Agentia Nationala de Integritate a sesizat marti Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul deputatului liberal Eugen Nicolaescu, pentru infractiunea de fals in declaratii.

Dupa ce a verificat declaratiile de avere ale fostului ministru al Sanatatii, ANI a constatat ca "situatia patrimoniala reala a domnului Eugen Nicolaescu nu este corect reflectata in declaratia de avere depusa la data de 3 iunie 2009, deoarece domnul deputat a omis sa inscrie donatiile efectuate in perioada 30.10.2008 – 15.12.2008 in contul bancar deschis pe numele sau la B.C.R. S.A", afirma Agentia, intr-un comunicat de presa.

Constatarile ANI:

  • Eugen Nicolaescu a detinut conturi bancare la B.C.R. S.A., Raiffeisen Bank si Bancpost S.A.;
  • in urma rulajelor debitoare si creditoare, in perioada 30 octombrie 2008 - 15 decembrie 2008, in contul deschis la B.C.R. a fost depusa suma totala de 174.200 lei;
  • conform extraselor de cont, s-a constatat faptul ca suma de 174.200 lei a fost integral utilizata pentru plata de bunuri promotionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate in ziar, carti vizita, carti postale, caciuli, fulare etc.);

Deputatul a sustinut ca sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice si constituie cotizatii aferente campaniei electorale.

ANI precizeaza insa ca, potrivit art. 3 din Legea privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, sursele de finantare ale unui partid politic sunt "cotizatii ale membrilor de partid, donatii, legate si alte liberalitati, venituri provenite din activitati proprii, subventii de la bugetul de stat", iar "donatiile si legatele primite dupa deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorala numai dupa declararea lor la Autoritatea Electorala Permanenta". Acelasi act normativ prevede la art. 8, alin. 2 faptul ca: „Donatiile de bunuri si servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate in contabilitate ...”.

Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii, de catre Academia Catavencu, a articolului "Eugen Nicolaescu (deputat PNL): 'Eu, personal, nu am luat nimic acasa'".