Presedintele Traian Basescu a declarat joi, dupa ce a avut o intrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Romania "analizeaza cu toata deschiderea" solicitarile de crestere a contributiei in Afganistan, urmand sa trimita mai multe trupe deodata cu ceilalti aliati, transmite NewsIn. "O vom face odata cu aliatii nostri", a spus Basescu despre trimiterea mai multor trupe in Afganistan, sugerand ca Romania va astepta in acest sens o decizie a tuturor tarilor NATO.

"Romania va ramane puternic angajata in a duce pana la capat misiunea in Afganistan. De aceea, analizam cu toata deschiderea solicitarile comandantilor militari din Afganistan privind cresterea contributiilor tarilor aliate in acest teritoriu", a declarat presedintele roman la sediul NATO din Bruxelles.

Basescu: Daca nu sunt infranti in Afganistan, talibanii se extind spre Marea Neagra

De asemenea, Basescu a spus ca Romania este constienta ca "atat timp cat fortele talibane nu vor fi infrante acolo, ele se vor extinde pana in regiunea Marii Caspice si a Marii Negre".

"Astfel ca analizam cu toata deschiderea cresterea numarului de trupe din Afganistan", a reafirmat presedintele roman, spunand ca este vorba atat de trupe pentru antrenarea si instruirea fortelor afgane, cat si despre forte de lupta.

Rasmussen: Sunt necesare misiuni puternice de instruire a soldatilor afgani

La randul sau, secretarul general al NATO a multumit pentru contributia Romaniei la toate operatiunile si misiunile NATO, mai ales la cea din Afganistan.

"Suntem intr-o faza intensa de consultari, iar foarte curand vom anunta o serie de decizii foarte importante, atat din punctul de vedere al strategiei, cat si in ceea ce priveste cresterea numarului trupelor de acolo", a spus Rasmussen, atragand atentia ca sunt necesare misiuni puternice pentru antrenarea soldatilor si politiei afgane.

"Indemnam toti aliatii sa contribuie la consolidarea acestor misiuni de instruire in Afganistan", a insistat Rasmussen.

Basescu: Serbia este cheia pacii in Balcani

Traian Basescu a mai spus ca a discutat cu secretarul general al NATO despre noul concept strategic al Aliantei, Romania urmarind ca Articolul 5, privind apararea comuna, sa ramana neschimbat si ca o solutie sa fie gasita pentru vecinatatea NATO.

"Romania sustine fara rezerve extinderea NATO, cu o mentiune speciala pentru Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Serbia, de doua ori Serbia. Romania considera ca Serbia este cheia pacii in Balcani", a mai declarat presedintele roman.

Basescu a evidentiat ca a vorbit cu Rasmussen si despre problematica de securitate din Republica Moldova si despre cooperarea NATO-Ucraina, NATO-Georgia.