Kelemen Hunor, nominalizat la conducerea Ministerului Culturii si Cultelor, a primit aviz pozitiv dupa audierea in comisia parlamentara de specialitate. Kelemen Hunor a obtinut 24 de voturi pentru si doua abtineri. Kelemen Hunor a enumerat printre prioritatile sale renegocierea contractului cu Casa Regala privind Castelul Peles si protejarea si continuarea cercetarilor la siteurile arheologice de la Rosia Montana

Kelemen Hunor, pretendentul pentru portofoliul Culturii şi Patrimoniului, a declarat in cadrul audierilor la comisiile de specialitate din Parlament, ca prioritatile sale sunt identificarea unei soluţii pentru castelul Peleş, reorganizarea directiilor judetene, conservarea si promovarea patrimoniului national si programul de cercetare arheologica de la Rosia Montana.

"Avem mai multe solutii in ceea ce priveste castelul Peles. Prima posibilitate ar fi cumpararea dar insemana o suma foarte mare care momentan nu exista si probabil nu va exista nici in viitor. De aceea cea mai buna solutie ar fi renegocierea contractului. In primavara anului viitor daca nu reusim sa prelungim contractul trebuie sa retragem colectia care ste una uriasa care are o valoare simbolica si sentimentala.

Daca se ajunge la renegociere pe termen lung cu casa regala ar fi o posibilitate de cumparare in viitor inclusiv prin rate anuale suma negociata".

In ceea ce priveste siteurile arhelogice de la Rosia Montana, Kelemen Hunor a declarat ca sub mandatul sau vor continua cercetarile arhelogice si va proteja si promova patrimoniul din zona.

"Ne dorim sa reorganizăm direcţiile judeţene culturale, pentru ca rolul lor a fost pierdut, si-au uitat rolul in promovarea artei contemporane", a explicat viitorul ministru al Culturii.