Surse de la varful PD-L au declarat pentru HotNews.ro ca alegerile interne privind sefia partidului vor avea loc in primavara. Sursele citate sustin ca, in ciuda informatiilor contradictorii venite din interiorul PD-L, Conventia Nationala va fi organizata pana in luna iunie, pentru ca statutul partidului impune alegeri din patru in patru ani. In caz contrar, Emil Boc isi va pierde prerogativele de presedinte PD-L. Ultima Conventie Nationala s-a desfasurat pe 25 iunie 2005.

Democrat-liberalii sunt obligati de statutul propriu sa organizeze alegeri din patru in patru ani. "Presedintele PD-L este ales printr-o motiune votata la Conventia Nationala din patru in patru ani. Daca nu se propune o candidatura, in speta o noua motiune cu 70 de zile inainte de expirarea celor patru ani, presedintele Emil Boc decade din drepturi", au explicat sursele HotNews.ro.

Ultima Conventie Nationala a avut loc pe data de 25 iunie 2005. Conform calculelor, democrat-liberalii sunt obligati sa vina cu o propunere de motiune in luna aprilie. In caz contrar, mandatul lui Boc expira iar prerogativele sale vor fi preluate de un comitet format din trei membri ai BPN.

Statutul PD-L prevede, la articolul 74, reunirea Conventiei Nationale Ordinare din patru in patru ani, care este hotarata de Consiliul National de Coordonare. In articolul 80 se stipuleaza ca cei care vor sa promoveze o motiune trebuie sa depuna proiectul acesteia cu cel putin 70 de zile inaintea desfasurarii Conventiei Nationale iar articolul 87 al statutului prevede ca, daca la termenul fixat prin art. 80 nu s-a depus niciun proiect de motiune, functia de presedinte al PDL devine vacanta imediat.

Mai departe, aliniatul 2 al aceluiasi articol specifica ca, in caz de vacantare a functiei de presedinte al partidului, CNC se intruneste in cel mult 5 zile si numeste un Comitet Dirigent format din 3 membri ai BPN care urmeaza sa indeplineasca, pentru maximum 90 de zile, atributiile curente ale presedintelui, perioada in care se organizeaza o noua CN. Comitetul Dirigent ia hotarari prin consens.