Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanța in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarșirea de catre primarul Radu Mazere a infractiunii de conflict de interese, prevazuta si pedepsita de art. 2531 din Codul Penal. Agentia a precizat ca s-a sesizat din oficiu in urma publicarii unor articole pe site-ul HotNews.ro si in ziarul "Curentul".

Agentia a precizat intr-un comunicat ca s-a autosesizat "in conformitate cu dispozitiile art. 4, alin. (2) din Legea 144/2007, republicata, in urma publicarii pe site-ul `www.hotnews.ro` din data de 30.07.2009, respectiv 13.08.2009, precum și in ziarul “CURENTUL” din data de 24.08.2009, a articolelor “Cum a platit Radu Mazare 800 de mii de Euro bani publici catre televiziunea partenerilor de afaceri ca sa cumpere știri și imagine pozitiva”, “Cinci contracte de publicitate acordate de Primaria Constanta unor parteneri de afaceri ai lui Radu Mazare. Stiri live si emisiuni pozitive de 1.8 milioane de Euro“, “Primarul Radu Mazare cercetat de ANI pentru ca a dat bani omului de afaceri Radu Mazare”.

ANI sustine ca Radu Mazere, in calitate de Primar al Municipiului Constanța, ar fi incalcat dispozitiile legale referitoare la conflictul de interese. Mazare a fost instiintat "despre declansarea procedurii de verificare a respectarii dispozitiilor legale privind completarea si depunerea declaratiilor de avere si de interese, precum si cu privire la drepturile sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare".

ANI precizeaza ca, la 12 noiembrie, Radu Mazare, inostit de avocatul sau, s-a prezentat la sediul Agentiei unde "a pus la dispoziția inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media.

"Contractele au fost incheiate de catre Municipiul Constanța, in calitate de „Achizitor”, prin reprezentantul legal MAZARE RADU STEFAN, și S.C. Telegraf Advertising S.R.L. Constanța, in calitate de „Prestator”, reprezentata de catre domnul STRUTINSKY SORIN, doua avand ca obiect executarea de servicii de „publicitate prin radio” pe o perioada de cate un 1 an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisa, pe o perioada de 4 ani, valoarea totala a acestor contracte fiind in cuantum de 4.065.367,60 lei", precizeaza Agentia.

In urma verificarilor, ANI sustine ca, in exercitarea atribuțiilor de serviciu, Mazare "a efectuat fapte de comerț, in sensul codului comercial, cu aceiași parteneri de afaceri, foști sau actuali asociați. Pe cale de consecința, intre asociați s-a realizat o legatura comerciala prin efectuarea de acte de comert, contractul de societate fiind prin el insusi manifestarea de vointa prin care asociatii constituie prin aporturi individuale un fond comun destinat unor activitati lucrative, desfasurate impreuna, prin indeplinirea de acte de comert, in scopul de a imparti foloasele realizate.

Aspectele enumerate mai sus constituie indicii temeinice privind savarșirea de catre domnul MAZARE RADU ȘTEFAN a infracțiunii de conflict de interese, prevazuta și pedepsita de art. 2531, Cod Penal", precizeaza Agentia Nationala de Integritate.

Mazare: HotNews.ro, agentia de securisti ai lui Basescu

Dupa publicarea dezvaluirilor, Radu Mazare a facut declaratii injurioase la adresa site-ului HotNews.ro. Intr-o declaratie facuta la Realitatea TV, Mazare a spus ca HotNews.ro este "agentia de securisti a lui Basescu". "Mie imi place ca agentia asta de securisti a lui Basescu, Hotnews, da pe presa ziaristii sub acoperire... Asta e tactica: sint alegeri peste trei luni, improscam acum cu noroi", a spus Radu Mazare. Cu doar cateva zile inainte, intrebat intr-o conferinta de presa despre dezvaluirile facute de HotNews.ro pe marginea contractelor de 800.000 de euro de la Primarie pentru achizitia de stiri pozitive, primarul municipiului Constanta a declarat: “I-am spus ca o sa ma pupe in fund si pe mine”

De asemenea, in ziua cand s-a prezentat la sediul ANI, Radu Mazare a afirmat ca angajatii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) sunt "slugoi imputiti de-ai lui Basescu si ca vor plati pe lumea asta lucrurile rele pe care le fac".