Adriean Videanu, propus ca ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare, cu 39 de voturi pentru si 17 impotriva.

In cursul audierilor, organizatiile de mediu au profitat de audierea lui Adriean Videanu in comisiile parlamentare pentru a protesta impotriva punerii in aplicare a proiectului Rosia Montana. Reprezentantii organizatiilor de mediu au venit la audieri cu pancarde pe care scria: "Rosia Montana nu e de Vi(n)deanu". Adriean Videanu nu s-a lasat intimidat de prezenta ONG-urilor si a afirmat ca reevaluarea proiectului este necesara deoarece "reprezinta o oportunitate pentru Romania". Videanu sustine ca vor fi renegociate in favoarea statului roman detinerile in acest proiect.

Adriean Videanu, propus ca ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a fost audiat de Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare, Comisia pentru industrii si servicii (Camera Deputatilor) si Comisia economica, industrii si servicii, Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului (Senat).

Principalele declaratii ale ministrului Adriean Videanu

  • Romania are 18 campuri aurifere care pot sa reprezeinta o mare oportunitate.
  • Reevaluarea proiectului poate sa reprezinte o oportunitate daca tinem cont de exigentele de mediu.
  • A existat si o comisie parlamentara care s-a pronuntat asupra acestui proiect.
  • Vom tine cont de toate sugestiile facute in timpul dezbaterilor publice, inclusiv de toate hotararile de instanta care s-au dat, dar este un potential al resurselor minerale pe care Romania nu-l valorifica.
  • Romania importa de zeci de miliarde ceea ce inseamna resurse minerale. 
  • Proiectul de dezvoltare al acestui zacamant este sub aspectul tehnic. Din momentul obtinerii avizului de mediu, din evaluari, se vor cheltui in medie cam 1 milion de dolari pe zi, bani care vor insemna locuri de munca, in perioada de varf de sarcina vor fi acolo cam 6.000 de angajati. Inseamna taxe si impozite, atat la bugetul local, cat si fata de bugetul de stat.
  • Intentia este de a renegocia detinerile statului roman in acest proiect de indata ce lucrurile avanseaza.
  • Nu o sa pot garanta ca voi obtine un anumit procent la renegociere. Doresc renegocierea in beneficiul statului roman in ideea de a avea si un cuvant de spus in ceea ce inseamna dezvoltarea acestui proiect.
  • Sper ca maine Guvernul obtine votul de investitura, si atunci joi, in prima sedinta de Guvern, sa si aprobam Hotararea de Guvern de infiintare a celor doua companii. Am facut demersurile premergatorare in adunarile generale ale actionarilor, s-a aprobat procesul de infiintare a acestora, astfel incat 2010 sa inceapa sub aspectul integrarii celor doua companii. Procesul final eu cred ca va fi 30 iunie 2010.
  • Sa avem o dezbatere foarte serioasa cu toate partidele, e un proiect important pentru Romania, nu trebuie sa fie apanajul niciunei formatiuni politice.
  • Nu se va inchide nicio mina, ci va fi o evaluare strict economica a fiecarei mine.