Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sustine ca dezvaluirile fostului procuror Ciprian Nastasiu pot afecta anchetele in curs.

"Facem precizarea ca informatiile facute publice, cu referire la cauze de criminalitate organizata de competenta procurorilor DIICOT, precum si prezentarea tendentioasa a unor aspecte legate de situatia de fapt sau de prevederile legale aplicabile pot sa afecteze bunul mers al procedurilor judiciare si sunt de natura sa creeze o presiune asupra procurorilor care instrumenteaza acest gen de cauze", se arata intr-un comunicat al DIICOT remis luni.

Recentele aparitii in media ale unui fost procuror D.I.I.C.O.T., prin care se incearca plasarea intr-o lumina nefavorabila a activitatii de urmarire penala, realizate de catre procurorii D.I.I.C.O.T., determina o reactie oportuna si necesara pentru inlaturarea oricaror confuzii sau aprecieri neconforme realitatii, precizeaza DIICOT.

"Un astfel de comportament nu este caracteristic procurorilor D.I.I.C.O.T., care desfasoara activitatea de investigare a cauzelor de criminalitate organizata potrivit competentelor conferite de lege, delimitandu –se de orice imixtiune si fara sa uzeze de anchetele penale ca de instrumente politice sau de alta natura", se arata in finalul comunicatului DIICOT.

Ciprian Nastasiu si-a prezentat, luni, la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, cartea 'Pradarea Romaniei', scrisa impreuna cu scriitorul romano-american Victor Gaetan, in care detaliaza implicarea presedintelui Traian Basescu in afacerea Omar Hayssam.

"In Romania se face o presiune extraordinara pe procurori la cazuri deosebite", a afirmat, luni, Ciprian Nastasiu, fostul procuror care a cerut eliberarea lui Omar Hayssam, cu prilejul lansarii unei carti despre anchetele pe care le-a derulat. El a acuzat si faptul ca, in perioada in care era procuror, existau mandate de monitorizare pentru politicieni - "Udrea, Stolojan, Verestoy, Voiculescu". Fost procuror DIICOT, Nastasiu a fost sanctionat pentru fuga din tara a lui Omar Hayssam, pe care tot el a investigat-o, iar ulterior, a demisionat din magistratura.