Liberalul Radu Store si democrat-liberalul Honorius Prigoana au fost propusi pentru ocuparea postului de deputat devenit vacant dupa plecarea lui Bogdan Olteanu. Potrivit NewsIn, Crin Antonescu a anuntat luni ca Radu Stroe este propunerea PNL pentru a candida pe locul ramas vacant in Colegiul 1, in timp ce vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a admis ca Honorius Prigoana este una din variantele de lucru privind candidatura in sectorul 1.

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni, la finalul sedintei BPC, ca secretarul general al partidului, Radu Stroe, este propunerea organizatiei sector 1 a PNL pentru a candida pe locul ramas vacant in colegiul atribuit in 2008 lui Bogdan Olteanu. "O sa o validam in Biroul Politic Central (candidatura lui Radu Stroe - n.r.), este propunerea Organizatiei sectorului 1 si probabil asta va fi validata si in Birou, n-am validat-o deocamdata", a afirmat Antonescu.

De asemenea, vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur a spus ca fiul deputatului Silviu Prigoana, Honorius, este unul dintre tinerii valorosi din partid ce pot fi promovati, inclusiv printr-o candidatura in colegiul ramas vacant dupa demisia din Parlament a lui Bogdan Olteanu. "Este o propunere a organizatiei de Bucuresti, sigur ca vom mai analiza in continuare (...) Avem foarte multi tineri buni care ar putea fi promovati, unul dintre fiind si domnul Prigoana, dar aici sustinerea politica si votul politic va clarifica lucrurile. Tinem cont si de organizatia de sector si de pozitia partidului la nivel national", a declarat, luni, Gheorghe Flutur.

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a informat recent ca, pentru desfasurarea alegerilor partiale parlamentare din 17 ianuarie 2010, se vor putea depune candidaturi pana cel mai tarziu la data de 28 decembrie si un depozit de cinci salarii brute pe tara.

Potrivit Legii nr. 35/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, la alegerile partiale vor putea participa numai candidati ai partidelor politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale, din 2008, au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala.

Autoritatea Electorala Permanenta anunta ca fiecare candidat trebuie sa depuna in contul AEP 5 salarii brute pe tara. Valoarea salariului minim brut pe tara este cea in vigoare la data de 1 ianuarie a anului 2009.

Campania electorala va incepe in 2 ianuarie si se va incheia in 16 ianuarie, la ora 7:00. Pentru alegerile partiale, campania electorala dureaza 15 zile.

Alegerile anticipate in colegiul uninominal 1 din sectorul I al Capitalei se organizeaza dupa ce liberalul Bogdan Olteanu a demisionat din Parlament, intrucat a fost desemnat membru in CA al BNR. Legea privind Statutul BNR prevede ca membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei nu pot fi deputati ori senatori, membri ai unui partid politic si nu pot face parte din autoritatea judecatoreasca sau din administratia publica.