Cine va castiga? Rosul sau Portocaliul? Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale, cruciale pentru o Romanie in recesiune profunda, doi dintre principalii candidati - presedintele Traian Basescu si social-democratul Mircea Geoana - si-au aparat culorile in Transilvania, comenteaza AFP.

Dincolo de batalia culorilor la mitinguri, precuparile romanilor chestionati raman aceleasi: redresarea economiei si problema somajului.

Sambata, Basescu, fost capitan de nava devenit presedinte in 2004, a avut un miting in fata a mii de sustinatori la Cluj. El s-a declarat "alaturi de poporul roman" in lupta cu interesele conjugate ale magnatilor presei si ale PSD, care il acuza de manevre secrete si afacerism. Basescu asociaza si Parlamentul disfunctionalitatilor tarii si vrea sa reduca numarul parlamentarilor de la 471 la 300, mai noteaza AFP.

In multime, un barbat agita o pancarta pe care scria "Traian, lupta!", iar o femeie de 24 de ani a spus ca iubeste latura "dura" a presedintelui.

De cealalta parte, Mircea Geoana, presedintele Senatului si fost ambasador in SUA, subliniaza, la randul sau, ca a actionat pentru aderarea Romaniei la NATO. Stapanind perfect limba engleza si franceza, el se prezinta ca omul capabil sa conduca discutii internationale importante.

Intr-o intalnire cu sute de sustinatori in piata din Brasov, vineri, el a spus ca este un om al dialogului, le-a intins o mana "celor dezamagiti" si a promis sa refaca "unitatea Romaniei".

Geoana a anuntat un plan anticriza viguros, cu construirea de locuinte pentru tineri si mai multe credite pentru societati, in vederea crearii de locuri de munca.

"Am auzit ca rosul este mai la moda iarna aceasta decat portocaliul", a spus Geoana.

Sa speram totusi ca galbenul si albastrul, culorile candidatului situat pe locul trei in sondaje, liberalul Crin Antonescu, sa nu perturbe anuntatul duel rosu-portocaliu, conchide AFP.