Delegatia OSCE anunta ca in turul doi al alegerilor prezidentiale "in general s-au respectat angajamentele fata de OSCE si alte standarde internationale pentru alegeri democratice, libertatile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv si administrarea eficienta a alegerilor".

Principalele concuzii ale OSCE:

  • Turul doi al alegerilor prezidentiale din 2009 a confirmat aspectele pozitive notate in primul tur, indeosebi faptul ca in general s-au respectat angajamentele fata de OSCE si alte standarde internationale pentru alegeri democratice, libertatile politice fundamentale, mediul de campanie competitiv si administrarea eficienta a alegerilor.
  • In timp ce autoritatile au luat masuri pentru a remedia unele neajunsuri observate in primul tur al alegerilor si pentru a investiga neregulile suspectate, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda slabiciunile ramase astfel incat sa fie imbunatatit procesul electoral si sa fie intarita increderea publica.
  • In special, informatiile privind presupuse nereguli observate in al doilea tur ar trebui cercetate de urgenta.
  • Campania a avut loc intr-un mediu general calm si pluralist. Daca activitatile de campanie ale candidatilor au fost mai putin intense decat in primul tur, candidatii au folosit metode diverse pentru a-si transmite mesajele catre electorat si au putut face acest lucru in mod liber.
  • Ambele parti si-au intetit campaniile negative, inclusiv sub forma unor materiale electorale care, incalcand legislatia existenta, au fost concepute intr-o asemenea maniera incat sa semene cu materialul real de campanie al candidatului atacat. 
  • Un videoclip aratandu-l pe presedintele in exercitiu lovindu-l, aparent, pe un baiat in timpul campaniei electorale din 2004 a declansat controverse considerabile. Presedintele Traian Basescu a dezmintit ca incidentul a avut loc si a declarat ca inregistrarea a fost modificata. 
  • Administratia electorala a continuat sa lucreze intr-o maniera in general profesionista si s-a supus legislatiei interne. Biroul Electoral Central a luat unele masuri in ce priveste problemele observate in primul tur, cum ar fi lentoarea procesului de votare la sectiile speciale. O evolutie binevenita: BEC a sporit transparenta procesului publicand pe propriul site rezultatele primului tur inregistrate in toate sectiile de votare. 
  • In ansamblu, media a continuat sa acopere in mod variat si amplu alegerile prezidentiale, ceea ce a permis alegatorilor sa opteze in cunostinta de cauza. Candidatii au putut avea acces in media fara restrictii. Televiziunea publica si unele posturi private au acoperit mai putin in emisiunile lor de stiri aceasta campanie decat inainte de primul tur, reflectand astfel, partial, nivelul mai mic al activitatilor de campanie. 
  • In general, felul cum televiziunea publica a acoperit alegerile a fost echilibrat, neutru si corect. In schimb, la unele televiziuni private a lipsit echilibrul si obiectivitatea, iar acestea au abordat o atitudine agresiva impotriva presedintelui in exercitiu. Singura dezbatere dintre candidati, televizata de postul public si de numeroase canale private, a contribuit la sublinierea diferentelor intre politicile celor doi candidati la presedintie.
  • Politia a primit 1.435 de sesizari privind incidente legate de alegeri in ziua primei runde; dupa verificari, politia a confirmat ca 724 dintre aceste incidente au avut loc. Politia a fost informata in legatura cu 159 de cazuri de presupuse infractiuni, inclusiv cazuri de presupus vot multiplu, implicand 312 persoane. Totusi, o investigatie completa asupra cazurilor de acest fel poate incepe numai in momentul in care Autoritatea Electorala Permanenta a primit si procesat copiile listelor de alegatori folosite in ziua alegerilor.
  • Doua contestatii legate de primul tur au fost inaintate la Curtea Constitutionala, care le-a respins drept nefondate.
  • Potrivit datelor preliminare prezentate de BEC, prezenta la vot a fost de 58%. Rezultatele preliminare partiale publicate de BEC sugereaza o cursa foarte stransa intre cei doi candidati. Ca si in primul tur, votul in cadrul marii majoritati a sectiilor de votare vizitate de OSCE s-a desfasurat, in ansamblu, intr-o maniera calma si disciplinata, iar procedurile au fost in general respectate. In sectiile speciale vizitate, procesul de votare a inregistrat mai putine probleme decat in primul tur. Numaratoarea si inregistrarea voturilor pareau, din nou, sa se desfasoare intr-o maniera transparenta si profesionista, cu unele probleme procedurale observate. Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca a primit rapoarte privind 194 posibile infractiuni in ziua alegerilor si ca a inregistrat 269 incalcari minore ale legii.