Traian Basescu este de vina pentru ca Adrian Severin nu a obtinut postul de ministru de Externe al Europei. Iata ce sustine la RFI presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Fostul premier spune ca socialistul european nu a beneficiat de sprijinul sefului statului pentru a deveni Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa.

"Este evident ca Adrian Severin nu a avut sprijinul lui Traian Basescu si lucrul acesta mi se pare puternic negativ, mi se pare reprobabil, din punctul de vedere al interesului national", declara Nastase.

Fostul prim-ministru subliniaza ca alte tari au stiut sa faca lobby pentru a obtine posturi importante in institutiile europene si internationale.

"Iata, Bulgaria a reusit sa-si impuna directorul general la UNESCO, Polonia a reusit sa-si impuna presedintele Parlamentului European", spune Adrian Nastase.

"Dupa 20 de ani, Romania este incapabila sa-si negocieze propriile interese si participa doar la eventuale unanimitati sau formule de consens, cum au fost si cele realizate asta noapte. Eu cred ca lucrul acesta este trist si ne arata incapacitatea lui Traian Basescu de a face un lobby eficient pentru Romania si pentru candidatii Romaniei", conchide presedintele Consiliului National al PSD.

Adrian Severin era unul dintre candidatii pentru postul de ministru de Externe al Uniunii Europene. Functia i-a revenit insa britanicei Catherine Ashton, comisar european pentru Comert. Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost ales in noua functie de presedinte al Consiliului European.