Dragii mei,

Imi placea sa cred ca votul meu nu conteaza, dar acum am doi copii si sper ca si cei fara copii sa iasa in strada [a se citi la urne]. De acum, eu unul trebuie sa votez.

Tu de ce ai face-o? Pentru ca ai marele privilegiu de a avea o adresa de email.

Statistic, vei aparea ca ai votat, chiar daca e in alb – tanar, profesionist, cu interesele tale. Partidele, oricare ar fi ele, vor tine cont de tine pe viitor – legi, etc. Existi. Statistic.

De obicei, voteaza indivizi care au interese. Daca, spre exemplu, sunt 1000 de voturi in Voluntari impartite pe diferite partide si voteaza 2000 de oameni, indiferent cine iese, partidele vor fi atente la cele 1000 de voturi neprevazute. Vor cadea capete pentru faptul ca cei 1000 care nu adera la un partid sau/si voteaza chiar cu ei si, pe viitor, vor incerca sa ajunga si sa atraga voturile ‘in plus’. In genere, voteaza membrii de partid.

Sper ca ajuta si sper ca o sa iesi la vot, tinere votant. Uite mai jos cine voteaza pentru tine. Sa nu te mai oripilezi daca vezi indivizi ciudati la conducerea tarii. E vina ta.

[...]

Pentru mai multe argumente, poti deschide documentul atasat.

Multumesc si scuze ca am deranjat,

Flavian Pandele

Nota red: Mai jos, textul Vote Statement, documentul atasat la care se facea referire in email.

Esti in 1937. Sunt alegeri. Ai vota?

(Precizare: urmatoarele alegeri libere vor fi dupa 53 de ani)

Contrar unei impresii deja impamantenite, necesitatea votulului intr-o democratie nu se justifica printr-un exercitiu de idealism (sau naivitate), ci printr-un calcul rational perfect coerent si rece.

Am citit undeva ca la alegerile Europarlamentare de anul asta, profilul statistic dominant al alegatorului roman a fost urmatorul: barbat, peste 50 de ani, 10 clase.

Daca acestia formeaza grosul alegatorilor din Romania, atunci fata actuala a politicii romanesti este perfect explicabila ca raspuns la ceea ce (poate justificat, poate nu) este inteles ca fiind numitorul lor comun: resentiment, sensibiliate la populism ieftin si la pomeni. Daca din asa ceva este astazi facuta politica romaneasca, asta este pentru ca politicienii se adreseaza prin tot ceea ce fac si spun, dar in mod rational si previzibil, celor care voteaza si nu celor care stau acasa.

Or, daca nu te regasesti in profilul alegatorului descris mai sus, nu ai cum sa te regasesti nici in gesturile politicienilor. Daca discursul candidatilor ti se pare grotesc, gregar si simplist, aminteste-ti ca e facut sa influenteze un om fara scoala, cu viata risipita intre comunism si tranzitie, dependent de pomeni de la stat si de minima satisfactie a razbunarii prin ricoseu.

Sa ne lamurim: gresesti daca te duci la vot asteptand ca lista sa fie impanata cu Obami si JFKei, pe care sa ii poti vota lacrimand de fericire pentru sansa data. Si nu, nimeni nu iti garanteaza ca alegerea ta va fi cea castigatoare. De altfel, justificarea rationala a votului nu tine de sansele de castig, asa ca te invitam sa dai un vot alb, sau ca, in loc de stampila, sa desenezi o floricica in coltul buletinului.

Important este ca in statistica oficiala de la finalul votului, tu, tanar profesionist, educat, muncitor, care contribui 80% la veniturile acestei tari, sa te regasesti ca descriere in profilul alegatorului roman.

Recunosc ca tot ce-mi doresc pare putin: ca politicienii sa ma minta frumos, dar macar sa mi se adreseze. Nu mai vreau hahaieli, nu mai vreau discutii despre cine, ce si cat mai are dreptul sa suga din buget. Imi doresc o discutie serioasa pe masurile anticriza, astept incurajarea initiativei private, vreau sa vad macar o promisiune ca birocratia romaneasca nu va mai actiona mafiot, nu va mai lua bani cu japca, nu va mai pune bete in roate pentru a colecta taxe de protectie.

De ce vreau atat de putin? Foarte simplu: pentru ca nu cred ca Statul este solutia totala la toate problemele lumii. Sunt constient ca politica nu aduce mantuire, nu ma face imediat mai bogat sau mai destept, nu ne transforma in elvetieni cand eu dau spaga de trei ori pe zi, nu curata strada daca eu arunc gunoaie, nu rezolva traficul daca eu conduc ca un bezmetic si nu-mi face afacerea prospera daca eu nu stiu sa o gestionez.

Sunt constient deci ca multe, poate cele mai multe din lucrurile care imi pot face viata mai buna depind de mine. Ce depinde de politicieni este un minim de consideratie pentru interesele mele.

Nu vreau ca politicienii sa ma iubeasca sincer. Vreau sa nu aiba incotro: sa fie in interesul lor sa aiba in vedere si interesele mele.

Am auzit legiuni de argumente impotriva votului. Pe mine nu ma convinge niciunul. Sa luam cateva.

„Un vot intre milioane nu face diferenta”

Perfect de acord, un vot, singur, intre milioane, are sansa sa fie votul castigator exact in aceasta proportie: 1/milioane. Dar ce propunem aici sunt argumente in favoarea votului, si nu retete de castigat alegeri.

Pentru politicieni prezenta la vot este importanta pentru ca ei sunt in permanenta campanie electorala (pentru urmatoarele alegeri). Daca eu, ca politician sau consilier, stiu ca exista 8% care cred in economia de piata si intr-o societate deschisa, si care voteaza¸ nu-mi permit sa ii ignor, pentru ca 8% conteaza pentru orice politician si face adesea diferenta intre turul unu si turul doi.

Cu alte cuvinte: nu ai nevoie sa castige canditatul tau alegerile pentru a fi luat in seama, ci ai nevoie sa reiasa din statistici ca votezi, pentru ca ai sanse ca politicienii sa iti protejeze interesele nu pentru ca i-ai votat, ci in speranta ca-i vei vota.

„Sunt prea destept ca sa votez”

E un trist loc comun ca romanii se considera in general „mult prea destepti” ca sa „puna botul” la ... ma rog, la orice. Eu unul declar fara jena ca nu, nu sunt prea destept ca sa votez. Nu-mi e rusine sa spun ca daca au murit mii de oameni pentru libertatea mea, daca milioane s-au chinuit o jumatate de secol in mizeria dictaturii, daca vreau si sper sa-mi cresc copiii intr-o societate decenta si nu una atroce, daca vreau sa nu-mi fie rusine cu propria generatie, trebuie sa fac ceva, orice, oricat de nesemnificativ.

Vreau sa pot spune: eu am avut libertatea sa aleg si nu mi-am batut joc de ea.

„Mai bine ma duc la un film”

Petrec mii de ore in fata televizorului in fiecare ciclu electoral. Un vot dureaza cam treizeci de minute cu tot cu drum. Treizeci de minute la cativa ani. Ce crezi ca iti afecteaza viata mai mult? Daca exista si unu la un milion sansa sa schimb ceva, orice, in lumea in care traiesc, eu zic ca merita o plimbare de jumate de ora la cativa ani.

„Eu protestez, nu votez”

Sa ne lamurim, sa nu votezi nu este o forma de protest. Ca protest, absenteismul este, cu tot respectul, o prostie fara margini. Nu deranjeaza pe nimeni ca stai dumneata acasa, pentru ca prezenta la vot nu face nici cvorum si nici nu ai veto pe alegerea Presedintelui.

Daca vrei sa protestezi, voteaza! Voteaza cu cine vrei dumneata (sau voteaza pe toata lumea, ca nu scrie nicaieri ca votul tau si nu al altuia a fost anulat), dar voteaza pentru ca votul este un joc cu suma nula: adica daca un candidat obtine un vot, celalalt il pierde. Iar daca nu votezi, tot ce faci este sa intaresti statistic majoritatea care voteaza.

Daca nu votezi, nu protestezi, ci incetezi sa existi. Esti pe acelasi nivel cu stocul de bovine din Calarasi, bun la kilogram, dar in nici un caz o prezenta care necesita atentie.

Last but not least: „Eu nu votez, pentru ca n-am cu cine”

In primul rand, asa cum spuneam, important e sa votezi, nu sa obtii victoria unui candidat. Lasa buletinul de vot alb daca chiar crezi ca n-ai pe cine vota pentru ca toti sunt in mod riguros la fel de rai.

Dar eu sustin totusi ca, intre doisprezece oameni propusi pentru un post public, nu pot fi toti la fel de rai. Pot, sigur, sa fie rai dupa diverse criterii. Unul poate fi bun de gura si rau de minte, altul urat dar ferm, etc. Dar daca iti faci o minima ordine in criterii, sigur unul e mai putin rau decat altul!

Pentru cei care cred ca „refuza sa aleaga raul mai putin rau”, am o veste destul de proasta, oricum o sa fie ales unul, cu sau fara votul tau, deci nu e deloc trist sa alegi candidatul mai putin rau. Este chiar esential, pentru ca daca e trist sa ajungi sa alegi raul mai mic, trebuie ca e si e de-a dreptul tragic sa fie ales raul mai mare de catre o majoritate care nu te reprezinta.

Foloseste-ti mintea, voteaza!

Hai sa le facem o surpriza celor care au mizat ca nu ne vom arata la urne.

------------

Nota redactiei:

Acest email a fost trimis spontan de un grup de oameni care lucreaza in mediul privat. Le-am cerut permisiunea de a publica acest mesaj de email si textul atasat si i-am intrebat daca isi asuma si public cele scrise. Au raspuns da.

Cei trei sunt:

  • Adrian Iordache, avocat, partener la firma de avocatura Lina si Guia.
  • Tic Nica, managing director International Marketing and Sales Group Bucharest (IMSG) Bucharest, un grup din Romania afiliat pe plan international la IMSG..

[autorii Vote Statement]

  • Flavian Pandele, trainer, managing partner al IMS Retail, firma de consultanta integrata, parte a International Marketing and Sales Group Bucharest (IMSG) Bucharest