oferim mai multe alternative pentru fiecare functie importanta si sa nu mai apelam la solutia rectrutarii de oameni de la alte partide.

 • Întrebarea nr. 12 Adrian M

  Buna ziua domnule Stoica.
  Faptul ca in urma intilnirii de la Brasov a iesit la iveala mai clar, faptul ca in partid exista grupuri mari de interese mari, poate ca nu este chiar o noutate care sa te socheze. Socanta este insa abordarea si faptul ca eu de pe margine sesizez cum acest partid incepe sa piarda usor, usor contactul cu realitatea, se desprinde cu picioarele de pamint si crede ca deja poate privi de sus( ca sa fiu politicos).
  Cei din partid, sau partidul in totalitatea lui face o mare greseala sa nu tina cont de parerile reformatoare ale lui Macovei, Preda si Voinescu. Acestia sint oameni care au adus voturi atit PDL cit si lui Basescu, voturi adevarate, prin modul ADEVARAT in care sint vazuti acesti oameni; nu ca niste politruci nomenclaturisti.
  Jignitoare este afirmatia lui Blaga la adresa lui Macovei cu referire la felul in care a ajuns aceasta ministru.
  Sa nu uite Blaga (desi nu ar avea cum, pentru ca si el a fost pus in aceeasi situatie) ca in acel moment Romania avea nevoie de una ca Macovei dupa odioasa Rodica Stanoiu, Romania trebuia sa intre in UE si justitia era cum era la acel moment cu stegulete rosii, Romania nu PDL , asta sa priceapa Blaga, nu Macovei a avut nevoie sa fie ministru ci intreaga tara nu PDL. Iar de atunci Macovei nu a mai fost ministru, insa Blaga a fost, este si va mai fi ministru.
  Intrebare:
  Domnule Stoica, de ce se straduieste partidul prin astfel de gesturi si greseli, sa arate ca valorile si viziunile noi nu isi pot gasi locul la masa dialogului, intr-un partid care insa pretinde ca este democrat?

  • Valeriu Stoica

   E adevarat ca, in functie de perspectiva, lucrurile se vad diferit. Apreciez perspectiva dvs, de om din afara partidului. Vreau sa va aduc la cunostinta insa ca Macovei, Preda si Voinescu sunt membri PDL si, ca urmare, ei trebuie sa aiba si o perspectiva din interiorul partidului. Eu nici macar nu i-as pune in aceiasi pozitie pe cei trei. Eu cred ca fiecare reprezinta o directie diferita, chiar daca exista si anumite intersectii intre directiile pe care le reprezinta. Voinescu este un om de partid foarte serios. El intelege mecanismele partidului si lupta in mod onest pentru dezvoltarea institutionala a PDL. Monica Macovei a avut un rol foarte important ca ministru si are un rol foarte important ca europarlamentar. Ideile ei despre integritate sunt indispensabile pentru dezvoltarea institutionala a PDL. Si Voinescu si Macovei au inceput sa inteleaga spiritul de echipa. Un partid nu se poate dezvolta decat daca adopta acest spirit. Cristian Preda este un intelectual prestigios. Il pretuiesc si am colaborat de multa vreme cu el. Cred insa ca trebuie sa faca distinctie intre dezbaterea interna care are loc in partid si modul in care aceasta dezbatere se reflecta in presa. Va asigur ca nu l-a impiedicat nimeni pe domnul Preda sa-si exprime ideile in interiorul partidului. A fost invitat in acest sens la o sedinta a Biroului Permanent National. La Brasov si-a exprimat punctele de vedere in mod liber si a fost ascultat de toata conducerea partidului, de la nivel national si la nivel local. Exista insa o anumita rigoare institutionala, fara de care nici o organizatie nu se poate dezvolta. In absenta acestei rigori insitutionale putem avea vedete, dar nu avem echipa. Pot intelege manifestarile singulare daca nu exista dialog institutional intr-o organizatie, daca propunerile si sugestiile nu sunt receptate, daca organizatia se indreapta intr-o directie gresita si nu exista mecanisme interne de corectie. Va asigur insa ca in PDL exista dialog intern.

  • Valeriu Stoica

   Toata lumea se poate exprima. Dezbaterea interna este ampla si profunda. Orice membru al partidului poate trimite comisiei care a fost recent infiintata toate ideile si propunerile privind dezvoltarea instituitionala a partidului. Trebuie sa intelegem insa pluralismul este necesar in etapa dezbaterii, dar dupa ce dezbaterea s-a incheiat si deciziile au fost luate, avem nevoie de unitatea de actiune. Asa functioneaza orice fel de organizatie, indiferent de natura ei. Am vorbit mai devreme despre cultura organizationala, iar membrii PDL trebuie sa stapaneasca instrumentele dezbaterii democratice, dar si instrumentele actiunii politice eficiente. Nu sunt, deci, la fel de ingrijorat ca dvs, chiar daca succesul pare inca indepartat.

 • Întrebarea nr. 13 Andra

  Puteti sa formulati o definitie corecta dar foarte simpla si pe intelesul tuturor, pentru termenul de "oligarh in Romania"?
  Dupa ce criterii se poate compara grupul Blaga-Berceanu-Videanu cu grupul Patriciu-Voiculescu-Vantu ?

  Nu sunt de acord cu modul in care Blaga-berceanu-Videanu isi exercita influenta in PDL, dar ma gandesc ca, totusi, ei sunt transformabili, pentru ca sunt nu mai rai - ci doar mai prosti decat Vantu-Patriciu-Voiculescu.
  Fiti sigur ca daca-ar fi fost Patriciu-Vantu si Voiculescu in locul lor, nu se impotriveau absolut deloc reformei, faceau o "reforma de imagine" absolut extraordinara, care ar fi luat ochii tuturor, dar care ar fi pastrat status-quo-ul intact in toate elementele lui esentiale: sa ne amintim numai ce victorie mediatica a reusit Patriciu sa organizeze cu ocazia alegerii lui Antonescu anul trecut in functia de presedinte al PNL (Patriciu a platit si balul si firmele de marketing).

  Intrebarea are urmatoarea logica: in decembrie 2009 PSD-PNL-UDMR-etc au jucat cu absolut TOATE cartile pe masa, Vantu si Patriciu au iesit la suprafata pentru prima oara in 20 de ani si au aruncat tot ce-au avut in joc, si totusi, in conditiile astea, romanii l-au ales pe Traian Basescu…
  Ca atare, sa-i pui pe Blaga si Berceanu (totusi, 42 de km de autostrada intr-un singur an) pe acelasi nivel cu Patriciu, e egal cu a invalida votul a 5 milioane de romani care au ales practic:
  Basescu, versus Patriciu-Vantu-Iliescu


  Pericolul in acest moment, pentru PDL, este cred acela ca nu cumva Berceanu-Blaga-etc, sa invete de la maestri, adica de la Patriciu-Voiculescu-Vantu si sa se destepte mai repede decat ii poate opri cineva.

  • Valeriu Stoica

   Cred ca dvs va raspundeti singura la intrebarile pe care le puneti. Mai mult, intrebarile dvs ma ajuta sa dau raspuns intrebarilor pe care mi le pun singur. Oligarhul este cel care, sub masca promovarii liberalismului si a spiritului de libera intreprindere, submineaza in realitate ideea de libera concurenta si de respectarea jocului economic. In acest fel, oligarhul a reusit sa stranga averea nu dintr-o intreprindere care respecta regulile economiei de piata, ci dintr-una care incalca aceste reguli. Mai exact, oligarhul isi construieste averea fie prin privatizari incorecte, fie prin beneficii de la bugetul de stat, fie prin credite preferentiale (care au fost posibile cat timp existau banci de stat), fie prin achizitii publice trucate. Chiar daca se pot face tot felul de comparatii, nu cred ca se poate pune semnul egalitatii intre grupurile de care vorbiti. Recunosc insa ca, dupa cinci-sase ani, vom vedea daca temerile dvs sau sperantele mele sunt indreptatite. Va felicit insa pentru faptul ca vedeti viata politica din Romania in esenta ei. M-as bucura sa va cunosc.

 • Întrebarea nr. 14 kaeli

  Domnule Presedinte,

  Ca sutinator al ideilor liberale , ca fost liberal si fost membru fondator al PLD imi manifest o usoara ingrijorare fata membrii fostului PLD care sunt usor marginalizati!

  Aceasta "marginalizare" este din ce in ce mai evidenta avand in vedere apropierea alegerilor la nivel de filiale judetene.

  Asa ca situatilor fostilor liberali trabuie clarificata atat la centru dar mai ales in filiale!

  Cat privestea numele partidului si doctrina sunt doua posibilitati:
  1. Ori ramanem PDL si vom incepe sa scadem din diferite motive(rodarea guvernarii, atacuri,gafe)
  2. Ori incercam sa formam un pol puternic de drapta care bineinteles sa faca parte din familia popularilor europeni(practic printr-o asemenea formula am subscrie capitalul politic acumulat pana in prezent).

  Schimbarile sunt binevenite si necesare dar foarte importante sunt modalitatile!


  Va salut!
  Cu respect !

  Un fost student ! :)

  • Valeriu Stoica

   Au trecut doi ani de la fuziunea PLD cu PD. Nu cred ca mai putem vorbi astazi de fosti liberali si fosti pedisti. Nici n-ar fi bine sa o facem. In cei doi ani s-au inscris in partidul nostru oameni noi. Ei unde pot fi integrati, daca mentinem demarcatia intre fostii peledisti si fostii pedisti? Cat priveste marginalizarea, nu cred in aceasta teorie. Cred ca PDL va fi puternic daca membrii nostri au curajul sa se afirme,daca au inteligenta sa-si promoveze ideile, daca au intelepiciunea sa gaseasca drumul cel mai potrivit atat pentru afirmarea proprie, cat si pentru promovarea partidului. Nimeni nu se poate baza doar pe faptul ca este ocrotit de cineva de sus si ca, in felul aceasta, va scapa de marginalizare. In plus, intr-un partid democratic, nu exista margine si centru. Daca asiguram functionarea institutionala corecta a PDL, fiecare membru al partidului va fi foarte important in cadrul echipei. Sunt de acord cu dvs ca este nevoie de un pol puternic de dreapta. PDL este un asemenea pol, care este integrat deja in PPE. Trebuie sa ne consolidam aceasta identitate si sa o promovam in constiinta electoratului romanesc.

 • Întrebarea nr. 15 Liviu Bratescu

  Credeti ca liberalismul ca doctrina reprezinta vreun interes pentru colegii dumneavoastra din P.D.-L. ? Care au fost pozitiile publice exprimate de partidul din care faceti acum parte, in spiritul ideilor liberale ? Daca PD-L. va adopta ca doctrina crestin democratia, ce pozitie veti adopta?

  • Valeriu Stoica

   Liberalismul este o familie doctrinara foarte larga. Pe mine ma intereseaza segmentul liberalismului clasic. Impreuna cu Dragos Paul Aligica am scris o carte in care am exprimat principiile si valorile noastre intemeiate pe doctrina liberalismului clasic. Aceasta doctrina se regaseste insa in partide care nu-si spun liberale la nivel european. Ma gandesc la partidele conservatoare si la partidele crestin-democrate. De exemplu, in Germania doctrina economica a crestin-democratiei este ordoliberalismul. Partidul Conservator din Marea Britanie a promovat ferm, mai ales prin Margaret Teacher, principiile liberalismuluil clasic. In Franta, in Spania si in Italia, partidele populare isi intemeiaza politica economica pe aceleasi principii ale liberalismului clasic. In PDL, indiferent de numele pe care il va avea in viitor, liberalismul clasic va ramane o componenta doctrinara solida, indispensabila. In dezbaterile care au avut loc la Poiana Brasov, sambata trecuta, s-a afirmat cu tarie aceasta idee. Nu exista nici o opozitie interna sub acest aspect. Asta nu inseamna insa ca in PDL nu este loc pentru crestin - democratie. Eu personal am declarat ca voi sustine afirmarea unui curent doctrinar crestin-democrat puternic in interiorul PDL. Avem nevoie de toate curentele dreptei, nu doar pentru a face un exercitiu intelectual, ci pentru ca PDL trebuie sa fie atractiv pentru tot electoratul de drepata, indiferent daca este vorba de crestin democarati, liberali, conservatori etc.

 • Întrebarea nr. 16 ovidiu

  Stiu numeroase exemple de oameni, atat seniori cat si tineri, promovati in diverse functii din administratie doar pe criterii de "activitate politica", fara a se tine cont de competentele lor in domeniul in care au fost promovati. Se va face ceva in aceasta directie ?

  multumesc

  • Valeriu Stoica

   Am raspuns la aceasta intrebare cand am vorbit de gestionarea carierei politice. Discutam in PDL un set de criterii privind gestiunea carierei politice. Daca aceste criterii vor fi aplicate in perioada urmatoare, vom fi convingatori in pedagogia noastra electorala, daca nu, nu.

4246 vizualizari

 • Partidul Popular Roman (Duminică, 31 ianuarie 2010, 21:45)

  Octavian Antonie [anonim]

  Domnule Valeriu Stoica,

  S-a propus recent schimbarea numelui Partidului Democrat-Liberal in Partidul Popular si adoptarea doctrinei populare. Nu va temeti ca astfel curentul liberal din PD-L va disparea si singura alternativa a simpatizantilor liberali va ramane PNL-ul?

  De asemenea, cred ca singura optiune ca PD-L sa nu fie in 2012 in situatia PSD din 2004 este reformare profunda a partidului si promovarea unor persoane inovatoare la conducerea lui. Exista intr-adevar vointa in partid pentru realizarea acestor 2 obiective?

  Va multumesc,

  Octavian (Oxford, Marea Britanie)
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 14:39)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Octavian Antonie

   Sunt mai multe propuneri in legatura cu numele si sigla PDL, una este aceea pe care o evocati, cu precizarea ca ar trebui adoptat si semnul PPE, care este inima. Propunerea a fost facuta de Sorin Frunzaverde. Eu sunt de acord cu aceasta propunere, dar exista un impediment juridic care trebuie sa fie analizat. Sunt si alte partide care au aceasta denumire. Este nevoie sa gasim o solutie care sa fie in acord cu legea partidelor politice. Exista insa si alte propuneri: sa se pastreze numele actual si sa se schimbe doar sigla. In oricare varianta, nu se pune problema abandonarii ideilor liberale din programul nostru politic. Doctrina populara este o matca in care sunt integrate toate curentele dreptei: crestin democratia, liberalismul clasic, conservatorismul si centrismul democrat. Aceasta doctrina a fost adoptata de partidul nostru in 2007 si este inscrisa in programul politic. Nu se pune deci problema unei schimbari de doctrina, ci numai, eventual, a unei schimbari privind numele si sigla partidului.

   Am avut o dezbatere ampla, foarte serioasa si aplicata la Poiana Brasov sambata trecuta. Sunt toate premisele pentru o dezvoltare institutionala corecta in PDL. Comisia care a fost formata cu aceasta ocazie va colecta toate ideile si propunerile atat sub aspect doctrinar, cat si sub aspect institutional. Chiar si cei care nu sunt membri de partid pot sa trimita ideile si propunerile lor.
 • intelectuali (Duminică, 31 ianuarie 2010, 22:03)

  Tractorist [anonim]

  Domnule Stoica,

  Are partidul Dumneavoastra vreo oferta pentru intelectuali?
  Va intreb acest lucru, fiindca in ultima vreme membri marcanti ai PDL apar numai la o singura televiziune poreclita televiziunea poporului si se adreseaza numai unei anumite paturi sociale din care oamenii care au mai mult de 10 clase sunt exclusi.
  Cum vreti sa tineti intelectualii (medici, profesori, ingineri) in tara?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 14:42)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tractorist

   Daca urmariti dezbaterile Institutului de Studii Populare nu ati mai avea nici un dubiu in aceasta privinta. Prin intermediul ISP am reusit sa solidarizam intelectualii care au o optiune ferma de dreapta si care si-au manifestat public aceasta optiuni, fie prin cartile scrise, fie prin interventiile in cadrul unor dezbateri mediatizate, fie prin aderarea la PDL. Cred ca va sunt cunoscute numele Sever Voinescu, Traian Ungureanu, Monica Macovei, Cristian Preda, ca sa numesc numai cativa dintre cei care au facut acest pas. In plus, alaturi de ISP sunt numerosi intelectuali care, desi nu sunt inregimentati politic, au facut dovada fidelitatii fata de valorile dreptei. Am in vedere o dreapta moderna, europeana, desprinsa de inertiile si cliseele dreptei interbelice.
 • Reformare si Transparenta (Duminică, 31 ianuarie 2010, 22:06)

  Lucky [anonim]

  Ideea ca PDL sa-si schimbe denumirea in ceva apropiat de Partidul Popular European din care face parte, ocazie cu care sa fie mai bine definita si filozofia partidului, este o idee ce nu trebuie ratata prin intarzieri ce ar permite altor partide preluarea acestei initiative.
  1. Pentru a continua momentul favorabil creat de recentul succes in alegerile prezidentiale, este PDL hotarat sa treaca la o faza net superioara in organizarea partidului pe principii noi care sa asigure separarea functiilor politice de cele legate de actul de guvernare, sa zicem prin crearea unui asa numit "Turn de Fildes" destinat filozofilor partidului, intr-o perioada de timp relativ scurta?
  Ce se intentioneaza a se intreprinde pentru crearea transparentei procesului de luare a hotararilor partidului legate de nominarile fie ale membrilor guvernului fie ale candidatilor parlamentari si care vor fi criteriile de selectie?
  2. Avand in vedere evidenta alunecare a PNL catre stanga esicherului politic, pe de o parte iar pe de alta trecerea unei periode suficiente de timp ce a fost poate necesara pentru clarificarea aprtanentelor liberale dupa plecarea grupului dvs din PNL, considerati inca utila mentinerea elementtelor de identificare liberale in eventuala noua titulatira a PDL? Daca da, de ce?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 14:47)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucky

   Din pacate, exista deja partide care au in numele lor termenul popular. Va trebui sa gasim o formula juridica pentru a invinge aceasta dificultate. Daca cititi ultimul capitol din programul politic adoptat de PDL la 15 dec 2007, veti gasi acolo toate principiile pentru dezvoltarea institutionala a partidului. Nu am avut inca timp sa aplicam aceste principii in mod sistematic, intrucat am avut de infruntat patru campanii electorale. Chiar de la inceputul acestui an, conducerea PDL a trecut insa la aplicarea acestor principii. Am declansat in partid o dezbatere ampla pe aceasta tema. Conferinta Nationala care va avea loc in acest an va aproba directiile principale pentru aplicarea acestor principii in dezvoltarea noastra institutionala. O directie este crearea unui sistem transparent de comunicare interna, care sa asigure legatura dintre membri simpli si conducerea partidului la nivel national si la nivel local, si a unui sistem de comunicare externa, care sa apropie partidul de alegatori si sa preia sugestiile, propunerile acestora.

   Am raspuns chestiunii privind numele PDL. Indiferent daca se va pastra denumirea actuala sau se va adopta denumirea de partid popular, componenta liberala va ramane prezenta intrucat doctrina populara este o sinteza intre principiile crestin-democratiei, liberalismului clasic, conservatorismului si centrismului democratic. Important este aceste valori si principii sa se regaseasca in politicile publice si in deciziile de guvernare.
 • Asa se reformeaza? (Duminică, 31 ianuarie 2010, 22:48)

  cittizen [anonim]

  Cu cei precum Gutau, la Valcea? Cu manifestatii de strada organizate de PDL si cu emisiuni la VTV, televiziune a unui mogul PDL, pentru sustinerea unui infractor dovedit si condamnat definitiv?!? PD-L Valcea a propus ca infractorul Gutau sa fie facut cetatean de onoare, a anuntat public ca nu il exclude din PDL impotriva statutului!!! (art. 27, al.2, lit. C) si strange semnaturi pentru gratierea lui de catre Basescu, fost presedinte PDL si presedinte al Romaniei, sustinut de PDL. Boc spune vineri ca il exclude pe viata, iar deputatul PDL Samoil Vilcu anunta pe mediafax ca il pastreaza in partid... Asa va reformati?!?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 14:49)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui cittizen

   Pozitia partidului a fost exprimata de Emil Boc. PDL respecta legea. Manifestarile emotionale de la Valcea sunt insa explicabile. Nu ma pronunt in legatura cu vinovatia sau nevinovatia d-lui Gutau, justitia a facut-o deja si PDL nu contesta deciziile justitiei. Cunosc insa activitatea politica si administrativa a domnului Gutau si nu pot sa ignor toata munca pe care el a depus-o la Valcea ca administrator si ca om politic. Din aceasta perspectiva trebuie sa intelegeti reactiile emotionale ale colegilor de partid de la Valcea. Reactiile lucide sunt necesare, insa, in orice situatie, iar Emil Boc a exprimat punctul de vedere rational in aceasta chestiune.
 • La treaba! (Duminică, 31 ianuarie 2010, 23:41)

  dorul [utilizator]

  Buna ziua!

  1. Care credeti ca sunt sansele intelectualilor, oamenilor din societatea civila si fostilor PLD-isti de a opri partidul din a se centraliza si moguliza. Vizati o "alianta" interna intre aceste grupuri care au obiective similare si mult mai "curate" decat stabii actuali? Poate alaturi de cei din administratia locala, care erau adevarata forta a PD-ului?

  2. Ce sansa credeti ca mai are liberalismul autohton daca PDL e castigat de cinici (deci doctrina interesului personal), iar PNL se indreapta spre social-liberalism?

  Multumesc
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 14:55)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorul

   1. In PDL exista cadrul institutional pentru dialog in legatura cu dezvoltarea institutionala. Eu nu folosesc termenul reforma, intrucat fundamentele programatice adoptate de PDL la 15 decembrie 2007 sunt corecte. Ele si-au dovedit fiabilitatea. Important este ca aceste fundamente programatice sa se reflecte in deciziile pe care le vom lua pentru modificarea statutului la urmatoarea Conferinta Nationala. Sunt optimist, intrucat dezbaterea care a inceput in partid la inceputului acestui an pe aceasta tema este foarte serioasa, cuprinde un numar tot mai mare de membri ai partidului, lideri si membri simpli. Liberalismul clasic s-a conturat in ultimul timp ca o directie programatica a PDL, alaturi de crestin democratie, de conservatorism si de centrismul democrat. Este dreptul PNL de a adopta social-liberalismul.
    Deplasarea PNL catre centru stanga este un fapt implinit. Prin strategia si prin deciziile luate in ultimii patru-cinci ani, PNL a devenit un partid de centru sau chiar de centru-stanga. Aceasta situatie este confirmata de afiliera PNL la Partidul Liberal European, care este de asemenea un partid de centru-stanga.
   Cat priveste doctrina interesului personal, fara a contesta anumite manifestari ale acestia chiar si in partidul nostru, cred ca ea este reprezentativa mai ales pentru PSD si PNL. Nu trebuie sa ramanem insa indiferenti la orice manifestare a unei asemenea doctrine in partidul nostru. Exista resurse interne foarte puternice, incepand cu presedintele partidului, Emil Boc, care vor face in viitor corectiile necesare.
 • PD sau PD-L? (Luni, 1 februarie 2010, 0:16)

  Andrei [anonim]

  1. Ce se mai aude despre curentul liberal din PD-L?
  Mai exista? Cum se manifesta?

  2. Comisii de specialitate. In PL-D existau comisii de specialitate. Se pare ca aceasta fuziune a fost o inghitire in PD a celor de la PL-D. Comisiile erau un lucru bun. Din abc-ul politicii ar trebui sa se stie ca fuziunea celor doua (PD + PL-D) trebuie sa dea un rezultat mai mare decat suma luata separat, si nu ma refer la voturi, ci la valoare. Se pare ca celor din PD le lipseste din acest abc ...
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:00)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Exista. S-a manifestat foarte serios in dezbaterea care a avut loc la Poiana Brasov. In PDL sunt liberali nu numai cei care provind din fostul PLD ci si multi care provin din fostul PD. Important este ca nu numai liberalii ci si crestin-democratii, conservatorii si centristii democrati din PDL dau substanta identitatii noastre de dreapta. Suntem astfel complementari cu PPE. Chiar astazi am avut o discutie in comisia de doctrina si statut, constitutia in vederea pregatirii Conferintei Nationale din acest an. Intre temele pe care le-am identificat pentru a fi supuse dezbaterii in perioada urmatoare este si tema comisiilor de specialitate. Am convingerea ca ele vor figura in structura institutionala a PDL, care va fi adoptata la Conventia Nationala. Vreau insa sa retineti ca, in momentul de fata, in PDL nu exista nici un fel de separatie intre cei care au provenit din PLD si cei care au provenit din PD. In cei doi ani care au trecut de la fuziune s-a produs o integrare a tuturor in noul partid care se cheama PDL. Este cel mai unit partid in momentul de fata de pe scena politica. Cat timp functionam dupa principiul pluralism de opinii si de curente doctrinare in etapa dezbaterii si dupa principiul unitatii de decizie si de actiune dupa ce dezbaterile au fost incheiate, vom ramane in continuare un partid unit. Dincolo de speculatiile presei, dincolo de ceea ce scrie Cristian Preda pe blogul lui, in partid exista cadrul institional pentru o dezbatere profunda privind dezvoltarea institutionala a partidului nostru.
 • reuniunea PD-l de la Brasov (Luni, 1 februarie 2010, 8:19)

  Gheorghe Neagovici [anonim]

  Domnule Stoica,aș vrea să știu dacă Dvs.considerați că Monica Macovei,Cristian Preda și Sever Voinescu au vreo șansă țn încercarea lor,bine intenționată, de a schimba în bine partidul.Aș dori un raspuns tranșant.Vă mulțumesc.
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:02)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe Neagovici

   Raspunsul transant este ca schimbarea in bine a partidului este urmarita nu numai de cei trei, ci de toti militantii PDL de la nivel local si de la nivel national care au inteles ca un partid mare presupune nu numai un scor electoral mare, ci si structuri puternice, valori si principii consolidate atat in politicile publice si actele de guvernare, cat si in constiinta electoratului nostru. Va rog sa nu confundati dezbaterea care are loc in PDL in acest moment in cadru institutional cu ecourile din presa ale acestei dezbateri. Va asigur ca dezbaterea interna este mult mai ampla si mai profunda, uneori chiar mai corecta, decat ecourile ei din presa.
 • pd l (Luni, 1 februarie 2010, 8:34)

  florin [anonim]

  Buna Ziua
  Considerati ca daca PD-L nu se va reforma va putea cistiga urmatoarele alegeri parlamentare?
  De asemenea, va putea desemna un candiat credibil la urmatoarele alegeri prezidentiale ?
  Mulumesc
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:06)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Evident ca daca PDL nu asigura premizele pentru o ampla dezvoltare institutionala in perioada urmatoare, nu va putea castiga alegerile parlamentare din 2012 si alegerile prezidentiale din 2014. Am discutat la Poiana Brasov toate aceste chestiuni. Din punctul meu de vedere, PDL are patru obiective strategice in perioada care urmeaza. Doua dintre ele au fost asumate in cele patru campanii electorale din anii 2008 si 2009:
   a) restituirea sensului normal de functionare a autoritatilor publice.
   b) reconstructia institutionala a statului roman, astfel incat punctul a) sa poata fi realizat. Aceste doua obiective nu vor putea fi atinse insa intr-o perioada scurta, pana la urmatoarele alegeri. Avem nevoie de o perioada mai lunga.
   c) Ca urmare, al treilea obiectiv strategic este sa castigam alegerile locale si partiale din 2012, precum si alegerile europene si prezidentiale din 2014.
   d) Al patrulea obiectiv strategic este buna guvernare. Daca romanii nu vor simti ca se schimba ceva in bine pentru ei in aceasta guvernare, vor fi compromise primele trei obiective strategice.
 • oameni de afaceri (Luni, 1 februarie 2010, 8:53)

  Alexandru [anonim]

  1
  Prin firma pe care o detin platesc catre stat sub diferite forme circa 5 milioane ron anual. Nu fac afaceri cu statul.Ce partid credeti ca gestioneaza cel mai bine bugetul de stat?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:09)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Va inteleg necazul. Si eu platesc impozite catre stat poate chiar mai mari decat platiti dvs. Cred ca este nevoie de o alianta a contribuabililor. In loc de asta, avem o alianta a celor care stau cu mana intinsa la bugetul de stat. Prosperitatea in Romania depinde de cei care platesc bani la bugetul de stat. Este dreptul nostru, al contribuabililor sa cerem ca bugetul de stat sa fie utilizat in interes national, pentru obiective nationale, iar nu pentru interese unor grupuri care capuseaza bugetul. PDL isi propune nu numai sa schimbe filozofia alcaturii bugetului de stat, ci si sa asigure executia bugetara in interesul cetateanului si, in primul rand, in interesul celor care contribuie la bugetul de stat. Aceasta este o chestiune vitala, de care depinde credibilitatea PDL la sfarsitul acestei perioade de guvernare.
 • reforma de partide (Luni, 1 februarie 2010, 8:54)

  bogdan vladimir [anonim]

  stimate domnule valeriu stoica - v-ati afirmat in politica, la inceputul anilor '90, ca lider al grupului pentru "reforma morala" a partidului national liberal. 1 / reforma s-a produs, sau nu s-a produs?
  2 / daca s-a produs, o considerati ca fiind un succes, sau un esec?
  2 bis/ daca nu s-a produs, va asumati esecul?
  3/ cum ne puteti convinge ca reformarea (probabil morala, sau ma insel?) a pd-l va da roade mai respectabile?
  va multumesc pentru raspuns, cu speranta ca acesta va fi substantial si nu circumsrantial.
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:12)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan vladimir

   Din pacate, in PNL reforma a fost compromisa in anii 2005 - 2009. Mai mult, PNL a pierdut batalia strategica. Daca va referiti insa la reforma clasei poltiice, ea va fi cu adevarat posibila in momentul in care vom adopta un sistemul electoral majoritar bazat pe un singur tur sau pe doua tururi de scrutin. Pentru toate esecurile clasei politice din Romania sunt si eu responsabil, chiar daca de 7 ani nu mi-am mai asumat nici o functie publica. Nu va pot convinge decat in momentul in care veti simti rezultatele.
 • Pe scurt (Luni, 1 februarie 2010, 9:41)

  DOOM [anonim]

  1. de ce va-ti retras din viata politica?
  2. politica de cadre in partid vi se pare normala atit timp cit se vede ca unele legi sunt facute de oameni fara o minima pregatire?
  3. cum se poate urca pe scara ierarhica a partidului presupunind ca nu exista o baza materiala care sa-ti permita acest lucru?
  4. de ce sunt sprijiniti oameni de la alte partide sa ramina in functii, cel putin la nivel de ministere, din lipsa de specialisti?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:18)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui DOOM

   Nu m-am retras niciodata din viata politica. M-am retras din functiile publice. Din 2003 si pana in prezent nu am mai acceptat nici o functie de demnitate publica, nici in Parlament, nici in administratie. Am ramas insa in toata aceasta perioada om politic, fie ca membru simplu in PNL, fie ca, dupa a doua mea excludere din acest partid care s-a produs in 2006, lider al PLD si apoi al PDL. Cred ca nici un cetatean nu se poate retrage cu adevarat din viata politica, indiferent daca face sau nu parte dintr-un partid. Chiar cei care nu merg la vot, fac politica. Absenteismul este o politica, e drept ca cea mai proasta dintre toate cele cu putinta.
   2. Aveti dreptate. Este nevoie de criterii de competenta si de onestitate, pentru promovarea oamenilor politici, fie ca e vorba de parlamentari, fie ca e vorba de cei din Guvern si din administratie. Discutam in acest moment in PDL de institutirea unui set de principii privind gestiunea carierei politice. Sper ca dupa Conferinta Nationala care va avea loc in acest an, vom avea o noua politica privind resursele umane. Nu este usor, nu trebuie sa uitati ca, din pacate, in mai toate organizatiile din Romania, nu numai in cele politice, nu exista o gestiune corecta a resurselor umane. Sper ca noi, romanii, vom avea in viitor o noua cultura organizationala, care sa permita selectarea si promovarea valorilor pe temeiul competentei si al onestitatii. Cand vom avea in PDL o asemenea cultura organizationala, vom fi cu adevarat un partid european. Tot atunci, vom fi in masura sa oferim mai multe alternative pentru fiecare functie importanta si sa nu mai apelam la solutia rectrutarii de oameni de la alte partide.
 • unificarea dreptei (Luni, 1 februarie 2010, 9:50)

  adi [anonim]

  Domnule presedinte,

  Proiectul vietii dvs. politice este unificarea dreptei. Acest proiect este azi blocat, fiindca PNL il respinge.

  Dati sanse acestui proiect in urmatorii 3 ani?

  Daca da, numiti va rog cel mai important lucru pe care credeti ca trebuie sa-l faca Partidul Democrat Liberal pentru ca acest proiect sa avanseze.
 • opusul reformei nu poate fi decat regresiune (Luni, 1 februarie 2010, 9:52)

  Ella [anonim]

  Castigarea unui bun, unei realizari poate trezi dorinta de a-l "congela". Stiind ca reusita voastra a fost la "mustata" nu credeti ca tocmai pt asta trebuie facut ceva? "Congeland" se poate descoperi ca "produsul" intre timp a expirat. Si apoi daca nu este crestere sigur este decrestere. Ce planuri pe termen lung va faceti in partid? Va activati doar pt alegeri? Credeti ca viziunea umana, sociala, filozofica pana la urma este importanta pt viata unui partid pe termen lung sau resursele umane din partid se misca in functie de piata si de interesele imediate? Cat sunteti de determinati sa va deziceti de cei care nu corespund, de cei care incalca legea desi sunt "pioni" importanti in partid?
 • PDL (Luni, 1 februarie 2010, 9:59)

  Dan Banea [anonim]

  a/Aparenta polarizare a societatii civile spre PDL nu este un semn de ingrijorare asupra sanatatii acesteia?Publicatii cu demnitate in 20 de ani precum 22 care au in prezentarea lor pe site fraze precum "critica derapajelor puterii , etc" nu mai scot nici un cuvint critic serios despre putere, avind o obsesie stranie spre opozitie.
  b/Avind in vedere acestea credeti ca se poate reforma sanatos PDL doar din interior , fara o atitudine real critica a societatii civile?Eu nu cred asta, si vom asista la o demonetizare a ceea ce a mai ramas din aceasta societate civila.
 • reforma pdl (Luni, 1 februarie 2010, 10:03)

  silvia cavache [anonim]

  cum se va regasi curentul liberal in noua structura
 • partid si electorat (Luni, 1 februarie 2010, 10:23)

  prudent [anonim]

  Va stimez ca unul din (foarte) putinii ideologi din viata politica a Romaniei de azi. Cum credeti ca trebui rezolvat antinomul partid-electorat?. Ca urmare a uninominalului, alesul trebuie sa duca in parlament vointa votantilor sai. E posibil ca uneori seful sau de partid sa aiba dorinte diferite. Cui ii datoreaza ascultare alesul in acest conflict? Ca un exemplu meschin: daca partidul vrea interzicerea sfeclei de zahar, ce ar trebui sa faca deputatul de Ludus? Pe aceasta linie consider ca realinierea PDL in jurul colegiilor electorale e mai mult decat salutara: cum comentati?
 • partidul popular si doctrina (Luni, 1 februarie 2010, 10:27)

  cornelius-curios [anonim]

  apreciati ca in Partidul Popular Roman este loc pentru elementele esentiale ale liberalismului? Care sunt elementele ce nu-si mai gasesc locul? Sunt sigur ca voi capata un raspuns pragmatic, mai ales ca in UE nu cred ca se mai practica liberalismul "PUR" asa cum era acum un secol. Va multumesc.
 • Reforma in PDL (Luni, 1 februarie 2010, 10:35)

  adriana [anonim]

  Stimate domnule Stoica,

  Am considerat ca fiind realizarea unei viziuni extraordinare unificarea "dreptei" si creearea PD-L. Va felicit pentru pasul facut. Din pacate, sunt extrem de dezamagita in acest moment de doua lucruri: 1. masurile pe care le ia si le-a luat in 2009 guvernul Boc nu demonstreaza catusi de putin faptul ca sunteti un partid de dreapta, iar 2.reducerea la tacere a reformistilor Macovei, Cristian Preda si Voinescu, alaturi de schimbarile in conducerile unor agentii si organizatii guvernamentale facute doar politic (de ex. prefectul de Timis - Bacala este extrem de lipsit de profesioalism, el a fost soferul presedintelui Consiliului Judetean, Ostaficiuc), fara nicio legatura cu profesionalismul ma fac sa ma gandesc daca PDL mai este sau nu un partid care merita votat. Imi pare rau, dar situatia ar trebui sa va dea de gandit.
 • O intrebare (Luni, 1 februarie 2010, 10:48)

  Zak [anonim]

  Buna ziua,

  am o singura intrebare si anume cat credeti ca vor mai tolera romanii ineficienta clasei politice si promisiunile facute fara acoperire?

  Numai bine.
 • Altceva decat ce s-a dat in presa! (Luni, 1 februarie 2010, 10:59)

  clarinita [utilizator]

  Care este adevarul in ceea ce priveste relatia dintre "reformistii" C.Preda, M.Macovei, S.Voinescu si "vetereanii" Berceanu-Blaga-Videanu and co.? Cat s-a acceptat sin ceea ce au propus dansii:modul in care se fac numiri in PDL, schimbarea siglei, stabilirea unei indentitati politice? Si cat de vehementi au fost ceilalti in ceea ce priveste aceste schimbari...mai excat s-au intampinat atatea probleme de comunicare?
 • Reformare (Luni, 1 februarie 2010, 11:04)

  Tiberiu [anonim]

  De ce credeti ca oameni de genul lui Ioan Oltean se simt atacati de declaratiile privitoare la nevoia de reformare a PDL?
 • Mdaa (Luni, 1 februarie 2010, 11:18)

  miky [anonim]

  Chiar sunt curioasa sa vad care vor fi masurile luate pentru aceasta reforma de care se tot discuta , si de ce se discuta in primul rand de schimbarea numelui si siglei partidului??? De ce nu se discuta de cu totul altceva si in functie de cine ramane , cine pleaca , cine nu se incadreaza in noul sistem sa se schimbe sigla???
 • Solutia de echilibrare (Luni, 1 februarie 2010, 11:37)

  Dan Baciu-Botosani [anonim]

  Stimate dle Valeriu Stoica, permiteti-mi in primul rand sa va multumesc pentru participarea dvs. la viata politica a Romaniei. Eu apreciez efectele acestei participari drept pozitive. Eforturile dvs. au fost intotdeauna orientate spre conturarea unei vieti politice in Romania diferita de viata politica de pana in 1989, o viata politica orientata mai mult spre valorile politice europene decat spre valorile comunisto-ceausiste, perimate istoric. Stiu ca sunteti cel care a gandit si realizat fuziunea dreptei, o intreprindere admirabila in plan teoretic, dar conturata doar pe jumatate, in plan concret. (Oligarhii "de dreapta" romani, iviti de sistemul social actual, nu sunt promotorii unei societati liberale, ci doar a unui capitalism despotic, cu accente filantropice). Remarc in ultimul timp o prezenta din ce in ce mai redusa a proiectelor politice majore. Viata politica este dominata de tot felul de executivi, in care executivul cel mai puternic, Basescu, pare sa puna din ce in ce mai putin baza pe constructiile ideatice, reformatoare, si mai mult pe actiuni in plan concret, pe gestionarea resurselor, a prezentului, pe lupta interpartinica, etc. Astfel ca au inceput sa domine figuri ca Videanu, Blaga, Tiriac, Hrebenciuc, Voiculescu, Patriciu, Vantu, buni sforari dar oameni cu viziuni politice modeste. Cum credeti ca ar fi posibila reechilibrarea vietii politice romanesti, reafirmarea unor constructii politice sistemice, coerente? Ce ingrediente sunt necesare si lipsesc deocamdata? Cum credeti ca ar fi posibila evolutia coerenta a Romaniei, chiar si in conditiile alternarii la guvernare a partidelor actuale? Va rog sa va situati analiza dvs. in contextul actual, cu un sprijin al vietii publice care vine dinspre un electorat roman imbatranit, consumist si conservator (mare parte din segmentul proactiv al Romaniei este deja emigrat), in timp ce din Europa vin spre Romania solicitari atat de diferite, egale ca putere, incat nasc mai mult confuzii decat aduc orientari.
 • reforma PD-l (Luni, 1 februarie 2010, 11:41)

  Marius [anonim]

  Stimate domnule Stoica

  1.Dupa ultimele declaratii aparute in presa se pare ca aripa conservatoare din PD-L a avut castig de cauza in defavoarea reformatorilor, ba mai mult se prefigureaza o directionare a partidului spre spectrul crestin-democrat in defavoarea celui liberal. Sunt acestea motivele pentru care dvs. si mare parte dintre persoanele provenite din PL-D ( Th. Stolojan, R.Turcanu,etc.) sunt in acest moment intr-un con de umbra?
  2. Credeti ca aparitia printre reformatori a lui Sever Voinescu un apropiat al presedintelui Tr. Basescu in campania electorala recent incheiata este un semn ca acesta ( presedintele) doreste schimbari in partid?
 • Dreapta centru (Luni, 1 februarie 2010, 11:50)

  Despina [anonim]

  Buna ziua Dl Stoica,

  As dori daca se poate sa-mi raspundeti la doua intrebari:
  1.
  Daca exista un plan de informare a populatiei privind ideile importante ale politicii de centru dreapta ,de explicare catre populatie a diferentelor fata de politica de stanga ,ceva de genul “dreapta inseamna bogat si cinstit” spre deosebire de stanga propovaduita de Iliescu “sarac si cinstit”? Si daca in acest plan va ganditi sa existe si o televiziune care sa aduca in mass media aceste idei,avand in vedere ca in acest moment pe piata sunt numai televiziuni ce propaga idei de “stanga”.
  Eu cred ca este nevoie ca populatia sa intelega simplu si clar ce este " centru dreapta"
  2.
  In guvernul actual nu gasim economisti specializati in economia de piata libera, privata-pentru a putea gandi si implementa dezvoltarea IMM urilor.Din contra, masurile luate chiar le sufoca si le desfiinteaza.
  Aveti ceva in plan in acest sens ?

  Va multumesc pentru raspunsuri si mult succes !
 • Despre greseli (Luni, 1 februarie 2010, 11:55)

  Adrian M [utilizator]

  Buna ziua domnule Stoica.
  Faptul ca in urma intilnirii de la Brasov a iesit la iveala mai clar, faptul ca in partid exista grupuri mari de interese mari, poate ca nu este chiar o noutate care sa te socheze. Socanta este insa abordarea si faptul ca eu de pe margine sesizez cum acest partid incepe sa piarda usor, usor contactul cu realitatea, se desprinde cu picioarele de pamint si crede ca deja poate privi de sus( ca sa fiu politicos).
  Cei din partid, sau partidul in totalitatea lui face o mare greseala sa nu tina cont de parerile reformatoare ale lui Macovei, Preda si Voinescu. Acestia sint oameni care au adus voturi atit PDL cit si lui Basescu, voturi adevarate, prin modul ADEVARAT in care sint vazuti acesti oameni; nu ca niste politruci nomenclaturisti.
  Jignitoare este afirmatia lui Blaga la adresa lui Macovei cu referire la felul in care a ajuns aceasta ministru.
  Sa nu uite Blaga (desi nu ar avea cum, pentru ca si el a fost pus in aceeasi situatie) ca in acel moment Romania avea nevoie de una ca Macovei dupa odioasa Rodica Stanoiu, Romania trebuia sa intre in UE si justitia era cum era la acel moment cu stegulete rosii, Romania nu PDL , asta sa priceapa Blaga, nu Macovei a avut nevoie sa fie ministru ci intreaga tara nu PDL. Iar de atunci Macovei nu a mai fost ministru, insa Blaga a fost, este si va mai fi ministru.
  Intrebare:
  Domnule Stoica, de ce se straduieste partidul prin astfel de gesturi si greseli, sa arate ca valorile si viziunile noi nu isi pot gasi locul la masa dialogului, intr-un partid care insa pretinde ca este democrat?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:53)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian M

   E adevarat ca, in functie de perspectiva, lucrurile se vad diferit. Apreciez perspectiva dvs, de om din afara partidului. Vreau sa va aduc la cunostinta insa ca Macovei, Preda si Voinescu sunt membri PDL si, ca urmare, ei trebuie sa aiba si o perspectiva din interiorul partidului. Eu nici macar nu i-as pune in aceiasi pozitie pe cei trei. Eu cred ca fiecare reprezinta o directie diferita, chiar daca exista si anumite intersectii intre directiile pe care le reprezinta. Voinescu este un om de partid foarte serios. El intelege mecanismele partidului si lupta in mod onest pentru dezvoltarea institutionala a PDL. Monica Macovei a avut un rol foarte important ca ministru si are un rol foarte important ca europarlamentar. Ideile ei despre integritate sunt indispensabile pentru dezvoltarea institutionala a PDL. Si Voinescu si Macovei au inceput sa inteleaga spiritul de echipa. Un partid nu se poate dezvolta decat daca adopta acest spirit. Cristian Preda este un intelectual prestigios. Il pretuiesc si am colaborat de multa vreme cu el. Cred insa ca trebuie sa faca distinctie intre dezbaterea interna care are loc in partid si modul in care aceasta dezbatere se reflecta in presa. Va asigur ca nu l-a impiedicat nimeni pe domnul Preda sa-si exprime ideile in interiorul partidului. A fost invitat in acest sens la o sedinta a Biroului Permanent National. La Brasov si-a exprimat punctele de vedere in mod liber si a fost ascultat de toata conducerea partidului, de la nivel national si la nivel local. Exista insa o anumita rigoare institutionala, fara de care nici o organizatie nu se poate dezvolta. In absenta acestei rigori insitutionale putem avea vedete, dar nu avem echipa. Pot intelege manifestarile singulare daca nu exista dialog institutional intr-o organizatie, daca propunerile si sugestiile nu sunt receptate, daca organizatia se indreapta intr-o directie gresita si nu exista mecanisme interne de corectie. Va asigur insa ca in PDL exista dialog intern.
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:56)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian M

   Toata lumea se poate exprima. Dezbaterea interna este ampla si profunda. Orice membru al partidului poate trimite comisiei care a fost recent infiintata toate ideile si propunerile privind dezvoltarea instituitionala a partidului. Trebuie sa intelegem insa pluralismul este necesar in etapa dezbaterii, dar dupa ce dezbaterea s-a incheiat si deciziile au fost luate, avem nevoie de unitatea de actiune. Asa functioneaza orice fel de organizatie, indiferent de natura ei. Am vorbit mai devreme despre cultura organizationala, iar membrii PDL trebuie sa stapaneasca instrumentele dezbaterii democratice, dar si instrumentele actiunii politice eficiente. Nu sunt, deci, la fel de ingrijorat ca dvs, chiar daca succesul pare inca indepartat.
 • vot uninominal curat (Luni, 1 februarie 2010, 12:31)

  Despina [anonim]

  Dl Stoica,

  "Colegii" de blog ma roaga sa va intreb cand credeti ca se va schimba legea votului uninominal astfel incat sa fie "curat"- fara posibilitatea redistribuirii, cum este acum cand cei ajunsi pe locurile 2-3 dau la o parte pe candidatul ales uninominal
  Va multumim pentru raspuns
 • reformare (Luni, 1 februarie 2010, 12:42)

  Dumitru Puscasu [anonim]

  Draga Domunule Stoica,

  Vreau sa incep prin a va multzumi pentru activitatea dvs. politica si pentru supportul dvs. adus reformarii justitiei romanesti in timpul mandatului de Ministru al Justitie.

  Reformarea PD-L intodeauna are la baza planurile de viitor ale partidului care speram noi alegatorii sa ai impact pozitiv asupra viitorului Romaniei si a cetatzenilor ei. Plecand de la principiul ca o tzara lispsita de o justitie independenta si puternica este expusa la coruptie si incompetentza as dori sa stiu daca reformarea PD-L pote contribui in acest sens?

  Toate cele bune,
  Dumitru Puscasu - emigrant roman in UK
 • reforme???!!!! (Luni, 1 februarie 2010, 12:52)

  ccostyk [anonim]

  Domnule Valeriu Stoica, ce masuri reformatoare s-au luat sau ce masuri trebuiesc luate pantru ca oamenii de rand sa o duca si ei mai bine pe plan financiar. Mentionez ca sunt salariati bugetari care sunt platiti de 3-4 ori mai bine decat orice alti salariati, chiar avand aceleasi functii, dar nu lucreaza in sectorul bugetar. Stau si ma intreb daca un salariat castiga undeva la 2.000 lei, iar un bugetar poate depasi lejer si 6.000 lei lunar, unde va ajunge tara asta? Merita cei de la conducerea acestei tari increderea noastra? Eu zic ca nu. Reformele trebuiesc facute incepand de sus, de la domniile voastre.
 • Dle Stoica (Luni, 1 februarie 2010, 13:04)

  Lesnic Sorin [anonim]

  In urma cu circa 2 ani,cand incepuse sa se contureze PLD-ul,am facut rost de telefonul dvs de la un coleg avocat din jud Olt si v-am telefonat.V-am declarat ca sunt incantat de acest proiect politic nou si sunt gata sa ma alatur echipei din jud Olt.Din echipa noastra faceau parte mai multi intelectuali ce doreau sa se implice dintre care ponderea o detineau avocatii.Din pacate nu am fost ascultati la nivel local si central, conducerea fiind acaparata de un personaj dubios care dupa unirea cu PD-ul a si fost dat afara din partid.Dezamagirea a fost asa de mare ca niciunul nu au mai facut politica de atunci.In partidele din jud Olt politica fac cei fara o statura morala ireprosabila si cei care asteapta un contract cu statul.Dezamagirea este mare in randul populatiei mai mult cu cat nu avem ,cu acesti politicieni,un viitor.
  Toate bune si frumoase cu statutul,denumirea partidului,sigla.Dar cum ii atrageti pe oamenii de valoare daca la centru sunt aceeasi figuri?
  Asa face la Olt senatorul Toma .Se inconjura de tineri pe care-i poate manipula si in acelasi timp se lauda cu primenirea echipei.Dar ramana tartorele. Cu respect Dr Lesnic Sorin
 • Reforma, oferte, promisiuni (Luni, 1 februarie 2010, 13:05)

  Constantin din Pitesti [anonim]

  Cat ati fost ministrul justitiei, mass-media va demascat si acuzat pentru adoptiile internationale a caror dosare au disparut; pentru alcatuirea triumviratul denumit malefic cu Calin Andrei Zamfirescu si Arin Stanescu (cu doua identitiati) de atacarea si lichidarea unor banci, dupa o legislatie pe care dumneavoastra ati promovat-o; i-ati spurcat la bani pe judecatori cu salarii imense, (asta e reforma in opinia dvs.)pt.ca sustineti fals ca ati facut reforma; pentru notari, impreuna cu finul Flavius Baias promovat secretar de stat , facand parte din tagma,ati aprobat grile de onorarii enorme pentru notari, greu de suportat de cetateanul batjocorit, si multe altele. Ce credibilitate mai puteti avea, cu promisiuni in fata cetateanului, pe care l-ati dezamagit ? Care sunt faptele bune ale Dvs pentru omul de rand? Numai demagogie si dezamagire!
 • De ce exista abordari diferite? (Luni, 1 februarie 2010, 13:16)

  Sorin [anonim]

  Inclin sa cred ca adevarul intre ce vor reformatorii si ce doresc liderii PDL este undeva la mijloc. De aceea va rog sa-mi permiteti doua intrebari:
  1. Sunteti de accord cu principiul conform caruia in guvern nu trebuie sa acceada decat profesionistii in politici publice europene si nu lipitorii de afise? (care au si ei meritul lor).
  2. De ce exista o diferenta atat de evidenta intre modul in care D-ul Basescu isi recruteaza expertii si consilierii si modul in care PDL-ul intelege sa atraga oameni cu expertiza, mai ales europeana? Sa stiti ca practic usa PDL-ului este inchisa pentru foarte multi experti din Bruxelles care doresc sa aduca in acest partid pragmatismul si profesionalismul institutiilor europene. Va multumesc, Sorin, Bruxelles.
 • liberali (Luni, 1 februarie 2010, 13:30)

  Sergiu [anonim]

  Buna ziua d-le Stoica,

  Admir si sustin implicarea dvs in activitatea PDL.
  1. Ca fost liberal va rog sa imi spuneti ce sanse dati componenei liberale din cadrul PDL in conditiile in care nu avem in guvern niciun exponent al acesteia si nici in politicile de guvernare nu se regasesc idei liberale 100%?
  2. De ce credeti ca indiferent de partidul aflat la guvernare acced la functiile cheie tot oligarhi aflati in conul de non admiratie a presei? Nu exista niciun fel de monitorizare a imaginii pe care o lasa un partid sau pur si simplu nu conteaza?

  Va multumesc si succes in reformare!
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:43)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sergiu

   In Guvern sunt si Daniel Funeriu si Gabriel Sandu. Ei provin din fostul PLD. Nu acest lucru este insa important. Important este daca Guvernul, in ansamblul sau, promoveaza o politica in acord cu principiile doctrinei populare. Eu cred ca da. Astfel, pe de-o parte politica economica a Guvernului se intemeiaza, in mare masura, pe principiile liberalismului clasic. Pastrarea cotei unice si scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt masuri liberale sadea. Pe de alta parte, un partid popular, promovand princpii liberale in economie, tine seama si de principiul solidaritatii sociale si de principiul subsidiaritatii. Numai daca facem legatura intre aceste ultime doua principii putem diferentia politica sociala a partidelor populare de politica sociala a partidelor socialiste. Partidele populare, numai in subsidiar, iar nu in principal intervin in favoarea grupurilor sociale marginalizate, care nu au sansa sa se reintegreze, intr-un fel sau altul, in circuitul economic si social. Dar, ca partid popular, PDL stie ca prosperitatea este creata de intreprinzatori si ca bugetul este intemeiat pe contribuabili. Acest ultim cuvant este foarte important. Nu numai intreprinzatorii sunt contribuabili, ci si salariatii. Ca urmare, secretul este intelegerea intereselor reciproce ale contribuabililor si ale salariatilor pentru ca o economie puternica nu se poate intemeia decat pe o asemenea intelegere. Socialistii uita acest lucru si cred ca cei mai importanti sunt cei care nu produc nimic, care nu sunt nici intreprinzatori, nici salariati. Or, cei care nu produc, depind de intreprizatori si de salariati. Daca gatuim intreprinzatorii si salariatii, toti ceilalti vor fi lipsiti cu totul de resurse.
 • o directie sau mai multe ? (Luni, 1 februarie 2010, 13:35)

  DinuD [utilizator]

  Domnule Valeriu Stoica
  voi incerca sa fiu cit mai scurt cu putinta :-)
  1. am inteles ca actualmente exista o dezbatere in legatura cu reprezentarea mai multor directii de dreapta in PDL sau numai a unuia singur.
  Care sunt argumentele celor doua tabere ?
  2. puteti implica PDL in modernizarea sistemului de vot (atit pentru intern cit si pentru diaspora) ?  puteti impica PDL in imbunatatirea si limpezirea sistemului de sponsorizare a Partidelor ? Cum si in ce directie ?
  Va multumesc in avans
  Cu stima, Dan Dinu
 • Domnule Valeriu Stoica (Luni, 1 februarie 2010, 13:43)

  Andra [anonim]

  Puteti sa formulati o definitie corecta dar foarte simpla si pe intelesul tuturor, pentru termenul de "oligarh in Romania"?
  Dupa ce criterii se poate compara grupul Blaga-Berceanu-Videanu cu grupul Patriciu-Voiculescu-Vantu ?

  Nu sunt de acord cu modul in care Blaga-berceanu-Videanu isi exercita influenta in PDL, dar ma gandesc ca, totusi, ei sunt transformabili, pentru ca sunt nu mai rai - ci doar mai prosti decat Vantu-Patriciu-Voiculescu.
  Fiti sigur ca daca-ar fi fost Patriciu-Vantu si Voiculescu in locul lor, nu se impotriveau absolut deloc reformei, faceau o "reforma de imagine" absolut extraordinara, care ar fi luat ochii tuturor, dar care ar fi pastrat status-quo-ul intact in toate elementele lui esentiale: sa ne amintim numai ce victorie mediatica a reusit Patriciu sa organizeze cu ocazia alegerii lui Antonescu anul trecut in functia de presedinte al PNL (Patriciu a platit si balul si firmele de marketing).

  Intrebarea are urmatoarea logica: in decembrie 2009 PSD-PNL-UDMR-etc au jucat cu absolut TOATE cartile pe masa, Vantu si Patriciu au iesit la suprafata pentru prima oara in 20 de ani si au aruncat tot ce-au avut in joc, si totusi, in conditiile astea, romanii l-au ales pe Traian Basescu…
  Ca atare, sa-i pui pe Blaga si Berceanu (totusi, 42 de km de autostrada intr-un singur an) pe acelasi nivel cu Patriciu, e egal cu a invalida votul a 5 milioane de romani care au ales practic:
  Basescu, versus Patriciu-Vantu-Iliescu


  Pericolul in acest moment, pentru PDL, este cred acela ca nu cumva Berceanu-Blaga-etc, sa invete de la maestri, adica de la Patriciu-Voiculescu-Vantu si sa se destepte mai repede decat ii poate opri cineva.
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:37)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   Cred ca dvs va raspundeti singura la intrebarile pe care le puneti. Mai mult, intrebarile dvs ma ajuta sa dau raspuns intrebarilor pe care mi le pun singur. Oligarhul este cel care, sub masca promovarii liberalismului si a spiritului de libera intreprindere, submineaza in realitate ideea de libera concurenta si de respectarea jocului economic. In acest fel, oligarhul a reusit sa stranga averea nu dintr-o intreprindere care respecta regulile economiei de piata, ci dintr-una care incalca aceste reguli. Mai exact, oligarhul isi construieste averea fie prin privatizari incorecte, fie prin beneficii de la bugetul de stat, fie prin credite preferentiale (care au fost posibile cat timp existau banci de stat), fie prin achizitii publice trucate. Chiar daca se pot face tot felul de comparatii, nu cred ca se poate pune semnul egalitatii intre grupurile de care vorbiti. Recunosc insa ca, dupa cinci-sase ani, vom vedea daca temerile dvs sau sperantele mele sunt indreptatite. Va felicit insa pentru faptul ca vedeti viata politica din Romania in esenta ei. M-as bucura sa va cunosc.
 • PLD (Luni, 1 februarie 2010, 13:55)

  kaeli [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Ca sutinator al ideilor liberale , ca fost liberal si fost membru fondator al PLD imi manifest o usoara ingrijorare fata membrii fostului PLD care sunt usor marginalizati!

  Aceasta "marginalizare" este din ce in ce mai evidenta avand in vedere apropierea alegerilor la nivel de filiale judetene.

  Asa ca situatilor fostilor liberali trabuie clarificata atat la centru dar mai ales in filiale!

  Cat privestea numele partidului si doctrina sunt doua posibilitati:
  1. Ori ramanem PDL si vom incepe sa scadem din diferite motive(rodarea guvernarii, atacuri,gafe)
  2. Ori incercam sa formam un pol puternic de drapta care bineinteles sa faca parte din familia popularilor europeni(practic printr-o asemenea formula am subscrie capitalul politic acumulat pana in prezent).

  Schimbarile sunt binevenite si necesare dar foarte importante sunt modalitatile!


  Va salut!
  Cu respect !

  Un fost student ! :)
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:30)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui kaeli

   Au trecut doi ani de la fuziunea PLD cu PD. Nu cred ca mai putem vorbi astazi de fosti liberali si fosti pedisti. Nici n-ar fi bine sa o facem. In cei doi ani s-au inscris in partidul nostru oameni noi. Ei unde pot fi integrati, daca mentinem demarcatia intre fostii peledisti si fostii pedisti? Cat priveste marginalizarea, nu cred in aceasta teorie. Cred ca PDL va fi puternic daca membrii nostri au curajul sa se afirme,daca au inteligenta sa-si promoveze ideile, daca au intelepiciunea sa gaseasca drumul cel mai potrivit atat pentru afirmarea proprie, cat si pentru promovarea partidului. Nimeni nu se poate baza doar pe faptul ca este ocrotit de cineva de sus si ca, in felul aceasta, va scapa de marginalizare. In plus, intr-un partid democratic, nu exista margine si centru. Daca asiguram functionarea institutionala corecta a PDL, fiecare membru al partidului va fi foarte important in cadrul echipei. Sunt de acord cu dvs ca este nevoie de un pol puternic de dreapta. PDL este un asemenea pol, care este integrat deja in PPE. Trebuie sa ne consolidam aceasta identitate si sa o promovam in constiinta electoratului romanesc.
 • liberalism (Luni, 1 februarie 2010, 13:58)

  Liviu Bratescu [anonim]

  Credeti ca liberalismul ca doctrina reprezinta vreun interes pentru colegii dumneavoastra din P.D.-L. ? Care au fost pozitiile publice exprimate de partidul din care faceti acum parte, in spiritul ideilor liberale ? Daca PD-L. va adopta ca doctrina crestin democratia, ce pozitie veti adopta?
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:25)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Bratescu

   Liberalismul este o familie doctrinara foarte larga. Pe mine ma intereseaza segmentul liberalismului clasic. Impreuna cu Dragos Paul Aligica am scris o carte in care am exprimat principiile si valorile noastre intemeiate pe doctrina liberalismului clasic. Aceasta doctrina se regaseste insa in partide care nu-si spun liberale la nivel european. Ma gandesc la partidele conservatoare si la partidele crestin-democrate. De exemplu, in Germania doctrina economica a crestin-democratiei este ordoliberalismul. Partidul Conservator din Marea Britanie a promovat ferm, mai ales prin Margaret Teacher, principiile liberalismuluil clasic. In Franta, in Spania si in Italia, partidele populare isi intemeiaza politica economica pe aceleasi principii ale liberalismului clasic. In PDL, indiferent de numele pe care il va avea in viitor, liberalismul clasic va ramane o componenta doctrinara solida, indispensabila. In dezbaterile care au avut loc la Poiana Brasov, sambata trecuta, s-a afirmat cu tarie aceasta idee. Nu exista nici o opozitie interna sub acest aspect. Asta nu inseamna insa ca in PDL nu este loc pentru crestin - democratie. Eu personal am declarat ca voi sustine afirmarea unui curent doctrinar crestin-democrat puternic in interiorul PDL. Avem nevoie de toate curentele dreptei, nu doar pentru a face un exercitiu intelectual, ci pentru ca PDL trebuie sa fie atractiv pentru tot electoratul de drepata, indiferent daca este vorba de crestin democarati, liberali, conservatori etc.
 • criterii de promovare (Luni, 1 februarie 2010, 15:36)

  ovidiu [anonim]

  Stiu numeroase exemple de oameni, atat seniori cat si tineri, promovati in diverse functii din administratie doar pe criterii de "activitate politica", fara a se tine cont de competentele lor in domeniul in care au fost promovati. Se va face ceva in aceasta directie ?

  multumesc
  • raspuns (Luni, 1 februarie 2010, 15:45)

   Valeriu Stoica [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovidiu

   Am raspuns la aceasta intrebare cand am vorbit de gestionarea carierei politice. Discutam in PDL un set de criterii privind gestiunea carierei politice. Daca aceste criterii vor fi aplicate in perioada urmatoare, vom fi convingatori in pedagogia noastra electorala, daca nu, nu.
 • decuplare (Luni, 1 februarie 2010, 15:47)

  parafaragaramus [anonim]

  Buna ziua

  1. Credeti ca la nivelul conducerii PDL s-a constientizat nevoia decuplarii politicului de economic?
  2. Care este ponderea, ca numar de voturi, a asocierii imaginii partidului cu diversi interlopi si cu subcultura manelelor; nu cumva se pierde sustinerea oamenilor gospodari, care nu agreaza castigurile dubioase?
 • Intelectuali (Luni, 1 februarie 2010, 16:09)

  Geba [anonim]

  "Daca urmariti dezbaterile Institutului de Studii Populare nu ati mai avea nici un dubiu in aceasta privinta."
  Chiar vreti sa ne convingeti ca acesta este modul in care PDL va reusi sa recupereze un numar mare de intelectuali care i-au fost cindva aproape si pe care i-a pierdut clar in favoarea PNL? Fara acest segment chiar nu va vad bine in 2012, mai ales dupa o guvernare care va eroda la greu in patura de jos.
  Cu alte cuvinte, PDL si-a pierdut "inocenta" care il percuta (impreuna cu Basescu desigur) dupa 2004 in fruntea clasamentului, in liga mare. Cum (re)deveniti "reali si consistenti" acum, pentru a va mentine?
 • Va multumesc. (Luni, 1 februarie 2010, 16:11)

  Adrian M [utilizator]

  Va multumesc pentru raspuns si sper sa aveti dreptate in ceea ce priveste si functionarea in interiorul partidului a enunturilor si principiilor enumerate de dumneavoastra.
  Toata stima.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by