Directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievci, a declarat intr-un interviu pentru ziarul spaniol Lavanguardia ca are informatii sigure privind "caseta compromitatoare" la adresa lui Mircea Geoana, caseta care i-a fost oferita lui Traian Basescu si pe care acesta a refuzat sa o utilizeze. Purtatorul de cuvant al staff-ului de campanie, Sever Voinescu, neaga ca Traian Basescu ar fi detinut o astfel de caseta. "Nu am avut asa ceva, nu am vazut nimic de genul asta. Este vorba de cu totul altceva in caseta despre care a vorbit Traian Basescu".

UPDATE: Horia Roman Patapievici a revenit cu o precizare: "Nu am spus ca Basescu are caseta cu Geoana, ci ca lui Basescu i s-a oferit si a refuzat-o"

Horia Roman Patapievici declara ca ziaristul spaniol Felix Flores a spus intr-un email ca "Dl. Patapievici n-a mentionat existenta vreunei casete privindu-l pe dl. Geoana: el a spus doar ca d-lui Basescu i s-a oferit o astfel de caseta si a refuzat-o. N-a vorbit despre videocasete – adevarate sau false sau care exista sau nu – ori indreptate impotriva cuiva, ci despre atitudinea morala a d-lui Basescu".

Patapievici spune ca precizarea ziaristului spaniol - autorul interviului din La Vanguardia - a venit in urma unei cereri a biroului de presa al Institutului Cultural Roman.

"Am pomenit de existenta acestei casete, fara alte referiri, pentru a sublinia diferenta dintre atitudinea adversarilor presedintelui Basescu, care s-au pretat la falsificarea unei casete pentru a-l compromite, si atitudinea presedintelui Basescu insusi. In discutia cu jurnalistul spaniol nu am facut nici o referire negativa ori derogatorie la adresa d-lui Geoana, asa ca aprecierea domniei sale cum ca „Patapievici umbla cu porcarii” este gratuita, consecinta regretabila a dezinformarii.

Consider ca orice supra-interpretare, ignorand precizarile facute de insusi jurnalistul spaniol in emailul mentionat, reprezinta o speculatie in afara adevarului", mai declara Horia Roman Patapievici in comunicatul remis redactiei.

Patapievici vorbeste despre oligarhii din Romania

"Avem oligarhi si desfasoara niste actiuni urate. Eu lupt impotriva lor in calitatea mea de intelectual public. De aceea sunt unul dintre intelectualii lui Traian Basescu. Acesti oligarhi insa nu sunt niste gangsteri; se abtin de la comiterea unor crime. In Rusia sau Bulgaria, oligarhii omoara oameni. In Romania, nu. Exista un sentiment de retinere atunci cand vine vorba de acte extreme, care este un avantaj pentru romani ...", a afirmat directorul ICR.

In continuare, Patapievici vorbeste despre filmuletul cu copilul aparut in presa romaneasca si face o paralela cu cazul presedintelui american Bill Clinton - episodul scandalului Monica Lewinsky. Patapievici face o declaratie suprinzatoare, sustinand ca are informatii sigure ca Traian Basescu ar fi primit o caseta cu presedintele PSD, Mircea Geoana, "primind un sex oral", dar pe care a refuzat-o.

"Nu cred ca Basescu a lovit copilul, ci cred ca doar l-a impins. Greseala sa a fost ca nu a negat imediat. A fost un pic ca in cazul lui Bill Clinton, in chestiunea cu sexul oral... Apropo, stiu din surse sigure ca lui Basescu i-a fost oferita o caseta cu Mircea Geoana primind un sex oral si a refuzat sa-l foloseasca impotriva lui. Este un om cinstit, credeti-ma".

PDL neaga ca au avut o astfel de caseta cu Mircea Geoana

Fostul purtatorul de cuvant al candidatului Traian Basescu, deputatul Sever Voinescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca staff-ul de campanie nu a avut nici o clipa o astfel de caseta care sa-l vizeze pe Mircea Geoana.

"Nu am avut o asemenea caseta, nu am vazut niciodata astfel de imagini, repet staff-ul de campanie si Traian Basescu nu au detinut o astfel de caseta. In ceea ce priveste caseta despre care a vorbit domnul presedinte, ea exista si este vorba de cu totul altceva decat ce a declarat domnul Patapievici", a explicat Voinescu.

In campania electorala pentru turul doi, Traian Basescu a declarat in cadrul unei emisiuni televizate ca detine o caseta compromitatoare la adresa contracandidatului sau Mircea Geoana. Basescu a lasat sa se inteleaga ca i-a fost furnizata de catre social-democrati dar a precizat ca nu va folosi inregistrarea pe care o detine si i-o va inmana personal lui Mircea Geoana dupa finalizarea campaniei electorale.

Victor Ponta: Este o mizerie

Fostul purtator de cuvant al candidatului PSD pentru prezidentiale, Victor Ponta, a declarat pentru Hotnews.ro ca afirmatiile lui Patapievici sunt "mizerabile".

"Este o mizerie. Se confirma inca o data ca oamenii de cultura sunt valorosi post mortem. Mai mult nu am ce sa comentez. Este inutil sa mai spun ca nu este adevarat, aceste afirmatii sunt halucinante. Sunt convins ca staff-ul de campanie al lui Traian Basescu nu s-a pretat la astfel de chestii si nu are de-a face cu o astfel de afirmatie".

Traducerea interviului a fost preluata de pe site-ul lilick.

La acest articol sectiunea de comentarii a fost inchisa.