Reprezentantul aliantei PSD-PC din Biroul Electoral pentru strainatate i-a transmis marti o scrisoare deschisa ministrului de Externe Catalin Predoiu in care semnaleaza nereguli privind votul din strainatate, intrebandu-l pe seful interimar al MAE daca poate garanta, intr-adevar, corectitudinea alegerilor.

"Ce fel de alegeri corecte si transparente sunt acelea organizate in sectii de vot in afara misiunilor diplomatice - in holul hotelurilor, sali de cinematograf, sali de sport sau direct la domiciliul activistilor PD-L, in absenta oricarei prezente a fortelor de ordine?", se intreaba Andi Cristea, reprezentantul PSD in Biroul Electoral pentru strainatate, intr-o scrisoare deschisa, citata de Agerpres.

Va redam integral continutul scrisorii deschise:

"Referitor la declaratiile domnului Ministru interimar al Afacerilor Externe, conform carora alegerile organizate in strainatate au fost corecte si transparente, in calitate de reprezentant al Aliantei Politice PSD-PC in Biroul Electoral pentru sectiile de vot din Strainatate, doresc sa ii adresez public domniei sale urmatoarele intrebari:

Ce fel de alegeri corecte si transparente sunt acelea organizate in sectii de vot in afara misiunilor diplomatice - in holul hotelurilor, sali de cinematograf, sali de sport, sau direct la domiciliul activistilor PD-L, in absenta oricarei prezente a fortelor de ordine?

De ce presedintii sectiilor de votare au refuzat sa dea curs cererilor scrise (conform deciziei BEC nr. 49) ale reprezentantilor PSD-PC de a obtine copii ale tabelelor electorale cu CNP-urilor celor care au votat - pentru a fi comparate?

De ce sectiile de vot din strainatate, care au statut de sectii speciale, nu au fost monitorizate video precum sectiile speciale din Romania?

Cum explicati ca din verificarile CNP-urilor cetatenilor care au votat in strainatate incep sa se evidentieze cazuri de vot multiplu?

Cate titluri de calatorie a eliberat MAE in ultimele 30 de zile?

Cand ati declarat ca alegerile au fost corecte si transparente aveati cunostinta ca reprezentantii PSD-PC, PNL, UDMR si PRM, membri ai Biroului Electoral pentru Strainatate au contestat procesul verbal final si nu l-au semnat?

PS. Aveti cunostinta de faptul ca senatorul PD-L Viorel Badea a impartit portocale in sectia de vot din Marcellina? Este o informatie exotica, e de inteles daca ca nu sunteti la curent. Insa, in calitate de Ministru al Afacerilor Externe consider ca ar fi trebuit sa stiti ca Biroul Electoral pentru Strainatate a trimis in data de 7 decembrie 2009 trei sesizari Parchetului. Trei spete. Este vorba de cazul primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca care a condus operatiunea 'Autobuzul' in Republica Moldova si doua cazuri din Italia, semnalate de presedintii sectiilor de vot, unde mai multe persoane s-au prezentat la vot dupa ce votasera deja, la acelasi tur de scrutin, la alta sectie de vot.

Garantati corectitudinea si transparenta alegerilor din strainatate?

8 decembrie 2009

Cu deosebit respect,

Andi Cristea, reprezentant al Aliantei Politice PSD-PC in Biroul Electoral pentru sectiile de vot din Strainatate"