Abia a inceput anul 2010 ca social-democratii au redeschis discutiile despre analiza rezultatelor alegerilor si schimbarea sefiei PSD. Dupa ce Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca "PSD a devenit un partid de rangul doi si incapabil sa castige alegerile", Ion Iliescu, Vasile Dancu si Victor Ponta au declarat ca este necesara o analiza la nivelul conducerii. Surse social-democrate au declarat, pentru HotNews.ro, ca la sfarsitul lunii ianuarie, se va convoca Consiliul National al PSD in vederea organizarii unui congres extraordinar.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca este nevoie de o analiza a evolutiei PSD dupa 2005, moment in care Mircea Geoana a preluat sefia partidului.

"E nevoie de o analiza a ceea ce s-a intamplat in PSD din 2005 incoace, din momentul in care a pierdut pozitia de partid de guvernamant si a intrat in opozitie, si apreciate ca atare punctele slabe si erorile savarsite pe parcursul acestei evolutii (...).Eu cred ca e un lucru bun ca au inceput sa apara lansari de teme pentru o dezbatere de fond.

Am vazut postarea pe blogul dlui Nastase, pe blogul meu, numerosi interlocutori abordeaza situatia confuza economica, sociala. Toate aceste chestiuni formeaza obiectul unei discutii necesare si pentru PSD, acesta va fi sensul pregatirii unui viitor congres, pregatire care sa fie facuta cu seriozitate, nu la repezeala, cu superficialitate", a declarat Iliescu, pentru agentia Newsin.

Si vicepresedintele PSD Victor Ponta este de parerea ca discutia despre viitorul PSD este benefica si ca isi doreste ca, pana in martie, partidul sa stie ce conducere are.

"Ma bucur ca dl. Nastase gandeste ca si mine. Si eu am comparat PSD cu echipa de fotbal a Romaniei, care, ori de cate ori pierde calificarea, se gandeste la arbitraj si nu la ce s-a intamplat pe teren si la ce are de facut pentru a castiga urmatorul meci. Eu nu vreau sa ma implic foarte mult in luptele de putere din partid, dar mi-as dori foarte mult ca o decizie sa se ia cat mai repede, in februarie, cel mai tarziu in martie, fie ca este vorba de o reconfirmare a actualei conduceri, a dlui Geoana, fie ca e vorba de alta noua", a declarat Ponta.

Social-democratul Vasile Dancu a declarat ca PSD are nevoie sa fie restructurat, dar ca nu este de acord ca discutia in partid sa se concentreze pe schimbarea sau pastrarea in functie a lui Mircea Geoana.

"Partidul are nevoie de o restructurare. Un partid nu poate functiona si la putere si in opozitie cu aceeasi structura, are nevoie de o imagine mai buna, de figuri credibile, de intelectuali si trebuie pus accentul pe ideologia de stanga, trebuie realizate studii asupra calitatii guvernarii. PSD trebuie sa-si demonstreze din opozitie competenta.(..)

Nu sunt de acord ca trebuie sa-l dam jos pe Geoana, trebuie sa existe cateva proiecte alternative din care oamenii sa aleaga la Congres. Mircea Geoana a facut ce a putut, cat a fost ajutat, a gresit, dar nu i se pot contesta si partile pozitive, a reusit sa creeze o coalitie in jurul sau. Trebuie sa existe mai multe proiecte care sa fie discutate la Congres, daca discutam iar de echipe nu am modificat nimic", a spus Dancu.

Surse social-democrate au declarat, pentru HotNews.ro, ca la sfarsitul lunii ianuarie se va reuni Consiliul National al PSD in vederea organizarii unui congres extraordinar. Conform statutului PSD, Consiliul National este organul care convoaca organizarea unui Congres extraordinar sau ordinar al partidului.

"Pana pe 25 ianuarie nu avem prea multe de facut, probabil la sfarsitul lunii va incepe agitatia atunci cand va avea loc sedinta Consiliului National. Deocamdata, multi dintre colegii de partid sunt plecati fie in tara, fie in strainatate. Asteptam sa se intoarca si Mitrea", au declarat sursele HotNews.ro.