Liderii PDL si UDMR s-au intalnit, marti, pentru o noua runda de discutii, in urma carora s-a definitivat regulamentul de functionare al viitoarei coalitii de guvernare. Dupa sedinta, atat liderul Uniunii Marko Bela si cel democrat-liberal Emil Boc au spus ca propunerea de premier trebuie sa vina de la PDL, fiind cel mai mare partid din Parlament, si au precizat ca discutiile decisive se vor purta miercuri, cand ii asteapta si pe liberali la negocieri.

Declaratiile lui Emil Boc la finalul discutiilor:

  • Am continuat discutiile pe marginea formarii viitorului guvern. Am avansat cateva din principiile viitorului protocol de colaborare PDL-UDMR, la care este asteptat si PNL.
  • Am discutat cateva din principiile regulamentului de functionare a unei viitoare Coalitii si punctele principale care vizeaza programul de guvernare.
  • Protocolul de colaborare va fi unul scris, asa cum a fost cel cu PSD, si contine principalele obiective ale programului de guvernare, de la componenta economica la componenta politica.
  • Discutiile vor fi continuate si in zilele urmatoare. Alte discutii cu alte formatiuni n-am mai avut astazi.
  • Maine este cea mai importanta zi pentru viitorul guvern, pentru ca are loc validarea presedintelui Traian Basescu pentru un nou mandat si, de asemenea, vor fi si discutiile cu PNL. Dupa care, vom sti exact cum va arata aceasta formula a majoritatii.
  • Partidul a primit mandat din partea conducerii, la Biroul Permanent National, printr-o rezolutie adoptata cu unanimitate de voturi, ca postul de premier sa fie asumat de PDL.
  • In privinta unei majoritati parlamentare, noi ne bazam pe axa PDL-PNL-UDMR-minoritati-independenti.

Declaratiile lui Marko Bela:

  • Am avansat destul de mult in privinta documentelor necesare unei colaborari. Am finalizat regulamentul de functionare a Coalitiei, mai sunt necesare cateva completari.
  • Am discutat principiile unui protocol de colaborare intre cele doua formatiuni si daca mai vin si cei de la PNL, trebuie discutat si cu ei. In continuare afirm ca PNL ar trebui sa vina in Coalitie.
  • Am discutat si despre programul de guvernare, colegii mei lucreaza pe propunerile noastre, care maine vor fi gata. Dupa aceea vom discuta impreuna acest posibil program de guvernare, deci e nevoie de continuarea acestor discutii si maine si poimaine.
  • Anul acesta va trebui sa avem un guvern stabil.
  • N-am discutat, va rog sa ma credeti, despre functii, portofolii, structura guvernamentala. Imi cunosc colegii din partid si stiu care sunt cei capabili sa faca fata unui portofoliu.
  • N-am discutat nici problema premierului, cred ca propunerea trebuie sa vina din partea partidului cel mai mare din coalitie, deci PDL.
  • Nu ca eu nu as concepe un guvern condus de un prim-ministru de la UDMR (n.r. rade). Dar nominalizarea o va face presedintele tarii. 

Este cea de-a patra intalnire intre PDL si UDMR de dupa alegeri, liderii celor doua formatiuni intalnindu-se si saptamana trecuta, in zilele de marti, vineri si duminica, pentru negocieri. Intalnirea de astazi a avut loc la sediul democrat-liberalilor din Aleea Modrogan.

La finalul intrevederii de duminica, presedintii celor doua formatiuni au declarat ca se doreste, de ambele parti, formarea unei "majoritati sanatoase", formata din PDL- PNL-UDMR, impreuna cu grupul minoritatilor si cel al independentilor din Parlament. "Am putea merge si intr-o coalitie mai restransa PDL-UDMR, dar in continuare am dori o coalitie mai larga, cu participarea PNL", a spus atunci liderul Uniunii, Marko Bela.