"Se afirma in presa ca, cu prilejul acestei vizite la Moscova, domnul Geoana ar fi solicitat sprijin financiar si politic din partea Federatiei Ruse sau a unor cercuri din Federatia Rusa, in campania electorala, iar Mircea Geoana trebuie sa ne spuna adevarul", a afirmat, joi, liderul PNL, Crin Antonescu. Cu doua zile in urma, HotNews.ro dezvaluia in exclusivitate, citand surse politice, ca Mircea Geoana a efectuat, pe 27 aprilie 2009, o vizita privata la Moscova, unde s-a intalnit in secret cu unul dintre consilierii presedintelui Medvedev.

Potrivit acestora, intalnirea ar fi fost aranjata de Boris Golovin, om de afaceri cu interese in domeniul energetic din Romania, despre care presa a scris ca ar fi ex-ofiter GRU. Contactat de HotNews.ro, Golovin a negat orice legatura cu liderul PSD. Initial, Viorel Hrebenciuc si Cozmin Gusa au declarat ca nu stiu nimic despre vizita privata facuta de Geoana la Moscova. Dupa catava ore, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a confirmat ca Mircea Geoana a efectuat pe 27 aprilie o vizita privata la Moscova, dar spunea ca nu stie cu cine s-a intalnit liderul PSD, ce a discutat si cat a durat vizita.

Cele mai importante declaratii ale lui Crin Antonescu:

  • Se afirma in presa ca, cu prilejul acestei intalniri, domnul Geoana ar fi solicitat sprijin financiar si politic din partea Federatiei Ruse sau a unor cercuri din Federatia Rusa.
  • Se afirma, de asemenea, in presa ca discutiile s-ar fi putut purta si in legatura cu optiuni strategice ale Romaniei legate de politica de securitate energetica.
  • Nu stim in acest moment care este adevarul, dar cred ca avem dreptul sa il aflam, si avand in vedere ca initial, aceasta vizita a fost negata si de domnul Hrebenciuc, si de domnul Cozmin Gusa, ca ea ulterior a fost confirmata de catre fostul ministru de Externe, domnul Cristian Diaconescu, care a dat si anumite amanunte privind faptul ca domnul Geoana a efectuat aceasta vizita, totusi, in calitatea sa de vicepresedinte al CSAT si de presedinte al Senatului, cu o mapa de lucru pe care Ministerul de Externe, conform obligatiilor sale, a pregatit-o, cer explicatii domnului Mircea Geoana.
  • Intai si intai sa ne spuna in ce a constat aceasta intalnire, care este adevarul in legatura cu posibila sa solicitare de sprijin din partea Moscovei, in campania electorala, daca este adevarat acest lucru sau nu. Avem nevoie de un raspuns oficial.
  • Domnul Geoana trebuie sa ne spuna de ce era nevoie de o intalnire neoficiala pe care presedintele Senatului sa o aiba si de ce asupra ei s-a pastrat atata vreme tacerea, mai precis pana cand presa a dat de urma acestei intamplari.
  • Am criticat atitudinea presedintelui Traian Basescu, nepotrivita in raport cu Federatia Rusa si cu relatiile normale care ar trebui sa existe intre Romania si Federatia Rusa. As fi salutat o vizita oficiala a domnului Geoana, in calitate de presedinte al Senatului, la lumina zilei, cu o agenda clara si cu comunicarea catre opinia publica cu privire la continutul acestor vizite.
  • Ceea ce doresc eu sa aflu si are dreptul si opinia publica sa afle de la domnul Geoana este ceea ce v-am spus: scopul, continutul si rezultatul acestei vizite, in ce masura optiuni privitoare la interese strategice ale Romaniei au fost angajate de un om care candideaza la presedintia Romaniei, iar in scrisoarea pe care i-o adresez presedintelui Traian Basescu, ii solicit acestuia, in calitatea sa de presedinte al CSAT, sa ne aduca la cunostinta daca era informat in legatura cu aceasta vizita si daca domnul Geoana, vicepresedinte CSAT la acea data, a avut sau nu un mandat din partea acestui Consiliu si daca domnul Traian Basescu stia aceste lucruri, de ce nu le-a adus la cunostinta opiniei publice.