Votul electoratului la primul tur al alegerilor prezidentiale a fost unul profund de dreapta, in conditiile in care preferintele alegatorilor pentru candidatii PDL si PNL au depasit 50% din voturi, a declarat duminica presedintele Traian Basescu, dupa anuntarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor.

"Acum, am obtinut, impreuna cu candidatul PNL, peste 50% din voturi, fata de aproape 34% cat am obtinut impreuna in 2004", a subliniat Traian Basescu.

"Astazi am obtinut si o victorie de etapa in cursa prezidentiala. Inregistram in primul tur un scor foarte apropiat cu cel din 2004, cand am candidat intr-o alianta, ceea ce arata un extraordinar progres fata de electoratul nostru, fata de solidaritatea electoratului cu solutiile noastre", a spus el.

Seful statului a precizat insa ca cea mai mare bucurie o reprezinta validarea referendumului pentru parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari: "Dincolo de rezultatele prezentate de televiziuni ca fiind rezultate estimative, cred ca avem cel mai mare motiv de bucurie, de satisfactie, din faptul ca referendumul a fost validat".

El a afirmat ca peste 50% din electorat s-a prezentat la votul pentru referendum "si probabil ca 80% au votat pentru".

"Este un motiv extrem de serios ca oamenii politici sa tina cont de optiunea electoratului in alcatuirea viitorului guvern. Oamenii politici nu mai au dreptul sa nesocoteasca vointa poporului atunci cand stiu care le este vointa", a subliniat presedintele.

Basescu a notat ca Referendumul putea fi evitat daca majoritatea din Parlament raspundea solicitarilor repetate privind revizuirea Constitutiei.

"Astazi, romanii au spus 'Domnilor politicieni, trebuie sa faceti parlament unicameral si trebuie sa reduceti numarul de parlamentari'! Cer Parlamentului, dupa validarea referendumului, sa convoace de indata comisia pentru revizuirea Constitutiei", a subliniat seful statului.

Iata cele mai importante declaratii facute de Traian Basescu:

  • Rezultatul alegerilor prezidentiale este in acord cu estimarile pe care le aveam
  • Cred ca finalizarea numaratorii va mai aduce modificari de unu-doua procente, cum aveam noi in estimarile de dinainte de vot
  • Extraordinar este rezultatul de la referendumul pentru Parlament
  • Este clar ca suntem in fata unei decizii a poporului suveran pe care oamenii politici nu o mai pot ignora
  • Pana acum era o chestiune de negocierie intre mine si majoritatea parlamentara
  • Azi, romanii le-au spus 'Dragi parlamentari, presedintele are dreptate. Faceti asa pentru ca asa vrem noi, iar presedintele nu v-a spus decat ce vrem noi'. Nu este nimic de comentat aici
  • Este pentru prima oara cand romanii le spun politicienilor 'Baieti, uite cum vrem noi sa fim organizati'.
  • Sa-i fereasca Dumnezeu sa faca surprize poporului roman, nu le-as dori sa faca exercitiul acesta, a decis poporul, eu nu mai comentez
  • Cel mai important lucru care s-a intamplat azi este ce n-au vrut politicienii sa faca timp de 5 ani a venit poporul si le-a spus 'Baieti asa trebuie sa faceti' si parlamentarii cu manuta lor trebuie sa-si anuleze privilegile. Daca n-au facut-o cand trebuia sa o faca azi le-a spus poprul ca trebuiau sa o faca
  • Trebuie sa se revina imediat la vointa poporului, pentru ca de-asta ne-au trimis in Parlament
  • Dupa noaptea cand Romania a intrat in UE, am a doua noapte cea mai fericita din viata mea