Acum vreo citeva zile, ma suna taica-meu. Sa ma intrebe de una-alta, ce mai facem, cum o mai ducem, daca sintem sau nu intregi. Pe la un mijloc de conversatie, ma intreaba cu cine votez. Ca el, la 71 de ani, se gindeste sa voteze cu Geoana. Ca prea s-a saturat de Basescu si, imi zice, uite ce zic astia la teve despre el! E scandalagiu, a pus-o pe Udrea ministru, flota… Incerc sa-i explic: scandalagiu ca s-a luat de Tariceni si de Nastasi? Flota pe care-a vindut-o Vacaroiu? Bre, ma lesi? El nu si nu, ca uite ce zice la teve, scrie Subiectiv.

Taica-meu se numara printre cei care l-au votat pe Vadim in 2000, in primul tur. E un om suficient de rational incit, in turul al doilea, l-a dat naibii pe Vadim si a votat pentru Iliescu. E nationalist in termeni medii si, functie de ce ziare mai citeste, uneori e usor extremist. Dar, inainte de a pune stampila, isi pune intotdeauna problema cine merita sau care e raul cel mai mic. Si totusi… excesul de Antena 3, de la o virsta in colo, se vede. “Basescu e scandalagiu…“.

‘Geaba am incercat sa-i explic: bre, Portile de Fier!, Dracula Park!, Sidex!, fabrica aia de era in primele trei in Europa, din oras de la tine, unde au dat spagi uriase la sindicalisti ca sa taca!, mai tii minte? N-ai cu cine. El nu si nu, ca Basescu a tinut-o langa in scandaluri, ca “tiganca imputita”, ca Nastase inca nu e in puscarie. “Pai, Nastase tocmai ce si-a aminat procesul, ca spera sa iasa Geoana si sa-i inchida dosarul!“, ii zic, “Si s-au marit lefurile din invatamint, nu mai e ca atunci cind erai tu la catedra, s-au marit pensiile“. Da, dar Basescu…

La un final de conversatie, m-a intrebat un singur lucru: “Pe tine cine te-ar ajuta mai mult sa iasa? Basescu sau Geoana?“. Ii zic “Normal, Basescu. Sint cu actele de firma depuse. Ce-ai vazut tu, de dupa Revolutie incoace, c-au facut pesedistii? Eu n-am vazut decit impozite peste impozite si taxe peste taxe. Vreau sa traiesc, nu vreau sa platesc la nesfirsit. De unde crezi ca fac astia rost de bani? Sau te astepti sa mai traga vreo citeva tunuri cu inca vreo patru-cinci mega-privatizari? Ca nu mai au ce sa vinda, le-a mai ramas doar centrala nucleara de la Cernavoda“.

Nu stiu cu cine o sa voteze taica-meu. Sper sa voteze pentru mine. Sper sa nu ajungem in situatia in care ies la vot doar pensionarii a caror singura distractie, dupa virsta de 65 de ani, a ramas circul de la Antena 3. Sper sa nu iasa doar pensionarii care inca mai cred in linistea lui Iliescu si inca mai spera sa se intoarca comunismul, “care dadea locuri de munca si case la toata lumea“, din belsug, chiar daca romanii mincau salam de soia si nu puneau dintii pe-o felie de portocala cu anii.

Si pentru voi o sa voteze tot parintii si bunicii? Ei sint cei care vor vota trecutul lor pentru viitorul vostru? Asta apropo de leapsa primita de la Tiberiu Lovin. Sint curios ce-o zice Patrick despre asta.