Miza electoratului liberal a devenit evidenta dupa anuntarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor. Cei doi finalisti, Traian Basescu si Mircea Geoana, au facut imediat apel la alegatorii PNL, mai direct sau mai voalat, in discursurile prin care au comentat rezultatul alegerilor.

Traian Basescu a subliniat ca rezultatul alegerilor consfinteste victoria dreptei in Romania, in conditiile in care peste jumatate dintre alegatori au votat cu el sau cu Crin Antonescu.

El nu s-a ferit sa afirme ca alcatuirea viitorului Guvern trebuie sa tina cont de preferinta romanilor pentru partidele de dreapta.

"Daca privim cu atentie, constatam ca votul electoratului romanesc a fost unul profound de dreapta. Candidatul sustinut de PDL, PNTCD si alte formatiuni a obtinut impreuna cu candidatul PNL peste 50%, fata de aproape 34%, cat am obtinut impreuna in 2004. Este, in opinia mea, un motiv extrem de serios, ca oamenii politici sa tina cont in alcatuirea viitorului Guvern de optiunea electoratului romanesc".

Aceeasi idee a fost sugerata de unul dintre strategii PDL, Valeriu Stoica: "Daca se va face alianta PDL-PNL si UDMR i se va alatura, va fi o majoritate clara. Mai e nevoie ca si liderii dreptei sa inteleaga mesajul electoratului".

Geoana le-a multumit direct alegatorilor lui Crin Antonescu si nu s-a sfiit sa-l laude pe candidatul liberal: "Le multumesc celor care au votat cu ceilalti candidati, si cu Basescu, dar mai ales celor care au votat cu Crin Antonescu, care a avut o campanie frumoasa si care va avea consecinte bune".

Geoana a facut, de altfel, un apel direct la electoratul liberal: "Chem partidele ai caror candidati au luat voturile exprimate impotriva actualului presedinte, social-democrati, liberali, sa dam o noua sansa cu sange proaspat".

Si Ion Iliescu se bazeaza pe fidelii lui Crin Antonescu: "Sper ca ceilalti candidati isi vor mentine optiunea anti-Basescu".