"Da, domnule Mircea Geoana, va raspund pozitiv, accept invitatia unei dezbateri pe temele propuse. Maine sunt la Cluj, dar nu putem discuta despre educatie si economie fara candidatul PNL. Trebuie extinsa aria invitatilor. Eu, daca as organiza o astfel de dezbatere, as chema toti candidatii", a declarat vineri seara presedintele Traian Basescu, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la sediul sau de campanie. El a raspuns, atfel, invitatiei lansate de candidatul PSD la prezidentiale, Mircea Geoana, de a participa la o serie de dezbateri publice intre candidati, organizate in diferite centre universitare.

Declaratii Traian Basescu:

  • Domnul Mircea Geoana a solicitat in doua randuri dezbateri publice pe anumite teme legate de campanie.
  • Pentru a nu fi dubii, pentru ca se observa anumite interpretari tendentioase la anumite posturi de televiziune, citez din Mircea Geoana, ca din clasici: "In urma cu cateva zile, i-am propus lui Traian Basescu sa facem impreuna un exercitiu de democratie si, in acelasi timp, de respect fata de tineri. Mai concret, am propus sa mergem impreuna in trei centre universitare din tara - Bucuresti, Iasi si Cluj - si sa dezbatem pe viu, in fata studentilor, impreuna cu ei, cateva probleme fundamentale ale tarii, nu chestiuni de campanie, ci probleme ca structura economiei romanesti, educatia si raporturile dintre aceasta si piata muncii etc."
  • Ieri (n.r. joi) la Sibiu, domnia sa face urmatorul apel, citez: "Lansez inca o data invitatia domnului Traian Basescu de a participa la o dezbatere publica intre candidati, la care va avea de raspuns intrebarilor legate de cei cinci ani de mandat dar si despre proiectele de viitor. Locul in care s-ar putea desfasura trebuie sa fie un teren neutru, la o universitate, de exemplu."
  • Deci sunt cateva coordonate: universitate, dezbatere, economie, educatie, Mircea Geoana, cel care lanseaza invitatiile.
  • Astazi, prin purtator de cuvant, am raspuns chemarii de ieri a lui Mircea Geoana, fiind de acord cu "universitate - maine (n.r. sambata) sunt la Cluj, deci o buna oportunitate - si fiind de acord cu temele, primele doua teme anuntate.
  • Dar eu nu am organizat dezbaterea, eu doar am raspuns invitatiei lui Mircea Geoana, el invita pe cine doreste - toti candidatii sau numai anumiti candidati, dar raspunsul meu este pozitiv. Cine a propus acest eveniment isi asuma si invitatii.
  • Daca domnul Mircea Geoana nu l-a invitat si pe domnul Crin Antonescu cred ca a gresit, pentru ca nu poti sustine o dezbatere despre economie sau educatie fara reprezentantul liberalilor.
  • Da, domnule Mircea Geoana, va raspund pozitiv, accept invitatia unei dezbateri pe temele propuse. Maine sunt la Cluj, dar nu putem discuta despre educatie si economie fara un punct de vedere liberal.
  • Vreau sa precizez un lucru legat de modul in care domnul Mircea Geoana trateaza candidatii: este incorect sa-mi adreseze o invitatie numai mie. Dar suntem toti candidati cu sanse si cu drepturi egale, de aceea cred ca un tratament egal pentru toti candidatii este important.
  • Ma surprinde comportamentul domnului Geoana, care parca ar fi deja in turul doi. Eu cred ca sunt trei candidati care au sanse sa intre in turul doi - eu, Crin Antonescu, Mircea Geoana - nu putem spune ca cineva e deja in turul doi. De aceea mi se pare ca trebuie extinsa aria invitatilor. Eu daca as organiza o astfel de dezbatere, daca as avea timp, as chema toti candidatii. Dar nu imi permite programul.
  • De altfel, nu vreau sa caut scuze publice, dar tara este in momentul de fata in urmatoarea situatie, si din vina lui Geoana, a lui Antonescu sau Marko Bela: Avem un Parlament in vacanta si un Guvern cazut, singura institutie fundamentala a statului care este in functiune si legitima este Presedintia. In momentul de fata, programul meu este mult mai greu decat il am in mod normal cand celelalte doua institutii functioneaza.

Candidatul PNL, despre invitatia la dezbatere facuta de Basescu lui Geoana: De Antonescu va e frica?

Presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a aratat vineri, la Botosani, nemultumirea ca presedintele Traian Basescu doreste o dezbatere doar cu liderul PSD, Mircea Geoana, sustinand ca acest lucru demonstreaza ca cei doi nu au raspunsuri la intrebarile pe care el le adreseaza, relateaza NewsIn.

  • "Traian Basescu a anuntat ca va avea o dezbatere televizata doar cu Mircea Geoana. Dar de ce domnule Basescu, de Antonescu ti-e frica? De ce numai cu Geoana? Ca sa va scoateti dosarele unul altuia? Eu si altii, care suntem cinstiti, ale caror dosare nu le are Traian Basescu pentru ca nu exista, noi nu avem voie sa participam la dezbateri. Daca nu avem voie, va rog domnule Vantu sa dati in direct, va rog domnule Voiculescu sa va informati telespectatorii: <>", s-a adresat Antonescu celor doi contracandidati.