Dincolo de declaratiile oficiale ale liderilor de partide, lupta pentru intrarea la guvernare a inceput. Surse de la varful PNL au declarat pentru HotNews.ro ca liberalii din teritoriu vor cu orice pret la putere iar Antonescu va fi nevoit sa accepte din teama de a nu pierde parlamentari si a fi inlaturat de la presedintia partidului de catre Calin Popescu Tariceanu. La UDMR nu exista nici o lupta interna ci doar negocieri pentru a obtine cat mai multe locuri in viitorul Guvern. De cealalta parte, din pozitia de invingatori, democrat liberalii negociaza in forta si nu cedeaza posturi cheie in noul Executiv care, potrivit surselor HotNews.ro, va fi condus de Liviu Negoita.

In interiorul PNL situatia este extrem de tensionata iar presiunile din partea liberalilor din teritoriu se amplifica. Cu 24 de ore inainte de sedinta Comitetului Executiv, din ce in ce mai multi vicepresedinti liberali declara public ca sunt de acord cu intrarea la guvernare alaturi de PD-L.

Romeo Stavarache : "Conditiile sunt foarte clare: din punctul meu de vedere, conditiile sunt aceleasi pe care PNL le-a avut dintotdeauna. Programul de guvernare trebuie sa fie un program liberal, iar principiile liberale trebuie sa fie respectate. Sunt conditiile pe care noi le-am propus tuturor adversarilor nostri, atat PSD cat si PDL. Daca presedintele Basescu va veni cu o oferta clara, sunt convins ca maine (miercuri, n.r.) poate fi discutata si acceptata, in conditiile in care si Crin Antonescu accepta si - ati vazut ca azi a dat o declaratie foarte clara - ca poate exista solutia unui guvern PNL-PDL"

Teodor Melescanu: "Nu exista conditii in inceperea unui dialog. Dupa parerea mea, a fost o eroare pe care am facut-o dupa alegeri (n.r. alegerile precedente) sa nu discutam serios cu toate fortele politice. Discutam cu toata lumea si luam o decizie in functie de rezultatele acestor discutii".

Dan Radu Rusanu: "Automat, intr-un parteneriat trebuie ca fiecare din parteneri sa aiba o anumita pondere in actul de guvernare. In conditiile in care PDL are Presedintia, cu tot ce inseamna ea, are o majoritate in Parlament cu tot ce inseamna ea, are o majoritate intr-un viitor Guvern si un premier inseamna ca noi facem doar un act de complezenta acolo, fara sa avem practic nicio autoritate in actul de guvernare. De aceea am solicitat postul de premier, pentru a putea crea acest echilibru intre puterile existente in stat".

Relu Fenechiu: "Prima conditie este ca domnul Basescu sa numeasca un premier liberal, astfel avem garantia ca nu ne da afara dupa o luna. Daca domnul Basescu face acest lucru, desi ma indoiesc, ar putea deschide negocierile cu PDL. Exista si alte conditii, dar acestea fac parte din subiectele unei eventuale negocieri. Dorinta tuturor este ca PNL sa intre la guvernare. Important e cum intram" .

Crin Antonescu, prins in corzi

Surse liberale sustin ca presedintele PNL, Crin Antonescu va fi fortat de catre liderii din teritoriu sa accepte inceperea negocierii cu PD-L. Potrivit acelorasi surse, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Radu Stroe stiu ca daca vor continua sa refuze negocierile cu PD-L, vor pierde sustinerea primariilor si presedintilor PNL din tara in favoarea lui Calin Popescu Tariceanu.

De altfel, Crin Antonescu si-a mai indulcit vehementa in ceea ce priveste o eventuala colaborare cu PD-L: "Singura imprejurare, sau formula, in care cu cineva ca Traian Basescu sau ca PDL se poate discuta o guvernare este cea in care partidul detine pozitia de premier, asta ca sa putem discuta. Nu spun neaparat ca este suficient, sigur ca ar insemna si alte discutii. Dupa parerea mea, insa, cu Partidul Democrat, asa cum s-a dovedit si in cazul nostru, si ulterior in cazul PSD, este practic imposibil de guvernat, dar ar fi singurul context in care s-ar putea deschide discutia".

In ceea ce-l priveste pe Dinu Patriciu, acesta a evitat sa-si expuna punctul de vedere in negocierea cu democrat liberalii. "Nu vreau sa fac comentarii politice acum. Nu cred ca este cazul sa ma pronunt asupra acestui amanunt".

UDMR sare in barca Guvernului Negoita

Dupa anuntul facut de Klaus Johannis care s-a retras din proiectul politic "O singura Romanie", liderul UDMR Marko Bela a declarat public ca este deschis unei colaborari cu PD-L. La cateva ore de la declaratie, reprezentantii UDMR s-au intalnit la Guvern cu Emil Boc si cu premierul desemnat Liviu Negoita.

"UDMR va fi deschisa catre orice forma de guvernare care asigura o stabilitate guvernamentala in Romania, care asigura o majoritate parlamentara transparenta privind sustinerea Guvernului respectiv si care asigura un program corespunzator privind combaterea crizei si scoaterea tarii noastre din situatia de criza. Daca se vor indeplini aceste conditii, atunci UDMR va fi deschis catre o astfel de majoritate guvernamentala si catre o astfel de formula de guvernare", a declarat Marko Bela.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca, dincolo de declaratiile oficiale, in spatele usilor inchise, UDMR negociaza fotoliile din Executiv inca de luni cu democrat liberalii.

PD-L negociaza de pe pozitii de forta

Democrat liberalii, din postura de castigatori, nici nu vor sa auda de renuntarea la functia de premier si la posturile cheie din Executiv. Liderii PD-L le-au transmis public liberalilor mesajul sa nu-si faca iluzii ca vor obtine postul de premier.

Emil Boc: "PDL ramane consecvent ideii de a forma un Guvern de dreapta, dar mi se pare un pic delicat sa pui preconditii unor discutii in ideea de a forta mana unor formatiuni politice. PDL ramane deschis total gasirii unor solutii pentru un guvern de dreapta."

Adriean Videanu: "Ceea ce ne dorim este o guvernare de dreapta care a dat rezultate foarte bune in perioada 2005-2006, mai putin bune in momentul in care a aparut compromisul politic cu un program de guvernare de dreapta si o sustinere parlamentara de stanga. De aceea, reinnodarea acelui program de guvernare va fi benefica pentru societatea romaneasca".

Radu Berceanu: "Ar fi fost mai sincer ca liberalii sa spuna ca nu vor sa intre in guvern si nu sa spui ca intram in discutii, ca vrei premier liberal, ministru de Finante liberal, 17-18 ministri liberali...Asa suna Romania bunului simt azi: Cand pierzi ceri mai mult decat ai fi cerut, daca ai fi castigat"

Surse de la varful PD-L sustin ca democrat liberalii vor obtine o majoritate parlamentara si vor face un guvern condus de Liviu Negoita cu sprijinul reprezentantilor UDMR, PNL si cei ai independentilor. Democrat liberalii mizeaza pe faptul ca liberalii vor intra in viitorul Guvern la presiunea filialelor PNL din teritoriu.

"Nici nu avem nevoie de tot PNL-ul ci doar de jumatate din parlamentarii liberali pentru o majoritate in Parlament. Oricum Antonescu stie ca risca sa-si piarda parlamentarii si ca in spatele sau sta Tariceanu, care ii speculeaza slabiciunile. Cu alte cuvinte, dincolo de declaratile oficiale va fi nevoit sa accepte oferta noastra", a declarat un lider PD-L.

In interiorul PD-L se discuta intens doua variante. O prima optiune, in cazul in care PNL nu accepta o colaborare cu PD-L, este cea a unui guvern minoritar cu sprijinul UDMR, al independentilor si al minoritatilor si o parte din parlamentarii PSD si PNL care vor parasi partidele din care fac parte.

Cea de-a doua optiune este guvernul de uniune nationala cu participarea PD-L, UDMR, PNL, independenti si minoritati, PSD fiind exclus din viitorul Executiv.