Membrii Biroului Politic Central al PNL au decis, marti, in unanimitate, sustinerea lui Mircea Geoana in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, a anuntat Crin Antonescu. "PNL, constatand criza economica, politica si morala adusa de Traian Basescu si Guvernul sau, a hotarat crearea unei majoritati pentru sustinerea lui Klaus Johannis ca premier", a declarat Crin Antonescu.

Liderul liberal a mai anuntat ca acordul politic cu PSD va fi semnat zilele urmatoare, iar Ludovic Orban, prim-vicepresedinte PNL, si Relu Fenechiu, vicepresedinte al partidului, vor face parte din echipa de negociatori.

La randul sau, UDMR a semnat, marti, un acord de colaborare politica cu PNL."In acest moment, se contureaza o colaborare mai stransa cu PNL, iar pentru noi este foarte importanta propunerea lui Klaus Johannis pentru functia de premier", a declarat Marko Bela.

<

Liderul PNL, Crin Antonescu, anuntase, inca de luni, inaintea intalnirii cu membrii conducerii partidului, ca exclude orice colaborare cu Traian Basescu, atata timp cat el este presedintele liberalilor. Si fostul lider liberal, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni, ca o colaborare intre PNL si PDL este putin probabila, din cauza experientei "proaste" din trecut.

Crin Antonescu a explicat, luni, ca un eventual sprijin al liberalilor pentru Mircea Geoana nu se va negocia in baza impartirii unor posturi, ci a punerii la punct a detaliilor, in masura in care este posibil, a unui "proiect Johannis". El a adaugat ca nu isi va "pune obrazul" decat pentru o varianta care sa ii reprezinte electoratul, subliniind ca singura sa miza, in acest moment, este sa gaseasca o solutie de guvernare pe placul celor care au iesit la urne.

La randul sau, Mircea Geoana i-a raspuns ca social-democratii ar fi de acord sa il sustina pe Klaus Johannis, aducand in discutie chiar propunerea catre Crin Antonescu si PNL de incheiere a unui acord politic pentru constituirea unei majoritati parlamentare dupa 6 decembrie, care sa instaleze un Guvern condus de primarul Sibiului.

In interiorul PNL insa, decizia privind acordarea sprijinului parea, luni, sa trezeasca unele nemultumiri, potrivit NewsIn. Seful de campanie al PNL Iasi, Valerian Salavastru, un apropiat al vicepresedintelui liberal Relu Fenechiu, a propus, intr-o scrisoare deschisa adresata liberalilor din tara, un parteneriat cu Traian Basescu, subliniind ca actualul presedinte al Romaniei trebuie sa numeasca un premier liberal.

In plus, vicepresedintele PNL Romeo Stavarache a declarat, luni seara, la Realitatea Tv, ca nu s-a luat inca o decizie in partid ca PNL sa nu ii dea voturile lui Traian Basescu. El a interpretat declaratia liderului PNL Crin Antonescu ca pe un "anunt personal".