O serie de institutii mass-media au facut abuz de lipsa de prevederi clare ale legislatiei electorale si au publicat rezultate intermediare ale exit-poll-urilor, afirma Asociatia Pro Democratia, care, alaturi de Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Transparency International – Romania, a reclamat la Biroul Electoral central site-urile www.antena3.ro, www.evz.ro, www.gandul.info, www.mediafax.ro, www.realitatea.net, www.ziare.com.

De asemenea, Asociatia Pro Democratia acuza, intr-un comunicat de presa, neregulile, amenintarile si turismul electoral din comuna Stefanesti de Jos, in judetul Ilfov, similare celor din urma cu un an si jumatate.

Neregulile semnalate de Pro Democratia in comuna Stefanesti de Jos:

  • la sectia de votare 231, sapte observatori ai Fundatiei Milennium for Human Rights au influentat votul alegatorilor. In ciuda faptului ca presedintele biroului electoral al sectiei de votare (BESV) a luat masurile necesare evacuarii lor din sala, acestia au revenit amenintand membrii BESV.
  • la sectia speciala nr. 233, la ora 12:00 au fost epuizate cele 600 de buletine de vot, o consecinta directa a transportului organizat de alegatori, directionat catre aceasta zona. Observatorii Asociatiei Pro Democratia (APD) au sesizat faptul ca grupuri de 5-10 persoane intrau organizat la vot, pretextand ca lucreaza la complexul rezidential din zona.

La aceasta ora, si cele 100 de buletine suplimentare au fost epuizate, iar presedintele BESV refuza sa ceara noi buletine.

"Surprinzator, multi dintre ei au domiciliul in municipiul Bucuresti, sectorul 5", noteaza Pro Democratia.

Si in satul Gagu, comuna Dascalu, judetul Ilfov, cele 300 de buletine de vot ale sectiei speciale nr. 156 au fost epuizate la ora 13:40, nici pana in acest moment situatia nefiind rezolvata.

Sectiile speciale ridica suspiciuni si in zona campusului studentesc Regie, unde desi exista sapte astfel de sectii in aceeasi cladire, alegatorii prefera, in mod ciudat, sa stea la coada doar la doua dintre ele.

Transportul organizat a fost semnalat de observatorii APD si in comuna Soimari, judetul Prahova, unde chiar primarul este cel care duce cetatenii la vot.

In acelasi judet, comuna Floresti, prefectul atentioneaza presedintii BESV ca vor fi „monitorizati” de catre observatori din partea Serviciului Roman de Informatii, desi potrivit legii acest lucru este imposibil.