Uniunea Europeana trebuie sa isi asume un rol mai "sustinut" in rezolvarea conflictului transnistrean, a declarat miercuri presedintele Traian Basescu, in cadrul intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti. El a precizat ca Romania se va "manifesta activ in interiorul UE pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, isoric, ii este locul".

Intr-un discurs care a debutat cu precizarea faptului ca astazi se aniverseaza 700 de ani de la urcarea pe tron a domnitorului Basarb I, zis si Intregitorul, Traian Basescu a subliniat ca prima vizita pe care o va efectua in strainatate, in cel de-al doilea mandat al sau, va fi in Republica Moldova, "peste exact o saptamana".

Seful statului a subliniat ca sustinerea Republicii Moldova in procesul de apropiere europeana reprezinta "proiectul de suflet" al Romaniei.

Traian Basescu a precizat insa ca, pentru realizarea acestui deziderat, "trebuie depasit conflictul transnistrean, unde UE trebuie sa aiba o implicare mai sustinuta".

In planul diplomatiei externe, "cuvintele cheie" ale politicii romanesti vor fi dinamism, continuitate, valorificarea oportunitatilor, pragmatism, predictibilitate, respectarea angajamentelor, multilateralismul eficient şi solidaritatea.

"Pilonii care vor susţine această politică sunt participarea energică la proiectul european, o relaţie transatlantică solidă şi o politică de vecinătate activă", a adaugat Traian Băsescu.

Iata mai jos cele mai importante declaratii ale presedintelui Basescu:

Relatia cu SUA

  • Continuitatea este cuvantul care va caracteriza relatia cu SUA
  • Vrem o colaborare stransa cu SUA pentru valorile pe care ea le simbolizeaza
  • O prietenie dainuie atunci cand ambii parteri stiu sa daruiasca, iar noi am dovedit că suntem un partener de nădejde
  • Stim ca ne putem bizui pe cresterea cooperarii economice cu SUA si pe sprijinul Americii in proiecte esentiale precum Nabucco

Uniunea Europeana

  • Romania va contribui la consolidarea profilului UE pe plan extern
  • Principalul instrument de consolidare a rolului UE este avansarea reformei institutionale, prin punerea in practica a Tratatului de la Lisabona
  • Un obiectiv esential este consolidarea pozitiei tarii noastre in interiorul UE, in special prin desavarsirea procesului de integrare
  • Un interes major este intensificarea colaborarii economice si politice cu toate statele membre