Aproximativ zece mii de sustinatori PD-L (potrivit Jandarmeriei) au participat simbata la mitingul electoral pro-Traian Basescu desfasurat in Cluj, in Piata Lucian Blaga. Basescu a declarat pe scena ca partenerul sau in modernizarea Romaniei va fi Emil Boc, pe care l-a indicat ca posibil viitor premier.

Fata de precedentul miting organizat in 2007 in capitala Ardealului pentru sustinerea presedintelui suspendat Traian Basescu, acum sustinatorii "portocalii" au fost ceva mai apatici, intrand mai greu in rolul impus de organizatorii evenimentului.

Mitingul a inceput cu o desincronizare, in sensul ca la ora programata piata Lucian Blaga era inca departe de a se umple, multe delegatii sosind cu intarziere. Televiziunile locale au fost dotate de PD-L cu echipamentele necesare retransmiterii evenimentului.

PD-L Cluj se astepta ca la mitingul de la Cluj sa stranga aproximativ 70.000 de persoane, insa datele din teren arata ca doar vreo 200 de autocare si microbuze au impanzit parcarile Clujului, numarul participantilor fiind de aproximativ 10.000, potrivit reprezentantilor jandarmeriei. (Presa locala a reusit sa ridice numarul participantilor la 40.000).

La miting s-a avansat insa cifra de 50.000. Autoritatile locale au inchis arterele din jurul pietei in care s-a desfasurat evenimentul, masura care s-a dovedit inutila, deorece strazile nu s-au umplut de manifestanti asa cum se anticipase.

Simpatizanti mergind spre miting
Simpatizanti mergind spre miting
Foto: HotNews.ro
La mitingul organizat in Cluj au venit delegatii din Satu Mare, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Maramureş.

In ciuda programului generos de muzica populara, sustinut de Dumitru Farcas, si Aurel Tamas, simpatizantii PDL si-au intrat mai greu in rol. Astfel, starostele mitingului s-a vazut nevoit sa le reaminteasca participantilor rolul pe care trebuie sa-l joace: "Hai sa aplaudam ca ne filmeaza".

Competitia pentru vizibilitate intre organizatiile PD-L din afara Clujului a fost destul de dura. Entuziasmul oamenilor a fost supravegheat cu atentie de monitori vigilenti. "Hai mai in fata sa ne vada sefu’", a exclamat liderul informal al unui grup din Salonta.

Inainte de intrarea in scena a lui Train Basescu, Ioan Oltean, presedintele Organizatiei PD-L Bistrita-Nasaud, a exclamat aparent surprins : "Ce multi suntem!"

Multimea a inceput sa-si mai revina dupa ce Traian Ungureanu, cu un gest seniorial, i-a invitat pe participanti sa-l huiduie pe Mircea Geoana. Europarlamentarul PD-L le-a explicat celor prezenti ca Geoana va castiga pe 22 noiembrie in sondaje, iar Basescu va castiga alegerile.

De departe cea mai tare declaratie facuta de Traian Basescu a fost aceea ca Emil Boc va redeveni premier dupa castigarea alegerilor, presedintele multumindu-i lui Boc in repetate randuri pentru sprijinul pe care i l-a acordat.