Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca votul romanilor din strainatate pentru alegerea Presedintelui Romaniei si la referendumul national s-a terminat luni, ora 7.00 (ora Romaniei), in sectiile de pe Coasta de Vest a SUA. Ultimele sectii (dintre cele 28 de sectii din SUA) care s-au inchis au fost: sectia nr. 207 din Los Angeles, sectia nr. 208 din Seattle, sectia nr. 210 din San Francisco, sectia nr. 213 din Las Vegas, sectia nr. 211 din Sacramento, sectia nr. 121 Orange County si sectia nr. 209 din Portland.

Ministerul precizeaza ca votul a decurs in conditii normale, fara incidente deosebite.

Pe baza diferentelor de fus orar, ultimul cetatean roman care a votat pentru scrutinul de la 22 noiembrie 2009 a fost Andrei Slivinschi, care a votat la ora locala 20.50, la sectia de vot nr. 210 din San Francisco, SUA. Slivinschi are 29 ani, traieste de 10 ani in SUA si este prima data cand a votat la alegerile prezidentiale.

Pe baza informatiilor primite de la presedintii sectiilor de votare din strainatate, pana la ora 07.00 – ora Romaniei, la sectiile de vot din strainatate au votat peste 94.000 de cetateni romani. Cifrele oficiale privind prezenta finala la vot vor fi aduse la cunostinta public de catre Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate, dupa primirea tuturor proceselor verbale (in cursul zilei de luni).

HotNews.ro a relatat, in ziua alegerilor, ca autoritatile romane care au organizat votarea la sectiile din strainatate au starnit manie si dezaprobare, fiind surprinse de numarul mare de votanti dar si depasite de propria incapacitate. In Viena, Paris, Londra, Bruxelles, Torino sau in alte orase s-au format cozi interminabile pe motivul ca "s-au distribuit prea putine stampile sau buletine de vot". Dupa ce au stat in frig sau in ploaie ore intregi, oamenii s-au trezit ca sectia se inchide si ei nu mai pot vota. Huiduieli, injurii si geamuri sparte, cam asa s-a incheiat ziua de votare in multe din sectiile de peste hotare.

Citeste aici despre votul in strainatate, articol realizat pe baza materialelor trimise de corespondentii si cititorii HotNews.ro.