In putine tari foste comuniste din centrul si sud-estul Europei, elita din perioada fostei dictaturi a supravietuit atat de bine ca in Romania. Cel mai bun exemplu: cei doi candidati care se vor confrunta pe 6 decembrie, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ambii fiind banuiti de colaborare cu Securitatea, inainte de 1989, scrie Deutsche Welle. Jurnalistii germani mai spun ca acesta nu ar fi un exemplu singular. Ei afirma ca, in Romania, fostii ofiteri ai Securitatii nu se limiteaza la a lucra, in zilele noastre, pentru serviciile secrete, ci ii gasesti peste tot: in politica, economie si in presa, in timp ce dezbaterile pe aceasta tema sunt putine si prea timide.

Actualul presedinte roman, Traian Basescu, a condus înainte de 1989 reprezentanţa companiei navale de stat la Anvers, post comparabil cu cel al unui ambasador important. Adversarul sau in turul al doilea, Mircea Geoana, este fiul unuia dintre generalii de rang inalt ai fostului dictator Nicolae Ceausescu - Ioan Geoana a condus Inaltul Comandament al Apararii Civile. Atat Traian Basescu, cat si Mircea Geoana sunt banuiti de colaborare cu Securitatea inainte de 1989, cel mai de temut aparat represiv al lui Nicolae Ceausescu, scrie Deutsche Welle.

Jurnalistii germani subliniaza insa ca aceste exemple reprezinta numai varful aisbergului, atragand atentia ca, in Romania, multi fost ofiteri de Securitate s-au integrat perfect in sistemul post-comunist: ei sunt astazi in functii politice importante, au devenit afaceristi bogati sau pur si simplu pensionari instariti.

  • Fost ofiter de Securitate: Fostii mei colegi sunt in Guvern sau conduc companii importante

Jurnalistii de la Deutsche Welle au stat de vorba si cu Dumitru Burlan, acum in varsta de 70 de ani, fost ofiter de Securitate, timp de 3 decenii. Inainte de 1989, el a a avut rolul de a-i supraveghea atent pe membrii de rang inalt ai partidului comunist in legatura cu care Nicolae Ceausescu avea suspiciuni, iar ulterior, a devenit seful garzilor de corp ale dictatorului. Astazi, el beneficiaza de o pensie generoasa si spune despre fostii sai colegi: "Da, in Romania sunt companii importante conduse de fosti securisti. Dar ei sunt si in Guvern. Daca nu este ofiterul personal, atunci este macar fiul sau", spune razand Dumitru Burlan.

Un alt exemplu oferit de Deutsche Welle este Ilie Merce, acum in varsta de 70 de ani, fost ofiter de Securitate care, in anii '80, conducea operatiunile de urmarire si opresiune impotriva intelectualilor si artistilor. Dupa 1989, el a devenit membru al Partidului Romania Mare si parlamentar, pana in 2008. "Cu siguranta, i-am urmarit pe intelectuali. Dar nu am facut-o pentru a lua masuri represive impotriva lor, ci pentru a-i proteja", spune astazi Ilie Merce.

Pe undeva diferita, dar la fel de uimitoare, este cariera lui Gheorghe Ratiu, actualmente colonel in rezerva. Intre 1985 si 1989, el a condus Directia I a temutei Securitati - departamentul care se ocupa cu represiunea opozantilor. Dupa Revolutie, Gheorghe Ratiu a devenit consultant de afaceri. "Cine a fost stupid, a iesit la pensie. Cine a fost inteligent, a facut afaceri si traieste bine", e explicatia lui Gheorghe Ratiu.